Reklama

Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

Češi loni kvůli zavřeným hospodám vypili nejméně alkoholu za čtvrt století

Stock spirits group
ČTK
Dušan Kütner

Omezení provozu či přímo zákaz fungování restaurací a hospod v loňském roce kvůli proticovidovým opatřením bylo hlavním důvodem, proč v Česku klesla spotřeba alkoholu. Spotřeba piva meziročně poklesla o šest litrů na 140 litrů na obyvatele, u vína o půl litru na necelých 20 litrů, vyplývá z aktuálně zveřejněných dat Českého statistického úřadu. Z potravin byla vloni rekordní spotřeba na obyvatele u rýže a luštěnin – šlo vůbec o nejvyšší hodnoty od počátku sledování v roce 1920, respektive 1948.

Reklama

Uzavření restaurací mělo vliv na pokles spotřeby nealkoholických i alkoholických nápojů. Nižší spotřeba nealkoholických nápojů než v roce 2020 byla naposledy v roce 2001, v případě alkoholických v přepočtu na stoprocentní alkohol v roce 1996,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Každý obyvatel České republiky loni v průměru spotřeboval více masa, mléka a mléčných výrobků, ovoce, zeleniny, rýže i luštěnin. Poklesla naopak spotřeba pekárenských výrobků, brambor, tuků a olejů a nealkoholických nápojů.

Spotřeba alkoholu v Česku do roku 2020. Pramen: Český statistický úřad

Na jednoho obyvatele ČR loni připadlo 7,9 kilogramu rýže a 3,6 kilogramu luštěnin, což je ve srovnání s rokem 2019 nárůst o 17, respektive 23 procent. „Meziroční změny ve spotřebě potravin v porovnání s předcovidovým obdobím dokládají zájem obyvatel zásobit se preventivně během nouzového stavu některými potravinami s delší trvanlivostí a dobrou nutriční hodnotou a také pečovat o imunitu organismu zvýšenou konzumací ovoce a zeleniny,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková.

Spotřeba masa se meziročně zvýšila o 0,8 kilogramu na 84 kilogram na obyvatele, z toho podíl vepřového činil více než polovinu, hovězího desetinu a drůbežího více než třetinu. „Obliba drůbežího masa neustále roste a za posledních 10 let se jeho spotřeba na obyvatele zvýšila o 5,3 kilogramů na 29,8 kilogramů,“ podotkla Vodičková.

Reklama

Supermarket
video

Kilo másla přes dvě stě. Ceny základních potravin jsou na maximech – a bude hůř

Základní potraviny v Česku v posledních měsících až na výjimky zdražují a následují tak trend ze zahraničí. Průměrné ceny másla, eidamu, mouky či cukru byly na začátku listopadu podle dat Českého statistického úřadu nejvyšší od ledna 2019, kdy statistici data v aktuální podobě zveřejňují. K hlavním důvodům patří mimo jiné rychle rostoucí ceny energií, pohonných hmot obalů a obecně vysoká inflace a nedostatek pracovníků. A co hůře – levněji jen tak hned nebude. Třeba největší potravinářsko-zemědělský subjekt v Česku, skupina Agrofert, od ledna zdraží produkci až o patnáct procent.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme