Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Eva Zamrazilová - informace o tématu

S&P 500 oficiálně vstoupil do býčího trhu

Týden tradera: Optimismus na S&P a otázky kolem snižování sazeb

Ani zhoršující se inflační data zatím nedokázala úplně srazit optimismus investorů na trzích. V uplynulém týdnu jsme se dozvěděli, že takzvaná sticky inflace je nadále výzvou pro americkou centrální banku. Hlavní index S&P 500 se nadále pohybuje okolo úrovně 5150 bodů s tendencí k určitému růstu volatility. Mezi zprávy týdne patřil jednoznačně zákaz sociální sítě TikTok v USA, čísla o vývoji cenové hladiny (CPI, PPI) nebo možný pomalejší pokles sazeb ČNB.

Přečíst článek
Guvernér České národní banky Aleš Michl

Doba se mění. Sazby budou výše, než bylo poslední dekádu zvykem, uvedl guvernér Michl

Přečíst článek

Eva Zamrazilová: Měnovou politiku v ideálním případě na každém zasedání uvolníme

Přečíst článek
Pokud by nová prognóza České národní banky v květnu předpověděla růst mezd o deset procent, musela by centrální banka velmi vážně uvažovat o zpřísnění měnové politiky, řekla viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová,

Zamrazilová: Pokud mzdy porostou moc rychle, ČNB zváží zvýšení úrokové sazby

Pokud by nová prognóza České národní banky v květnu předpověděla růst mezd o deset procent, musela by centrální banka velmi vážně uvažovat o zpřísnění měnové politiky. Poslancům ze sněmovního rozpočtového výboru to řekla viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová, když jim představovala zprávu o měnové politice z letošního února. Česká národní banka v odhadu klíčových indikátorů, který zveřejnila 3. února, uvedla, že očekává letošní nominální růst mezd o 8,5 procenta, což by znamenalo jejich reálný pokles o 0,4 procenta. Poprvé o obavách z roztočení mzdové spirály Zamrazilová promluvila v lednu na konferenci Investiční výhledy pořádané investiční společností Emun.

Přečíst článek
Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady

Zamrazilová: Pro zvýšení sazeb bych byla, pokud se rozjede mzdová spirála

Inflace se láme a její pokles zrychlí v druhé polovině roku. To totiž bude ekonomika konečně reálně čelit aktuálním úrokovým sazbám, které jsou nejvyšší od devadesátých let, uvedla viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová. 

Přečíst článek

Jak bude vypadat investiční rok 2023? Odhalí už zítra přední experti na investice

Co očekávají přední investoři a ekonomové od roku 2023? Jak se bude vyvíjet ekonomika a kapitálové trhy? Máme za sebou vrchol inflace i úrokových sazeb, nebo nás čeká další růst? A co očekávaná recese znamená pro akcie? Vyplatí se přechod k dluhopisům? I na tyto otázky budou odpovídat odborníci na konferenci Investiční výhledy 2023, kterou pořádá investiční společnost EMUN ve spolupráci s hlavními partnery KPMG ČR a PPF bankou. Newstream je mediálním partnerem konference.

Přečíst článek

Týden tradera: Zvyšování sazeb v USA a výsledková sezona přinesly akciovou rallye

Událostí číslo jedna v minulém týdnu bylo jednoznačně zasedání amerického Fedu a lze konstatovat, že se mu podařilo rozpoutat výraznou akciovou rallye. Akcie reagovaly na zvýšení sazeb „pouze“ o 75 bazických bodů prudkým růstem okolo čtyř procent. Způsobeno to mohlo být zejména úlevou, že nedojde k prudšímu zvýšení sazeb (o 100 bodů), o kterém se spekulovalo v minulých týdnech. A do toho všeho se přidaly hospodářské výsledky velkých jmen, jako je Alphabet (Google) nebo Microsoft.

Přečíst článek
Mojmír Hampl

Radu vlády pro rozpočet povede Hampl, střídá Zamrazilovou

Další ex-centrální bankéř míří do křesla šéfa Národní rozpočtové rady. Mojmír Hampl vystřídá Evu Zamrazilovou, která se vrací do bankovní rady České národní banky.

Přečíst článek
Česká národní banka, ilustrační foto

Stanislav Šulc: Zemanovo definitivní sbohem Jiřímu Rusnokovi

Miloš Zeman se v krátkém projevu pustil do hodnocení působení Jiřího Rusnoka a dalších členů ČNB v boji s inflací. Končící bankéři si od prezidenta republiky příliš dobré vysvědčení neodnesli. Také proto dva z nich končí, ačkoli nemuseli. 

Přečíst článek
(Stro)noví členové bankovní rady. Zleva Jan Frait, Karina Kubelková, Eva Zamrazilová a Aleš Michl

Lukáš Kovanda: Holubičí nálet se nekoná. Noví členové rady ČNB jsou hlavně pragmatici

Koruna posiluje, trh se bál „holubičího náletu“, který se ale nekoná. Noví radní ČNB Zamrazilová, Kubelková a Frait jsou totiž hlavně pragmatici, dva z nich navíc trhům již dobře známí.

Přečíst článek
Prezident Miloš Zeman jmenoval 8. června 2022 členy bankovní rady České národní banky.

Do rady ČNB se vracejí Zamrazilová a Frait, novou členkou je Kubelková

Prezident Miloš Zeman jmenoval viceguvernérkou České národní banky (ČNB) předsedkyni Národní rozpočtové rady Evu Zamrazilovou a novými členy bankovní rady hlavní analytičku Hospodářské komory a poradkyni premiéra Petra Fialy (ODS) Karinu Kubelkovou a ředitele sekce finanční stability ČNB Jana Fraita. V radě nahradí od července stávajícího guvernéra banky Jiřího Rusnoka, viceguvernéra Tomáše Nidetzkého a člena bankovní rady Vojtěcha Bendu.

Přečíst článek
Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady

Šéfka rozpočtové rady Zamrazilová: Učitelům bych přidala, až se zreformuje školství

Dva roky se šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová marně snažila varovat vládu, aby brzdila ve výdajích. Nová vláda začala šetřit. Ale přišla válka na Ukrajině. Zdražují energie, inflace dál poroste. Ekonomika zbrzdí. Kde brát? „Náklady související s ukrajinským konfliktem by se měly v první řadě pokrýt z vládní rozpočtové rezervy,“ říká nekompromisně Zamrazilová. 

Přečíst článek
Konference Investiční výhledy 2022
video

Zamrazilová, Singer či šéf pražské burzy Koblic poradí, jak porazit inflaci

Své rady, jak uchránit majetek před aktuální vysokou inflací, prozradí na konferenci Investiční výhledy 2022 celá řada renomovaných investorů a ekonomů. Konferenci pořádá ve středu 19. ledna online společnost EMUN Family Office a vedle dalších se jí zúčastní Eva Zamrazilová z Národní rozpočtové rady, bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer, nebo Petr Koblic, šéf pražské burzy, která se loni stala jedním z nejúspěšnějších parketů na světě. Server newstream.cz je mediálním partnerem akce.

Přečíst článek
Reklama

News box

Do Egypta uteklo z Pásma Gazy od loňského 7. října, kdy tam vypukla válka Izraele s hnutím Hamás, 80 tisíc až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc Palestinců. Agentuře AFP to dnes řekl palestinský velvyslanec v Káhiře Dijáb Allúh. Egypt odmítá přijmout větší počet palestinských uprchlíků z Gazy, což znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, který to zdůvodnil národní bezpečností, ale také obavami, že větší vysídlení z Pásma Gazy by ohrozilo dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o devět procent na 12,83 miliardy eur (zhruba 3️⃣2️⃣3️⃣ miliard korun). Jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek však klesl o 25 procent na 577 milionů eur (zhruba 14,5 miliardy korun). Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 789 milionů eur, napsala agentura Reuters.
Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme