Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla podle zpřesněného odhadu o 8,1 procenta

V dubnu se téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut.
Škoda Auto

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 8,1 procenta, uvedl ve zpřesněném odhadu Český statistický úřad.

Reklama

Mezičtvrtletně česká ekonomika vzrostla o jedno procento. Předchozí odhad z konce srpna uváděl meziroční nárůst hrubého domácího produktu o 8,2 procenta, mezičtvrtletní výsledek pak zůstal beze změny.

V prvním čtvrtletí letošního roku klesl HDP podle revidovaných dat meziročně o 2,5 procenta a mezičtvrtletně o 0,4 procenta.

„Ekonomická aktivita se dostala již téměř tam, kde se nacházela před vypuknutím pandemie, když ve druhém čtvrtletí dosahovala 95 procent své úrovně ve čtvrtém čtvrtletí roku 2019. Za oživením ekonomiky stálo především rychlé rozvolnění protiepidemických restrikcí, které se projevilo ve výrazném mezičtvrtletním nárůstu spotřeby domácností,” uvedl ekonom Komerční banky Martin Gürtler. Růst ekonomiky by měl podle něj pokračovat také ve zbytku roku, rizikem jsou však již delší dobu trvající problémy v průmyslu.

Helena Šarkanová, partnerka McKinsey & Company

Studie McKinsey: Větší zapojení žen by přineslo ekonomice půl bilionu korun

Pozice žen ze střední a východní Evropy na pracovním trhu je stále mnohem slabší než na Západě. Češky do HDP přispívají jen 38 procenty, Slovenky 41 procenty. V západní Evropě to je 46 procent a ve Skandinávii 47 procent, zjistila poradenská firma McKinsey & Company.

Přečíst článek

Příjmy i spotřeba domácností ve druhém čtvrtletí výrazně stouply. Reálné příjmy obyvatelstva vzrostly proti předchozímu čtvrtletí o 3,9 procenta, což je nejvyšší mezičtvrtletní růst v historii měření, uvedl ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet a doplnil, že rozvolnění protiepidemických opatření pak vedlo k mezičtvrtletnímu růstu spotřebních výdajů na obyvatele o 4,8 procenta. V meziročním srovnání byly příjmy domácností na obyvatele vyšší o 6,4 procenta a reálná spotřeba domácností o 8,6 procenta vyšší.

Míra úspor domácností dosáhla ve sledovaném kvartále podle statistiků 21,3 procenta. „I přes vysoké tempo růstů spotřebních výdajů dosáhla míra úspor domácností vysokých hodnot,” konstatoval Kermiet. Nicméně proti prvním třem měsícům roku byly úspory domácností nižší o 3,2 procentního bodu a proti loňskému druhému čtvrtletí o 2,1 bodu nižší.

Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl ve druhém čtvrtletí 38 890 korun. Oproti předchozímu čtvrtletí tak reálně stoupl o 3,9 procenta a meziročně o 10,1 procenta.

Miroslav Singer, český ekonom, Generali CEE Holding

Exguvernér Singer: České rodiny oproti anglosaským inflace poškozuje víc

My jsme součástí skupiny zemí, kde rodiny mají významná finanční aktiva v bankách. Tudíž je inflace poškozuje víc. Zatímco v anglosaském světě má rodina především na krku úvěry, proto jim současná situace pomáhá. Nemohou se krizí prošetřit, potřebují neztratit práci a vydělávat. Jinak tu hypotéku nesplatí, vysvětluje v rozhovoru pro newstream.cz hlavní ekonom skupiny Generali CEE Holding a bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer, proč je ve střední Evropě vyšší averze k inflaci.

Přečíst článek

Nefinančním podnikům zisk mezičtvrtletně klesl, stouply ale jejich investice. Míra zisku uvedených podniků dosáhla 46,4 procenta, což bylo o 0,6 procentního bodu méně než v prvním čtvrtletí, ale o tři body více než před rokem. Mzdové náklady nefinančním podnikům meziročně vzrostly o 9,7 procenta. Míra jejich investic pak proti předchozímu čtvrtletí vzrostla o 0,1 procentní bodu na 26,6 procenta, meziročně byla ale nižší o 3,3 bodu. Statistici v této souvislosti upozornili, že meziroční indexy do značné míry ovlivnila nízká srovnávací základna.

Za celý letošní rok lze podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče očekávat růst ekonomiky o zhruba 3,3 procenta. V příštím roce by pak měl růst zrychlit k pěti procentům. „Ekonomická aktivita by již neměla čelit omezením souvisejícím s pandemií a zesilovat by se měl také růst na straně poptávky, konkrétně u spotřeby domácností a investičních výdajů firem,” uvedl.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pavel Kysilka

Se zdražováním není definitivní konec, čeká nás turbulentní období, říká Pavel Kysilka

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Česká ekonomika loni podala lepší výkon, než se myslelo. I přesto, že lidé se zdráhali utrácet

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme