Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Fúze a akvizice boří rekordy. Jejich hodnota letos už překonala 4,3 bilionu dolarů

Universal music group, ilustrační foto
Tony Webster/Creative Commons/CC BY 2.0

Hodnota fúzí a akvizic v celém světě ve třetím čtvrtletí vzrostla o 38 procent na rekordních 1,52 bilionu dolarů.

Reklama

Od ledna do konce září pak dosáhla 4,33 bilionu dolarů, čímž překonala celoroční maximum z roku 2007. Firmy a investoři se prostřednictvím nových akvizic snaží připravit na dobu po pandemii nemoci covid-19.

Netflix, ilustrační foto

Analýza: Big Tech firmy chtějí do herního průmyslu. Zatím jim to moc nejde

Netflix koupil první herní studio a Amazon konečně vydal svou očekávanou onlinovku Nový svět. Naplní se konečně predikce, že Big Tech firmy začnou vydělávat na herní branži?

Přečíst článek

„Investoři mají dostatek hotovosti a chtějí, aby se společnosti poohlížely po akvizicích v oblastech, ve kterých potřebují růst nebo nabídnout další možnosti a služby, nejen aby vyplácely dividendy nebo odkupovaly své akcie,“ řekl vedoucí oddělení fúzí a akvizic pro oblast Evropy, Blízkého východu a Afriky ve finančním ústavu Bank of America Birger Berendes.

Hodnota fúzí a akvizic v Evropě se ve třetím čtvrtletí ve srovnání se stejným obdobím loni zdvojnásobila na 473 miliard dolarů. Ve Spojených státech se zvýšila o 32 procent na 581 miliard dolarů, v Asii a Tichomoří pak o 21 procent na 365 miliard dolarů.

Mezi největší dohody patřilo převzetí platební firmy Afterpay technologickou společností Square za 29 miliard dolarů, vyčlenění Universal Music Group a převzetí firmy Entain, vlastníka sázkové kanceláře Ladbrokes. Tu za 18,4 miliardy liber (543,8 miliardy korun) převzala americká sázková společnost DraftKings.

Počet transakcí prudce rostl ve většině odvětví ekonomiky, zvláště pak v technologickém průmyslu a v energetice. Počet transakcí ve vývoji softwaru se za devět měsíců více než ztrojnásobil.

Pac-man

Nezadržitelný akviziční apetit technologických gigantů je nežádoucí, shodují se experti

Velké technologické společnosti letos rekordním tempem nakupují menší konkurenty, píše britský ekonomický list Financial Times (FT). Poukazuje přitom na riziko omezení hospodářské soutěže, což v konečném důsledku poškodí spotřebitele.

Přečíst článek

Pokrok západních ekonomik v očkování dospělé populace zmírnil v létě pandemická omezení a vyvolal zájem o nákupy zvláště mezi soukromými investičními společnostmi. Objem akvizic uskutečněných soukromými investičními fondy za devět měsíců vzrostl o 133 procent na 818 miliard dolarů.

„Fúze a akvizice jsou o důvěře. Firmy i sponzoři mají ze současného prostředí dobrý pocit, a to je důvod, proč velmi aktivně vyhledávají příležitostí ještě předtím, než přijde na trh korekce,“ řekl podle agentury Reuters ředitel oddělení fúzí a akvizic ve firmě JP Morgan Dirk Albersmeier.

Chystané daňové reformy amerického prezidenta Joea Bidena pravděpodobně zvýší náklady na uzavírání dohod. Přední bankéři z odvětví ale v nejbližší době neočekávají zpomalení v uzavírání nových dohod.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Zájem čínských firem o fúze a akvizice v USA je nejnižší za téměř 20 let

Čínské firmy se odvrací od USA. Počet fúzí a akvizic je nejnižší za téměř 20 let

Přečíst článek
BlackRock

Obří akvizice. BlackRock převezme za miliardy dolarů firmu Global Infrastructure Partners

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme