Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak si poradit s inflací? Tady jsou čtyři tipy

Jak čelit inflaci? (ilustrační foto)
Unsplash.com, se svolením
 nst
nst

Chcete ochránit své finance, ale nerozumíte tomu, jak jednotlivé bankovní produkty fungují? Nemusíte zbytečně surfovat po všech možných webech. Přečtěte si náš přehledný výčet investičních bankovních účtů a spoření. 

Reklama

Spořicí účet 

Spořicí účet je bankovní účet, na kterém si střádáte peníze. Vaše banka vám na oplátku připisuje vyšší úrok, než bývá na běžném účtu. Na spořicí účet můžete vkládat částky libovolné výše a jakkoliv často. Výběr výsledné částky nemusí být plánovaný, peníze obvykle máte k dispozici kdykoli.

Ilustrační foto

Většina Čechů chápe správně pojem inflace. Jejich povědomí o světě investic ale roste pomalu

Pojem inflace chápe správně 78 procent Čechů a téměř tři čtvrtiny lidí vědí, že s investováním se oproti spoření pojí větší výnosy i riziko. Vyplývá to z aktuálního průzkumu investiční platformy Portu vypracovaného s agenturou Ipsos. V porovnání s loňským podzimním šetřením investiční gramotnost Čechů sice stoupla, podle autorů průzkumu roste ale povědomí o světě investic pomalu.

Přečíst článek

Spořicí účet je bez rizika a jeho výnos není nijak zásadně výrazný. Neřadí se mezi nejvýnosnější produkty, ale funguje jako dobrá varianta pro odkládání peněz stranou. 

Termínovaný vklad 

Termínovaný vklad je druh spořicího účtu, ale na rozdíl od toho klasického je časově omezen. Vklad na termínovaný účet je jednorázový a peníze si můžete vybrat až po řádném ukončení smlouvy.

Peníze, ilustrační foto

Analýza: Úspory na účtech u bank ztrácí na hodnotě. Ani další zvýšení sazeb ČNB na tom nic nezmění

Reálný výnos všech spořicích i termínovaných bankovních vkladů je vzhledem k dvouciferné inflaci záporný a nic na tom nezmění ani dnešní očekávané výrazné zvýšení úrokových sazeb České národní banky. Rychleji naopak banky reagují na růst sazeb zvyšováním úročení hypoték, vyplývá z analýzy Portu.

Přečíst článek

Z důvodu tohoto omezení vám banka poskytne vyšší úrok než na klasickém spořicím účtu, jelikož jí po pevně sjednanou dobu umožňujete pracovat s vašimi penězi. Termínovaný vklad sice můžete ukončit předčasně, ale připravte se na vysoký poplatek za zrušení. 

Stavební spoření 

Stavební spoření je druh ukládání peněz, při kterém je předem stanovena cílová částka, doba spoření a výše měsíčního vkladu. Velkou výhodou stavebního spoření je fakt, že při řádném ukládání peněz máte nárok na vcelku vysoký úrok a státní podporu k tomu.

Peníze, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Potvrzeno. Mzdy se letos reálně propadají nejvíce v tomto tisíciletí

V Česku probíhá historicky rekordní pád životní úrovně. Reálné mzdy se letos v prvním čtvrtletí meziročně propadly o 3,6 procenta. I když meziročně sice přidaly přes sedm procent nominálně, takže většina lidí má pocit, že „bere více“, reálně, tedy po zohlednění více než 11procentní inflace, se historicky propadly. Potvrzují to nejnovější data Českého statistického úřadu.

Přečíst článek

V dnešní době už nemusíte prokazovat, že naspořené peníze poputují na rekonstrukci nebo koupi nemovitosti. Od smlouvy stavebního spoření můžete odstoupit, ale přijdete o státní příspěvek, a navíc musíte zaplatit poplatek za zrušení. 

Investiční fond 

Investiční fond je produktem investičních společností, který umožňuje investovat kolektivně. Každý z investorů, ač jsou ve skupině, nakupuje jednotlivé podílové listy za peníze, se kterými pak investiční společnost operuje. Na výběr máte mezi jednorázovými fondy a fondy s pravidelným vkladem a sami si určíte výši a frekvenci investice.

Výhodou investičního fondu je časová neohraničenost a možnost investice i menších částek. Samozřejmou součástí je ale vyšší riziko investice než u předchozích produktů, se kterou se pojí i vyšší možný zisk. 

Česká národní banka, ilustrační foto

ČNB zvýšila sazby. Základní úrok je sedm procent

Česká národní banka (ČNB) zvýšila základní úrok o 125 bazických bodů na rovných 7 procent. Reaguje tak na vývoj inflace, která v květnu atakovala hranici 16 procent, a také rostoucí inflační očekávání.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Úroky u „spořáků“ už nenápadně klesají. Větší změny v úročení vkladů chystají banky v březnu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme