Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zamrazilová, Singer či šéf pražské burzy Koblic poradí, jak porazit inflaci

 nst
nst

Své rady, jak uchránit majetek před aktuální vysokou inflací, prozradí na konferenci Investiční výhledy 2022 celá řada renomovaných investorů a ekonomů. Konferenci pořádá ve středu 19. ledna online společnost EMUN Family Office a vedle dalších se jí zúčastní Eva Zamrazilová z Národní rozpočtové rady, bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer, nebo Petr Koblic, šéf pražské burzy, která se loni stala jedním z nejúspěšnějších parketů na světě. Server newstream.cz je mediálním partnerem akce.

Reklama

Vrátí se letos globální ekonomika konečně do předkoronavirové kondice? Jak se na tom podepíše konec levných peněz a další utahování politiky centrálních bank? Co od roku očekávají přední investoři a ekonomové a co by poradili dalším investorům? A jak se v investování projeví fenomén ESG?

I na tyto otázky budou odpovídat odborníci na konferenci Investiční výhledy 2022, kterou 19. ledna uspořádá společnost EMUN Family Office ve spolupráci s hlavními partnery KPMG ČR a PPF bankou.

„Kromě makroekonomického a tržního výhledu se budeme věnovat tématu ESG a alternativním investicím. Široká diverzifikace, strategická alokace, sofistikovaný a komplexní přístup k investování je jedinou cestou, jak splnit úkol našich klientů, kterým je ochrana majetku rodiny v současném prostředí vysoké inflace a rostoucích úrokových sazeb,“ uvádí partner EMUN Family Office Petr Laštovka. O investicích do ESG promluví Ewa Jackson z fondu BlackRock.

Co si myslí ekonomové o roku 2022?

Rok 2022 bude plný rizik

„Hlavním tématem příštího roku bude bezesporu inflace. Pro investory bude čím dále těžší ji pokořit, aniž by podstupovali extrémní riziko,“ upozorňuje předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. A rozhodně není jediným ekonomem, který vidí v letošním roce řadu úskalí. „Rizikem roku je možnost, že klíčové centrální banky budou nuceny k rychlému utažení měnové politiky,“ připomíná makroekonomický analytik PPF banky, Ľuboš Mokráš.

býk vs. medvěd

Kdo je superinvestor? Sledujte Investiční výzvu 2022!

Bitcoin, zlato nebo Tesla? Zasoutěžte si v Investiční výzvě 2022! Investujeme virtuálních sto tisíc korun na tři měsíce. Hlásit se lze do 20. ledna s hashtagem #investicnivyzva.

Přečíst článek

To může podle Leoše Jirmana z EMUN Investiční společnosti znamenat, že zatímco byl rok 2021 rokem inflačního šoku, rok 2022 může být rokem úrokového šoku. „Centrální banky po celém světě budou rychle zvyšovat úrokové sazby a výsledkem zřejmě bude vyšší volatilita na trzích rizikových aktiv.“

Zatímco v roce 2021 se podle ekonomů dařilo velké řadě investorů, letošní rok ukáže, kdo skutečně umí, anebo kdo, jak říká Warren Buffet, „plave nahý“. Podle ekonomů, kteří se zúčastní konference Investiční výhledy 2022, se tak znovu dostanou do popření reálná aktiva, což v dobách rychle rostoucí inflace bývá obvyklé.

Alternativní a zelené investice

Bývalý guvernér České národní banky a v současnosti hlavní ekonom Generali CEE Holdingu Miroslav Singer upozorňuje, že zásadní vliv na letošním investičním klimatu bude mít to, jak makroekonomické autority zvládnou rozpočtovou konsolidaci, a tím zkrátí aktuální inflační vlnu. „A samozřejmě vedle toho se my v Evropě budeme muset vyrovnat s prudkým nárůstem cen energií, který jsme si sami přivolali,“ dodává Singer, který tím naráží na podle mnohých překotnou dekarbonizační politiku Evropy.

Tomáš Čupr

Čuprův recept na úspěch: Najměte a zaplaťte top lidi, nabídněte jim opční program

U příležitosti vstupu do nového roku si zakladatel Rohlik.cz Tomáš Čupr na Twitteru zabilancoval a podělil se o svůj recept na úspěch. „Rohlík se v posledních 12 měsících stal jednorožcem a tržby za tu dobu dosáhly 500 milionů eur. Náš příběh by se mohl stát receptem pro každou firmu ze střední Evropy, jak uspět na celoevropském trhu,“ míní podnikatel. 

Přečíst článek

Právě zelené, udržitelné či takzvaně ESG investice se přitom dostávají do popředí. Šéf Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic připomíná, že právě tato paradigmatická změna přináší velké změny i ve světě finančním.

„Klíčovou rolí veřejně obchodovaných firem je tvorba hodnot pro akcionáře, na tom se nic nemění. Téma ESG má však ambice překopat zásadní paradigmata kapitálového trhu a je proto potřeba být na tuto situaci připraven.“ To samozřejmě platí nejen pro kapitálové trhy, ale i pro další oblasti investování. „ESG je fenomén, který bude stále vice ovlivňovat nejen M&A trh, ale obecně životy nás všech,“ doplňuje Igor Mesenský, partner KPMG.

Zatím bylo udržitelné investování především evropskou záležitostí, to se ale v posledním roce mění. Filip Savi sleduje tento trend třeba i u předních amerických nadací. „Mezi americkými nadacemi pokračuje mnohaletý růstový trend alternativních tříd aktiv. Ty v roce 2021 dosáhly historicky nejvyššího zastoupení a po pomalejším roce 2020 přinesly fenomenální investiční výsledky. I díky tomu sledujeme v nadačním investování novější, ale stále sílící trend udržitelného investování,“ uzavírá Savi.

průmyslová výroba, ilustrační foto

Bude rok 2022 horor? Je jistá šance, že ne, doufají šéfové průmyslu

Inflace, covid, drahé energie. A za stromem číhá jako pomyslný pohádkový vlk evropský klimatický výmysl Green Deal. Třetí rok už trvá boj českého průmyslu s nástrahami, které předtím neznal. Newstream se bavil s šéfy velkých českých firem o očekáváních roku 2022.

Přečíst článek

Zúčastni se může každý

Konference Investiční výhledy je určena investorům a všem, které zajímá dění a předpokládaný vývoj v ekonomice a na kapitálových trzích. Spolu s čtvrtletními snídaněmi přináší pravidelný makroekonomický výhled a tržní update ve spojení s panelovými diskusemi na vybraná aktuální témata. Využijte jedinečnou příležitost kontaktu s renomovanými odborníky, předními ekonomy a investičními analytiky.

Konference Investiční výhledy 2022 proběhne 19. 1. 2022 od 14:00 on-line. Program a možnost registrace na stránkách investicnivyhledy.cz.

Avast, sídlo

Poradci: Prodeje firem mají cenový vrchol za sebou

Nejen reality, i podniky se dosud prodávaly za rekordní ceny. Transakční trh táhla uvolněná měnová politika a levné úvěry. Trh s fúzemi a akvizicemi firem už ale začíná brzdit.   

Přečíst článek

nákupy, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Inflace tady byla i přes 50 procent. A není to tak dávno

Zprávy, že inflace bude začátkem příštího roku možná přes osm, nebo dokonce přes deset procent, plní média. Zdraží elektřina, potraviny, stavební materiál, papír, pojistky, prostě všechno.

Přečíst článek

Zlato a bitcoin, ilustrační foto

Zlato vám letos pravděpodobně balík nevydělá

Analytici očekávají, že po loňském roce, kdy zlato oslabilo o téměř čtyři procenta, žlutému kovu pšenka nepokvete ani letos. Investiční poptávka zůstává slabá, a tak propad cen brzdí pouze maloobchod. Podle mnohých zlato ztratilo svůj sex-appeal. Konkurují mu kryptoměny.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

investorka a šéfka investiční strategie skupiny UniCredit Manuela D´Onofrio

Sázka na jistotu? Dneska dluhopisy, říká šéfka investiční strategie UniCreditu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme