Reklama

Studie: I v Botswaně mají ženy příznivější podmínky pro podnikání než v Česku

Studie: I v Botswaně mají ženy příznivější podmínky pro podnikání než v Česku
ČTK

Na prvních místech světového žebříčku ekonomik z pohledu podmínek pro podnikání žen se umístily Spojené státy, Nový Zéland a Kanada. Česko na 39. pozici se mírně zlepšilo, mezi vyspělými zeměmi ale výrazně zaostává. Vyplývá to z pátého vydání zprávy Mastercard Index of Women entrepreneurs, která popisuje podnikání žen v 65 zemích světa.

Reklama

Spojené státy, Nový Zéland a Kanada dosáhly vysokého hodnocení ve všech třech posuzovaných oblastech, tedy pokroku v postavení žen jako podnikatelek, přístupu ke znalostem a financování a faktorech podporujících podnikání.

ČR se umístila v žebříčku v sousedství zemí jako Botswana, Peru, Jižní Afrika nebo Vietnam. Meziročně si Česko o tři příčky polepšilo. Mírné zlepšení celkového skóre zaznamenalo i v předchozích letech. Proti dalším rozvinutým ekonomikám ČR zaostává zejména v přístupu žen ke znalostem a financování jejich podnikání. Velmi podprůměrné výsledky Česko zaznamenalo i ve vládní podpoře drobným a středním podnikatelům.

Míra podnikatelské aktivity je v Česku mezi muži dva a půl krát vyšší než u žen. Mezi byznysovými lídry a majiteli podniků je poměr mužů a žen tři k jedné.

Ve 14 ze zemí zahrnutých do nejnovější studie byl zaznamenán nárůst podílu žen v zaměstnání. Současně však údaje Mezinárodní organizace práce ukazují, že celosvětově se v roce 2020 zaměstnanost žen snížila o pět procent, přičemž zaměstnanost mužů ve stejném období klesla o necelá čtyři procenta. Po celém světě dopady pandemie covid-19 měly na ženy nepoměrně větší dopad.

Ženy vs. muži. V zápase za rovné odměňování ve sportu neplatí fair play, najdou se ale světlé výjimky

Průměrnému hráči NBA stačí pouhých 91 hodin, aby vydělal stejnou částku jako průměrná hráčka WNBA za celý rok. Rozdíly v odměnách mužů a žen jsou v profesionálním sportu daleko nad společenským průměrem. Zápas za férové odměny pokračuje - nutno ale dodat, že u některý sportů celkem úspěšně. „Mnohdy k tomu postačilo jen podpoření požadavků sportovkyň ze strany médií, politiků či širší veřejnosti, podotýká Denisa Linhartová, členka Komise rovných příležitostí Českého olympijského výboru.

Přečíst článek

Jak investují ženy? Rozvážně, zodpovědně a s lepšími výsledky než muži

Žen mezi investory přibývá. Možná i v důsledku covidové krize a současných geopolitických turbulencí chtějí být ženy na budoucnost lépe připravené. Jsou to právě tyto kritické momenty, které ve vší nahotě ukazují, jaké jsou ženy investorky. Možná, že si tolik nevěří, ale na rozdíl od mužů nedělají impulzivní rozhodnutí. Nechybí jim racionalita a trpělivost. I díky tomu si jejich investiční portfolia vedou dlouhodobě lépe než ta, která spravují muži. To také dokazují data investiční platformy Portu.

Přečíst článek

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Přicházejí těžké časy, přiznává vláda. Chystá zvyšování vybraných dávek

Hnacím motorem navýšení dávek pro nízkopříjmovou populaci je dvouciferná inflace. Mezi zvažovanými dávkami, které by se měly zvýšit, jsou životní minimum nebo příspěvek na mobilitu. Konkrétní opatření předloží ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka příští týden.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme