Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Firmám v keramickém průmyslu stouply účty za energie meziročně o 1000 procent

Výroba keramiky
Pixabay
 ČTK

Podniky v energeticky náročném keramickém průmyslu v Evropě se snaží najít způsob, jak přežít současný závratný růst nákladů na energie. Některé modernizují pece, jiné mění pracovní dobu, další už ale musely omezit výrobu. Uvedla to agentura Reuters.

Reklama

Malé firmě ze střední Itálie Ceramiche Noi, která vyrábí vzorované talíře, mísy a další kameninové výrobky, stouply účty za energie za poslední rok o 1000 procent. Firma se rozhodla snížit náklady tak, že posunula začátek pracovní doby o tři hodiny, na šest ráno. To jí umožňuje využívat levnější tarif mimo špičku a zaměstnanci začínají v době, kdy je chladněji. Firma proto nemusí zapínat ventilátory, které jsou jinak puštěné celý den, řekl obchodní ředitel Lorenzo Giornelli.

Tato změna ukazuje, jak energeticky náročné podniky v celé Evropě přizpůsobují své provozy, aby se vyhnuly riziku, že je ochromí rostoucí účty za energie. K jejich prudkému růstu přispěla zejména reakce evropských zemí na únorovou invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

„Účty vzrostly o 1000 procent,“ říká Giornelli a ukazuje měsíční faktury za plyn. Na letošní je částka 127 tisíc eur (3,1 milionu korun), loni to bylo 18 tisíc eur (440 600 korun), a to letos byla spotřeba nižší.

Elektrické vedení, ilustrační foto

Jak na houpačce. Cena elektřiny během tří dnů klesla o polovinu

Velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce, která je pro Evropu klíčová, za tři dny klesla o více než 50 procent. Při dnešním obchodování sestoupila až na 486 eur (zhruba 11 900 korun) za megawatthodinu (MWh), zatímco v pondělí poprvé překonala 1000 eur za MWh. Informuje o tom agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Podobně je na tom například i nizozemská firma, která stojí za slavnou keramikou Delft Blue zobrazující větrné mlýny a typickou holandskou krajinu. Letos chce nahradit jednu ze svých tří hlavních plynových pecí elektrickou. Společnost Koninklijke Porceleyne Fles, nebo také Royal Delft, jak je známá v zahraničí, bude v zimě také vypínat topení ve své delftské továrně, kde se stále mnoho výrobků maluje ručně. Také pečlivěji využívá místo v pecích, aby vypálila co nejvíce kusů najednou.

Generální ředitel Henk Schouten uvedl, že společnost by ráda nahradila všechny tři pece, ale každá z nich potřebuje počáteční investici 100 tisíc eur. Bude je proto vyřazovat postupně. Pro firmu, která funguje od roku 1653, tato situace podle něj zatím není taková, že by jí hrozil konec, vysoké náklady jí ale ohrožují zisk.

Pro některé firmy v dodavatelském řetězci se však situace stává neudržitelnou. Společnost Azuliber, jeden z hlavních španělských výrobců atomizovaného jílu důležitého pro výrobu keramických dlaždic, byla nucena tento týden zastavit část výroby a poslat 117 zaměstnanců domů. Ceny plynu už jsou pro ni neúnosné. Firma je součástí skupiny Pamesa Group, která vyrábí obklady. Náklady se jí za poslední rok zvýšily o více než 1000 procent, odvětví přitom dostalo jen malou pomoc.

Berlínská katedrála ve snaze připojit se k úsporám energií na konci července vypnula na maximální míru své noční osvětlení.

Chladnější kanceláře, zhasnuté památky a reklamy. Německo začalo povinně šetřit

V Německu dnes začalo platit vládní nařízení, jehož smyslem je uspořit energie. Mezi hlavní body patří ve veřejných budovách nevytápění chodeb a snížení teploty na pracovištích, výjimku mají sociální služby či školy a školky. Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck soubor těchto opatření považuje za nezbytný a opakovaně zdůrazňuje, že každá ušetřená kilowatthodina je krokem k překonání zimy a ke snížení závislosti na zemním plynu z Ruska.

Přečíst článek

Vladimír Dlouhý, šéf Hospodářské komory

Tahle krize je horší než pandemie, pětina firem začne propouštět, říká šéf Hospodářské komory

Současná ekonomická krize je podle šéfa Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého horší než pandemie. Drahé energie mají fatální dopad na firmy a nelze podle něho vyloučit sociální nepokoje. Řešení vidí v zastropování cen, především plynu. Dával by přednost celoevropskému před národním řešením. Do konce roku bude hlavně kvůli vysokým cenám energií propouštět 18 procent firem, řekl Dlouhý novinářům.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prudký růst ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat

AKTUALIZOVÁNO: Za prudkým růstem ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat. ČSÚ by přivítal změnu metodiky

Přečíst článek
Větrníky, ilustrační foto

Nižší spotřeba a mírná zima. V EU se poprvé vyrobilo více elektřiny z obnovitelných zdrojů než z uhlí a plynu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme