Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ženy vs. muži. V zápase za rovné odměňování ve sportu neplatí fair play, najdou se ale světlé výjimky

Ženy vs. muži. V zápase za rovné odměňování ve sportu neplatí fair play, najdou se ale světlé výjimky
ČTK
 nst
nst

Průměrnému hráči NBA stačí pouhých 91 hodin, aby vydělal stejnou částku jako průměrná hráčka WNBA za celý rok. Rozdíly v odměnách mužů a žen jsou v profesionálním sportu daleko nad společenským průměrem. Zápas za férové odměny pokračuje - nutno ale dodat, že u některý sportů celkem úspěšně. „Mnohdy k tomu postačilo jen podpoření požadavků sportovkyň ze strany médií, politiků či širší veřejnosti, podotýká Denisa Linhartová, členka Komise rovných příležitostí Českého olympijského výboru.

Reklama

Průměrný rozdíl v odměnách mužů a žen v Evropské unii činí 13 procent. Česká republika aktuálně zastává osmou nejhorší příčku, když zde rozdíl v odměňování činí 16,4 procenta. Vůbec nejhůře je na tom Lotyšsko s rozdílem 22,3 procenta. I přes to, že Mezinárodní organizace práce zakotvila zásadu rovného odměňování již před 70 lety, rozdíly jsou stále alarmující. Existuje však jedno odvětví, ve kterém je situace výrazně horší – sport.

Ženy v roli CEO

Ženy v Česku stále vydělávají o pětinu méně než muži na stejných pozicích. Covid situaci ještě přitížil

Platová nerovnost mezi muži a ženami se v Česku během covidové pandemie ještě prohloubila. Ženy jsou placeny výrazně hůře než jejich mužští kolegové na stejných pozicích, vydělávají v průměru o pětinu méně, uvádí studie PwC.

Přečíst článek

Evropská komise totiž již v roce 2000 uznala nezávislost sportovních organizací a jejich samosprávy. Oblast sportu tak zůstává v mnoha aspektech zcela neregulovaná a jinak tomu není ani v oblasti odměňování. Požadavek rovné odměny se sice vztahuje i na činnost profesionálních sportovců, v praxi však není nijak kontrolován ani vynucován. A to se na odměnách významně projevuje.

„Například u nejlepších golfistů a golfistek světa jsou rozdíly v odměnách na nejlepších světových turnajích asi 50 procent, v kriketu asi 64 procent a ve skocích do vody asi 53 procent. Ve fotbale či basketbalu je situace mnohem horší, když muži vydělávají i stonásobné odměny. Průměrnému hráči NBA stačí pouhých 91 hodin, aby vydělal stejnou částku jako průměrná hráčka WNBA za celý rok,“ říká advokátní koncipientka a členka Komise rovných příležitostí Českého olympijského výboru Denisa Linhartová, které je rovněž autorkou knihy Rovné odměňování žen a mužů v profesionálním sportu.

Equal Pay Day

Ženy letos pracovaly 60 dní „zadarmo“. Den platové rovnosti připadá na dnešek

Ženy v Česku musí v roce 2022 pracovat o 60 dní déle, aby dosáhly na stejnou výplatu jako muži v roce 2021. Dobrou zprávou ale je, že oproti loňsku je to o devět dní méně. Děje se tak díky růstu výdělků ve vysoce feminizovaných odvětvích, jako je například školství nebo zdravotnictví. Problém je, že efekt covidových bonusů ve zdravotnictví není zrovna trvalý. Nepředstavuje systémovou změnu, míní socioložka a genderová expertka Lenka Simerská. 

Přečíst článek

A situace podle ní není lepší ani v tenise, který je často mylně uváděn jako příklad rovných odměn ve sportu. Rovné odměny jsou totiž otázkou pouze jednotek turnajů – průměrné výdělky nejlepších 100 tenistů a tenistek světa se tak liší cca o 24,4 procenta.

„V současnosti rovněž neexistuje sport, ve kterém by ženy vydělávaly více než muži,“ dodává Linhartová.

Odměňování ve sportu ovlivňuje mnoho faktorů, zejména těch ekonomických. Sportovní organizace mnohdy proklamují, že není v jejich silách ženám hradit vyšší odměny. Vše je však podle Linhartové otázkou nastavení vhodného systému, o čemž svědčí skutečnost, že mnoho federací již rovné odměny zavedlo. Patří mezi ně například triatlon, judo, plážový volejbal, surfing či squash. Společným jmenovatelem těchto změn přitom nebyl vyšší rozpočet, nýbrž zcela neekonomické faktory – např. bojkoty sportovkyň, dosazení žen do vedoucích pozic, výpověď kolektivních smluv či zahájení soudních sporů.

V diskusích se často objevují názory, že rovné odměny ve sportu jsou nereálné. Rovná odměna je ale podle Linhartové i taková, která je v nominální výši rozdílná, avšak pro daný rozdíl existuje objektivní důvod. „Takové důvody mnohdy skutečně existují, avšak jejich analýza často ukáže, že rozdíly jsou větší, než je nezbytné a odměny jsou tak diskriminační a u soudu by neobstály,“ dodává Linhartová.

Soudní spory však nemusí být jediným řešením. Prvním krokem k nalezení vhodného komplexního řešení by měl být dialog mezi sportovci, sportovními organizacemi, státními organizacemi a evropskými orgány. V jednotlivých případech však mnohdy stačí podpoření požadavků sportovkyň ze strany médií, politiků či širší veřejnosti.

Právě na podporu diskuze o rovném odměňování se letos již potřinácté zaměří akce Equal Pay Day 2022. Konat se bude ve dnech 8. až 9. dubna v Clarion Congress Hotel Prague, v neděli 10. dubna se pak ženy mohou k akci připojit online odkudkoli, a to v rámci on-line mentoringového dne.

Conor McGregor

Sedm nejbohatších sportovců na světě. Kdo vydělává nejvíc?

Pandemie covid-19 s příjmy profesionálních sportovců pořádně zamávala. Rušily se turnaje a snižovaly odměny. Přesto nestrádají, a to hlavně díky štědrým smlouvám se sponzory. Sedm nejlépe placených sportovců světa si v loňském roce dohromady vydělalo 819 milionů dolarů před zdaněním. Kdo se v žebříčku nejbohatších sportovců umístil a v jakém sportu jsou nejvyšší výdělky, když odhlédneme od příjmů ze sponzoringu?

Přečíst článek

Jaromír Jágr v pořadu Victory Club
video

Jaromír Jágr: Když děláte svou vášeň naplno, vyděláte si peníze

V první epizodě pořadu Victory Club Jaromír Jágr popisuje svou cestu na vrchol sportovního světa. Jakou roli v tom hrál talent? Kdo byl jeho životním vzorem a co si od něj vzal? Jakou roli hrají v jeho životě peníze? A co je vlastně úspěch pro Jaromíra Jágra, který i před padesátkou patří k největším hvězdám extraligy? Sledujte první díl pořadu Victory Club na newstream.cz.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Firmy mají tři roky na to, aby vyřešily nerovné odměňování, zaznělo na konferenci Equal Pay Day

Přečíst článek
Evropský parlament schválil nová pravidla, která mají zaměstnancům zajistit přístup k informacím o rozdílu mezi platy mužů a žen pracujících na stejné pozici.

Nová pravidla. Zaměstnanci budou znát rozdíl mezi platy mužů a žen, nařídili europoslanci

Přečíst článek
Ženy musí pracovat o 60 dnů déle, aby vydělali jako muži za celý rok. A rozdíl začal stagnovat

Ženy musely letos pracovat o dva měsíce déle, aby vydělaly stejně jako muži za loňský rok. A rozdíl se nezměnil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme