Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace se ke konci roku uklidní, ale jen zdánlivě, varují ekonomové

Inflace, ilustrační foto
iStock
Stanislav Šulc

Míra růstu spotřebitelských cen na konci roku 2022 se bude opticky blížit cíli České národní banky, tedy úrovni dvou procent. Vedle dopadů zvyšování sazeb ČNB se na tom podepíše zejména vysoká základna inflace z konce loňského roku, upozornili ekonomové na konferenci Investiční výhledy 2022, kterou uspořádala investiční společnost EMUN.

Reklama

Očekávaný konec dramatického růstu inflace by podle expertů mohl přijít v druhé polovině letošního roku. 

„Je to velmi pravděpodobné. Projevit by se mělo razantní zvyšování úrokových sazeb České národní banky i dalších centrálních bank, vliv bude mít také vyšší základna i kurz koruny, a také se znormalizují dodavatelské vztahy,“ vysvětluje makroekonomický odborník PPF banky Ľuboš Mokráš.

A stejně to vidí také hlavní ekonom Generali CEE Holdingu a bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer. „Inflační tlaky jsou univerzálnější a nikoli jen z jednoho problému. To je paradoxně pozitivní informace. Stejně dobrá zpráva je, že se inflace zatím nepropisuje do mzdových nároků,“ připomněl Singer.

Miroslav Singer, český ekonom, Generali CEE Holding

Exguvernér Singer: České rodiny oproti anglosaským inflace poškozuje víc

My jsme součástí skupiny zemí, kde rodiny mají významná finanční aktiva v bankách. Tudíž je inflace poškozuje víc. Zatímco v anglosaském světě má rodina především na krku úvěry, proto jim současná situace pomáhá. Nemohou se krizí prošetřit, potřebují neztratit práci a vydělávat. Jinak tu hypotéku nesplatí, vysvětluje v rozhovoru pro newstream.cz hlavní ekonom skupiny Generali CEE Holding a bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer, proč je ve střední Evropě vyšší averze k inflaci.

Přečíst článek

Optický pokles inflace

Členka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová však upozorňuje, že pokles inflace bude navzdory znormalizovaným dodavatelským řetězcům spíše optický. „Můžeme připustit, že na konci roku se meziroční míra inflace dokonce dostane kamsi k inflačnímu cíli ČNB, který je na hodnotě dvě procenta,“ prohlásila Zamrazilová.

„Nicméně vůbec to neznamená, že se cenová hladina vrátí k nějaké předpandemické úrovni růstu. Naopak dojde k normalizaci toho skokového zvýšení,“ připomněla na konferenci Investiční výhledy 2022 členka NERV.

Podle Zamrazilové by se tak dokonce mohla do veřejné debaty vrátit otázka, jestli je inflační cílování ten správný nejdůležitější nástroj měnové politiky státu.

Petr Borkovec, zakladatel a manažer ve finančně-poradenské společnosti Partners

Borkovec z Partners: Ekonomika bude za rok k nepoznání. Pandemii neustojí

Češi jsou naivní a impulzivní investoři. A k tomu mají krátkou paměť, míní Petr Borkovec, zakladatel Partners, jedné z nejsilnějších finančně-poradenských firem na trhu. Jinak si totiž nedovede vysvětlit, proč dávají ohromné peníze do všeho možného, včetně kryptoměn, junk dluhopisů či kvazifondů. „Musíme se připravit se na to, že za rok nebude nic jako dřív,“ varuje finančník, který usiluje o získání bankovní licence.

Přečíst článek

Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Drakonické povinnosti při přechodu na bezemisní zdroje elektřiny nejsme schopni zvládnout, tvrdí místopředseda ODS Alexandr Vondra, europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Rozhovor vznikl krátce po projevu prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k odstoupení od Zelené dohody. A krátce předtím, než by mohla Evropská komise rozhodnout, zda bude jádro uznáno jako součást evropského mixu. Na jádru přitom podle Vondry stojí a má stát česká energetika.

Přečíst článek

>>>>>> Vše k inflaci na jednom místě <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Konference Investiční výhledy 2022
video

Zamrazilová, Singer či šéf pražské burzy Koblic poradí, jak porazit inflaci

Přečíst článek

Optimismus pro rok 2024: Akcie podraží. Česká ekonomika ale poroste pomalu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme