Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Poradci: Prodeje firem mají cenový vrchol za sebou

Avast, sídlo
poskytnuto Avast
sta, tzv

Nejen reality, i podniky se dosud prodávaly za rekordní ceny. Transakční trh táhla uvolněná měnová politika a levné úvěry. Trh s fúzemi a akvizicemi firem už ale začíná brzdit.   

Reklama

Prodej většinového podílu Avastu americkému Nortonu, Mall prodaný do polských rukou či prodej fintechového startupu Twisto. To je zlomek z největších a nejznámějších transakcí, které se na tuzemském trhu fúzí a akvizic loni odehrály. Navíc všechny s mezinárodním přesahem.  Sektor IT a e-commerce patřil mezi ty, kde se aktivita investorů projevovala nevídaným způsobem, ale k prodejům docházelo i v dalších oblastech. 

„Rok 2021 byl rekordní nejen v ČR, CEE ale i celosvětově. My jsme v Česku uzavřeli vice než tucet transakcí. Začátek tohoto roku je zatím pokračováním roku 2021, hned třetího ledna jsme podepisovali první transakci“ potvrzuje vysokou nákupčí aktivitu na trhu odborník na M&A v poradenské společnosti KPMG Igor Mesenský. „Loni byli velmi atraktivní výrobci stavebních materiálů, což bude pokračovat i letos. Dlouhodobě je zájem o potravinářství, energetiku, IT a e-commerce. Pod tlakem bude automotive, leisure a hospitality,“ dodává Mesenský. 

Nakupují hlavně Češi 

Navzdory tomu, že kupci při velkých transakcích v technologickém sektoru byli častěji globální i nadregionální hráči ze zahraničí, nejčastěji české firmy nakupují čeští investoři. 

„Tvoří více než polovinu všech kupců. O druhou příčku se přetahují investoři z Německa a Spojených států. Na vrcholných příčkách se pak dále dlouhodobě pohybují investoři z Rakouska, Slovenska, Francie, Nizozemí nebo Spojeného království,“ vypočítává ředitel fúzí a akvizic PwC Česká republika Jan Hadrava. „Neustále platí, že Česko je investory považováno za zajímavou destinaci, kombinující dobrou dopravní vzdálenost do západní Evropy a kvalifikované pracovní síly, které jsou ale i přes růst mezd pořád pod platovou úrovní západní Evropy,“ připomíná.  

Podle Mesenského pak podíl tuzemských investorů v letošním roce nejspíš ještě poroste, zvláště pokud se jim nezhorší dostupnost bankovního financování. 

Pokles valuací 

Právě dostupnost výhodných úvěrů se však může investorům zkomplikovat kvůli rostoucím sazbám České národní banky. Komerční banky již zdražují financování a tento trend bude pokračovat. Dostupnost financování bude hodně rozdílná podle oborů, banky budou zvažovat, do kterých sektorů budou ochotny peníze půjčit.  

Zatím však aktivita pokračuje. „Očekávám, že inflace a rostoucí úrokové sazby budou mít vliv na M&A aktivitu – zejména v druhé polovině roku. Zatím ale vše běží velmi hekticky,“ potvrzuje Mesenský. 

Avast, ilustrační foto

Trh fúzí a akvizic v Česku ve 3. čtvrtletí táhl prodej Avastu

Celková hodnota uskutečněných fúzí a akvizic ve třetím čtvrtletí v České republice proti předchozímu kvartálu výrazně stoupl, a to díky prodeji antivirové společnosti Avast. Počet uskutečněných transakcí naopak mírně klesl.

Přečíst článek

Hlavním dopadem změny situace by pak kromě dostupnosti úvěrů mohla být stagnace cen. S velkým množstvím peněz v ekonomice v posledních čtvrtletích rostly multiply (násobky EBITDA, od nichž se odvozuje kupní cena, pozn. red.) do závratných výšin. Tento růst by podle Hadravy v dalších měsících již neměl pokračovat. „Je proto realistické očekávat buď stagnaci, nebo lehký pokles valuací. Míra tohoto poklesu bude záležet na tom, jak se projeví nastupující vlna omikronu do hospodaření jednotlivých firem a ekonomik jako celku,“ dodává Hadrava z PwC. “Nečekám další růst transakčních násobků, za které se společnosti prodávají, což souvisí s očekávaným dražším finanocováním transakcí.” souhlasí Mesenský. 

Rok 2021 byl z hlediska prodejů firem největší v historii. Ve druhém pandemickém roce se ve světě podle Reuters prodaly firmy v celkové hodnotě 5,8 bilionu dolaru. 

A o jaké firmy bude zájem a naopak? “Na přehledu největších letošních transakcí lze vidět, že velká část pochází z nových odvětví. To koresponduje s probíhající změnou struktury ekonomiky, kdy stále větší část tvoří služby a moderní odvětví. Významnou část transakcí stále tvoří průmyslová odvětví, ale podíl nových stále roste a stejně tak jejich význam. Pod tlakem nadále budou covidem nejvíce zasažená odvětví, tedy turismus, pohostinství,” vyjměnovává Hadrava. 

Igor Mesenský, šéf M&A v KPMG

Igor Mesenský: Trh přeje prodávajícím. S čímkoli vyjdeme, máme desítky zájemců

Na trhu fúzí a akvizic, tedy prodejů firem, je letos živo. Zájemců je dostatek, trh je prodávajících, říká šéf fúzí a akvizic KPMG Igor Mesenský. Hodně nakupují bohatí Češi skrze family office či fondy kvalifikovaných investorů. Atraktivní jsou výrobci stavebních materiálů, sklady a výrobní firmy. Chladnější zájem je o automotive, hotely a kancelářské budovy.

Přečíst článek

ilustrační foto

Globální objem fúzí a akvizic láme rekordy, český trh zaostává

Objem fúzí a akvizic ve světě v letošním roce láme rekordy a překonává i předkrizová období. Ve druhém čtvrtletí se uskutečnily fúze a akvizice v objemu přesahujícím 1,2 bilionu dolarů, objem těchto transakcí je tak dle dat PwC nejvyšší za poslední roky.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Igor Mesenský, šéf M&A v KPMG

Igor Mesenský: Trh přeje prodávajícím. S čímkoli vyjdeme, máme desítky zájemců

Přečíst článek
fúze a akvizice, ilustrační foto

Stát chce zdanit prodej firem. Motivace prodat ještě před koncem tohoto roku oživí trh akvizic

Přečíst článek
Igor Mesenský, šéf M&A v KPMG

Kdo prodal firmu loni, dostal nejlepší cenu. Příležitostí ubývá, tvrdí Mesenský z KPMG

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme