Reklama

Lidé na home office pijí více kávy. Jak ji pít správně?

Starbucks v Praze na Václavském náměstí
Dušan Kütner / Newstream
 nst
nst

Káva podle názoru vědců vede k vyšší produktivitě, říká CNBC. Musí se ale pít správně.

Pandemie podle serveru CNBC vedla k tomu, že lidé konzumují více kávy a kofeinových nápojů. Výzkum Cinch Home Services, který provedla v září mezi tisícovkou amerických pijáků kávy, ukázal, že 34 procent Američanů během pandemie začalo pít více kávy než kdykoli předtím. Trend je ještě zřetelnější u lidí, kteří pracují na dálku. Zatímco zaměstnanci v kancelářích pijí v průměru 2,5 šálku kávy denně, lidé na home officech 3,1 hrnku kávy.

Svatomartinská husa, ilustrační foto

Když se z tradice stane trend. Svatomartinská husa plní restaurace

Nestihli jste si dát na Martina husu? Ještě to můžete dohnat o víkendu. Restaurací, které připravují svatomartinské husí menu, je požehnaně. Spojení s husí pečínkou dělá ze svatého Martina možná nejpopulárnějšího světce v naší jinak velmi profánní společnosti.   

Přečíst článek

CNBC připomíná, že pití kávy není jen tak ledajaká věc, ale je za tím věda. Behaviorální expert Daniel Pink na základě dat z různých výzkumů přišel na to, že nejlepší je dát si kávu během hodiny až hodiny a půl po probuzení. Kofein totiž reaguje s kortizolem, který říká, že tělo je plně probuzené. Hladina kortizolu bývá nejvyšší kolem půl deváté. "Lidé mívají tendenci hraničící až se závilostí začít ráno šálkem kávy. Mnohem lepší je ale nechat hladinu kortizolu dojít přirozeně na vrchol a až začne klesat, tak ji podpořit šálkem kávy," říká vědec. 

Kromě času záleží i na typu kávy. Když se člověk cítí unaveně, měl by podle Mikea Balderramy z Coffee Counter Culture sáhnout po kávě pražené stylem "light roast." Čím více je káva pražená, tím více kofeinu se z ní dostane pryč. Výsledek podle něj dělá také voda - když je špatná, bude špatná i káva. Lidé by měli na přípravu kávy užívat filtrovanou vodu. 

Existuje ještě jeden trik, nazvaný podle krátkého odpoledního spánku "nappucino." Hladina kartizolu v těle přirozeně klesá mezi druhou a čtvrtou odpolední. Studie v Japonsku a Británii dokázaly, že když člověk vypije šálek silné kávy těsně před dvacetiminutovým odpoledním spánkem, může posléze maximalizovat svou výkonnost. Kofein totiž blokuje adenosin a právě po dvaceti minutách se může účinek kofeinu nejvíce projevit. 

Obliba kávy celosvětově trvale roste. Podle serveru Statista přesáhla loni velikost trhu s kávou hranici sto miliard dolarů. 

Reklama

Související

Na počátečních fázích výzkumu antibiotik dnes pracují spíše malé firmy. Ty velké se obávají finančních rizik.

Farmaceutický průmysl vyhlíží nová antibiotika a současně se jich bojí

Přečíst článek
Reklama
Doporučujeme