Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi i stát přispěli Ukrajině přes miliardu, od běžných lidí po magnáty. Rekordní dar je 125 milionů

Ukrajinci schovávající se před raketovými ruskými útoky v Mariupolu na východě Ukrajiny.
ČTK

Ruská invaze na Ukrajinu vyvolala v Česku nebývalou vlnu solidarity. Finanční pomoc pro Ukrajince v jejich zemi i ukrajinské uprchlíky v Česku organizuje řada měst, spolků, škol, firem i český stát. Tisíce lidí přispívají drobnějšími částkami, vyššími, až osmimístnými sumami přispívají tuzemští finanční magnáti, například prostřednictvím twitterové Aukce pomoci. Dohromady dosud dali dohromady pomoc za více než miliardu korun. Po celé zemi také vznikají centra pro pomoc uprchlíkům.

Reklama

Zatím poslední velký příspěvek ohlásily PPF a Nadace The Kellner Family Foundation, které dají 100 milionů korun na vzdělávání a začlenění dětí uprchlíků z Ukrajiny. V pondělí se na tom dohodly s ministrem školství Petrem Gazdíkem (STAN). Smlouva o poskytnutí stomilionového daru bude podepsána v příštích dnech, uvedla PPF na webu.

Alza v Brně

Do Ruska už nepošleme ani rubl. Čeští prodejci bojkotují ruské zboží, Budvar zastavil export

Čeští obchodníci stahují z nabídky zboží ruského či běloruského původu, případně produkty spjaté s prezidentem Ruska Vladimirem Putinem. Reagují tím na invazi ruských vojsk na Ukrajinu, která začala ve čtvrtek. Vyplývá to z ankety mezi prodejci. A naopak se objevují tuzemské firmy, které zastavují vývoz do Ruska, jako například Budvar.

Přečíst článek

Jakým způsobem budou moci základní školy žádat o peníze z daru, bude upřesněno po zpracování potřebné právní dokumentace, uvádí PPF. Dodala, že další společnosti ze skupiny připravují vlastní projekty pomoci, včetně zaměstnaneckých sbírek a dobrovolnického zapojení zaměstnanců.

Kromě PPF ohlásila finanční pomoc Ukrajincům řada dalších českých firem a podnikatelů. Čeští miliardáři v čele s Ivo Lukačovičem ze Seznamu či Martinem Hájkem z Livesportu již vybrali prostřednictvím twitterové výzvy Aukce pomoci na ukrajinské uprchlíky přes 140 milionů korun. Posléze vyzvali, aby jakoukoli částkou přispěl každý.

Vše odstartoval Jan Barta z Pale Fire Capital, když na sociální síti Twitter oznámil, že PFC posílá na uprchlíky z válečného konfliktu 22 milionů korun a nabízí stovky lůžek lidem, kterým se podaří uprchnout z Ukrajiny. Okamžitě zareagoval zakladatel a majitel Seznamu Ivo Lukačovič, který poslal 23 milionů korun a vyzval další miliardáře k této „aukci“ pro uprchlíky.

Pokračoval Aleš Zavoral z Alzy, přidal se Martin Hájek z Livesportu či technologická společnost SatoshiLabs, která 25 milionů korun, stejně jako tradingová společnost FTMO. Celkem se podle informací Dušana Šenkypla z Pale Fire Capital a zakladatele portálu e-pojištění takto vybralo přes 140 milionů korun.

K dalším patří například spoluzakladatel e-shopu Mall Ondřej Fryc, který poslal dva a půl milionu korun Člověku v tísni, stejnou částku pak na nákup zbraní a pro humanitární účely pronajmul jedenáct bytů. Všechny ovšem v pondělí trumfnul spoluzakladatel portálu Centrum.cz a investor Ondřej Tomek, který poslal 125 milionů korun. Na Twitteru o tom informoval Ivo Lukačovič.

Česká republika už na Ukrajinu poslala dělostřeleckou munici za asi 37 milionů korun, dále desítky tisíc ručních zbraní a miliony kusů munice pro ně za 188 milionů korun a blíže nespecifikovaný vojenský materiál v hodnotě 400 milionů korun. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) její resort chystá ještě vojenský zdravotní materiál, na Ukrajinu by se měl dostat v tomto týdnu. Návrhy daru munice nebo zbraní na Ukrajinu předložili i čeští zbrojaři. Šlo by o vojenský materiál, který by musel být darován přes ministerstvo obrany. 

Policie také oznámila, že Česká republika vyšle na žádost slovenské policie na hranice s Ukrajinou 50 policistů. Jejich úkolem bude pomáhat při registraci lidí, kteří míří z válkou sužované země na Slovensko. Český policejní kontingent by měl odjet v úterý.

U českých neziskových organizací se dosud sešlo na pomoc Ukrajině minimálně 410 milionů korun. Lidé mohou přispět i na účet ukrajinského velvyslanectví v Praze, které vybrané peníze použije na nákup obranného materiálu. Sbírky vyhlašují i města, kraje, školy a další organizace, nabízejí ukrajinským uprchlíkům ubytování, materiální, zdravotnickou, právní či psychologickou pomoc, dětem různé aktivity či školní výuku.

Andor Šándor

Vojenský expert Šándor: Proč se Rusové zadrhli? Putin zdaleka nepředvedl, co umí

Z vojenského hlediska jde zatím o nasazení menší síly, než jakou Rusko disponuje, myslí si Andor Šándor, generál ve výslužbě a bezpečností expert. Podle něj záleží na tom, jaké cíle Putin sleduje. Rozhodně mu s nasazeným počtem vojáků nejde o celkové dobytí Ukrajiny. Podle Šándora chce dobýt správní centra. A Ukrajinu tak rozložit, a podrobit si ji.

Přečíst článek

Kyjev

Ukrajina teď potřebuje hlavně léky, obvazy a neprůstřelné vesty, říkají čeští skauti

Překladová místa pro humanitární pomoc na hranicích s Ukrajinou teprve vznikají, přesto se daří pomoc distribuovat tam, kde je potřeba, říká jeden z dobrovolníků. Do polské Přemyšle spolu s ostatními vezl sbírku ze Skautského institutu v Praze. A co teď Ukrajinci podle něj nejvíce potřebují? Zdravotnický materiál, říká.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme