Reklama

Formanův producent za miliardy prodává práva na Pána prstenů a Hobita

Pán prstenů
se svolením Warner Bros.
Dušan Kütner
duk

Hollywood se chystá vrazit do Středozemě. Řada filmových, merchandisingových a herních práv a práv na živé akce ke kultovním dílům Pána prstenů, Hobitovi a dalším titulům od J. R. R. Tolkiena je na prodej. Své tolkienovské podíly se rozhodla prodat společnost producenta Saula Zaentze, který mimo jiné stál za filmy Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem a Amadeus. Za práva by mohla firma Zaentz inkasovat až dvě miliardy dolarů, uvedl server Variety.

Reklama

Společnost Zaentz si najala investiční banku ACF, aby se postarala o proces prodeje. Bankéři tak nyní obcházejí kupce logicky z mekky světového filmu v Hollywoodu. Předpokládá se, že Tolkienovy příběhy vynesou nejméně dvě miliardy dolarů, uvedlo Variety. Zástupci společností Zaentz a ACF se k prodeji odmítli vyjádřit.

Spider-Man

HBO Max nabídne i filmy od Sony. Včetně hitu Spider-Man: Bez domova

Nová streamovací služba HBO Max vstoupí na český trh 8. března. Vedle filmů a seriálů studia Warner Bros. bude českým divákům nabízet také díla konkurenční společnosti Sony. Smlouva mezi studii se mimo jiné týká také loňského diváckého hitu Spider-Man: Bez domova.

Přečíst článek

Načasování procesu prodeje není náhodné – Amazon chystá na 2. září premiéru svého dlouho očekávaného ​​megarozpočtového televizního seriálu nekonečné ságy Pán prstenů s podtitulem Prsteny moci. Ten se pravděpodobně stane nejdražším seriálem všech dob, když jen za práva Amazon zaplatil 250 milionů dolarů, a náklady na produkci pěti sezon by měly překročit miliardu dolarů.

Amazon je proto na vrcholu seznamu hlavních kandidátů na uplatnění práv, která nyní má Zaentz. Podíly jeho společnosti zahrnují práva na využívání motivů Pána prstenů a Hobita ve filmu, videohrách, merchandisingu, na živých akcích a v zábavních parcích.

Snímek Síla psa režisérky Jane Campionové s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli má v roce 2022 nejvíce nominací na Oscara, celkem dvanáct.

Netflix a jeho Síla psa má nejvíce nominací na Oscara. Druhá je Duna

Nejvíce nominací na prestižní filmové ceny Oscar – dvanáct – má Síla psa režisérky Jane Campionové od Netflixu. Sci-fi Duna režiséra Denise Villeneuva má deset nominací, West Side Story Stevena Spielberga a Belfast Kennetha Branagha po sedmi. Nominace v úterý zveřejnila americká Akademie filmového umění a věd. A z výsledků vyplývá, že letos má na Oscara za nejlepší film konečně velkou šanci i některá ze streamovacích platforem, které dosud tuto cenu nezískaly – stojí za polovinou nominovaných v této hlavní kategorii.

Přečíst článek

Zahrnuje také omezená práva na případnou dohodu, pokud by se držitelé práv na Tolkienovo dílo rozhodli natočit filmy nebo jiné dílo založené na dvou kompilacích Tolkienových spisů, které byly zveřejněny po jeho smrti v roce 1973, Silmarillion a Nedokončené příběhy Númenoru a Středozemě.

Práva na filmy týkající se Pána prstenů má i společnost Warner Brothers, a to prostřednictvím vlastnictví společnosti New Line Cinema. New Line se podílela na celosvětových kasovních trhácích a získala Oscara za trilogií režiséra Petera Jacksona Společenstvo prstenu (2001), Dvě věže (2002) a Návrat krále (2003). Celosvětové tržby v kinech za celou trilogii dosáhly tří miliard dolarů. Warner Bros. tak minulý rok oznámili plány na anime celovečerní film Pán prstenů: Válka Rohirů.

Against the Ice (2022)

Netflix zveřejnil nabídku na rok 2022 včetně pražského Gray Mana. A také zdražuje

Největší streamingová služba světa v letošním roce chystá desítky původních snímků. K vrcholům by měl patřit The Gray Man natáčený v Česku či nová verze Na západní frontě klid. Netflix však zároveň zdražuje, stejně jako konkurenční služba Amazon Prime zatím jen v USA.

Přečíst článek

Podle názoru společnosti Zaentz se ale firmě loni vrátila významná práva na hrané filmy, částečně proto, že Warner Bros. podle Zaentz aktivně nevyvíjelo nový díl Pána prstenů a související obsah. To a očekávání nové série Amazonu stačily k přesvědčení firmy, že nazrál čas na prodej práv. Warner Bros. to odmítli komentovat, ale má se obecně za to, že studio a Zaentz jsou v rozporu, kdo co ovládá, pokud jde o práva na Pána prstenů a Hobita, která byla již v průběhu let předmětem rozsáhlých soudních sporů.

Saul Zaentz, který zemřel v roce 2017, získal práva na filmovou adaptaci a další práva k Tolkienovým titulům již v roce 1976. Jednou z forem ztvárnění, která byla vyjmuta z tehdejší dohody se Zaentzem, bylo právo na produkci televizního seriálu delšího než osm epizod. Tato mezera umožnila Amazonu uzavřít smlouvu přímo s majiteli Tolkienových práv pro sérii Prsteny moci (The Rings of Power) v roce 2017.

Zaentz se poprvé proslavil jako dlouholetý šéf vlivného jazzového a rockového vydavatelství v 50., 60. a 70. letech Fantasy Records. Produkoval také filmy jako Přelet nad kukaččím hnízdem (1975) a Amadeus (1984) Miloše Formana nebo Anglický pacient (1996) Anthonyho Minghelly, které všechny získaly Oscara za nejlepší film.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Scéna z nového seriálu Amazon Studios Pán prstenů: Prsteny moci.

Středozem před tisíci lety. Amazon vypustil první ukázku nejdražšího seriálu Pán prstenů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme