Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jihokorejský gigant Samsung ohlásil pokles provozního zisku o 78 procent

Samsungu klesl ve třetím čtvrtletí provozní zisk o 78 procent
ČTK
 ČTK

Provozní zisk jihokorejské společnosti Samsung Electronics ve třetím čtvrtletí klesl o 78 procent oproti loňsku; na 2,4 bilionu wonů (41 miliard korun), uvedla agentura Reuters s odvoláním na předběžné výsledky hospodaření firmy. Výsledky však byly lepší, než čekali analytici, protože trh s paměťovými čipy vykazuje po výrazném poklesu první známky oživení.

Reklama

Ještě loni v období července až září provozní zisk největšího světového výrobce paměťových čipů a chytrých telefonů činil 10,9 bilionu wonů (188 miliard korun). Tržby Samsungu ve třetím čtvrtletí meziročně klesly o 13 procent na 67 bilionů wonů (1,2 bilionu korun).

Analytici dotazovaní agenturou LSEG SmartEstimate čekali zisk 2,1 bilionu wonů. Výsledky jsou také výrazně lepší než v prvním a druhém čtvrtletí. V prvním čtvrtletí se provozní zisk propadl na 640 miliard wonů, a byl nejnižší od roku 2009. Ve druhém čtvrtletí pak činil 670 miliard wonů.

dobíjecí stanice

Evropa bez Číny nemůže být zelená, chybí jí zdroje

Ambiciózní klimatické cíle Evropy zůstanou bez zdrojů z Číny jen na papíře. Zelená budoucnost Evropy je tak v rukou Pekingu, píše list Financial Times.

Přečíst článek

Reuters uvedl, že za výsledky může především přetrvávající nadbytek čipů na trhu, který způsobuje velké ztráty v klíčovém segmentu jihokorejského technologického gigantu. Globální ekonomické zpomalení a vyšší úrokové sazby měly negativní dopad na poptávku po většině spotřebitelského zboží, což přimělo výrobce čipů snížit výrobu, aby se vyhnuli prudkému poklesu cen. Analytici ale upozorňují, že ceny paměťových čipů se ve třetím čtvrtletí pravděpodobně odrazily ode dna a ceny některých tipů začaly oživovat.

Divize čipů v prvním čtvrtletí vykázala ztrátu 4,58 bilionu wonů a ve druhém 4,36 bilionu wonů. Ve třetím čtvrtletí se však podle analytiků ztráta zřejmě snížila na zhruba tři biliony wonů, protože Samsung se zaměřil na ziskovější a vyspělejší čipy, jako čipy DRAM používané v umělé inteligenci, a snižoval výrobu starších čipů.

Michal Pěchouček na SingularityU Czech Summitu

Michal Pěchouček pracuje na umělé inteligenci 30 let. Česko by mělo být montovnou AI. Jinak bude kolonií, varuje

Umělá inteligence přinese zásadní změny ve fungování společnosti i států. Česko by podle Michala Pěchoučka, člověka, který na akademické úrovni i v byznysu vyvíjí AI již tři dekády, přitom v tomto vývoji mohlo hrát významnou roli. „Zejména na úrovni cybersecurity patříme ke globální špičce a budeme i dál,“ uvedl Pechouček v rozhovoru pro newstream.cz. Tomu, aby Česko hrálo ještě významnější roli, brání zejména nedostatečné byznysové prostředí a také vzdělávací systém.

Přečíst článek

Divize mobilních telefonů podle analytiků pravděpodobně hospodařila s provozním ziskem kolem tří bilionů wonů, což je zhruba stejná částka jako loni. Firma ve čtvrtletí představila svůj prémiový skládací telefon a navzdory nevýraznému vývoji na trhu s chytrými telefony se jí podařilo zvýšit prodej.

Třetí čtvrtletí je obvykle silným čtvrtletím pro divizi mobilních telefonů a obrazovek Samsungu. V této době totiž firma představuje své nové vlajkové přístroje a poptávka po obrazovkách od klientů jako Apple se před uvedením nových modelů na trh zvyšuje.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme