Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gastronomii zase čeká těžký rok. Restauracím stále chybí personál

ilustrační foto
iStock
Petra Jansová

Pohostinství patří mezi pandemií nejvíc zasažené obory podnikání. Gastro scénu ovlivňovaly v posledních měsících jak preventivní vládní omezení proti šíření koronaviru, tak i úbytek personálu. Aktuálně provozovatelé gastro podniků čelí i zdražování potravin. Rok plný výzev čeká tuzemské restaurace i letos, bojovat budou především s nedostatkem pracovní síly.

Reklama

Tomáš Karpíšek, zakladatel sítě Ambiente

Jaká témata bude letos řešit česká gastroscéna?

Z toho, co se děje v zahraničí, můžeme vytušit, že nás čeká ještě větší využívání technologií. Řadí se k tomu objednávky přes QR kódy, pokladní systémy nebo různé aplikace, které zefektivní servis a péči o hosta. V sousedních zemích číšníci běžně obsluhují s telefonem v ruce. 

Jak řešíte nedostatek personálu?

Řekl bych, že reagujeme stejně jako převážná část gastro scény. Hledáme způsoby, jak inzerovat a přilákat zaměstnance a snažíme se našim lidem zajistit co nejlepší pracovní podmínky. Tenhle problém se ale nevyřeší ani za pár let – pokles zájmu o řemesla a službu v gastronomii vnímám jako další dlouhodobý trend, který pandemie jedině urychlila. Naše branže potřebuje zkvalitnit školství, její budoucnost však leží především v rukou nás gastronomů. Jsme to my, kdo by měl investovat do vzdělávání zaměstnanců, propagovat obor a zlepšovat jeho prestiž svou každodenní prací. 

Fenomén cloudových kuchyní se naplno rozjel v covidu

Revoluce v gastronomii? Cloudové kuchyně přitahují milionové investice

Nízké provozní náklady a schopnost se rychle přizpůsobit přáním nabízí takzvané ghost kitchen, tedy virtuální restaurace. Podniky, ve kterých se vaří pouze jídla s sebou, nemají obsluhu ani místa k sezení, přibývají ve velkém po celém světě. I v Česku.

Přečíst článek

Luboš Kastner, zakladatel Českého gastronomického institutu a spolumajitel sítě Hospodska

Co považujete za největší výzvu letošního roku?

Ta výzva je jen jedna a je vždy spojená s tím, abychom byli ekonomicky stabilní a mohli se i v této době dál rozvíjet. 

Jak jste se obtížné situaci museli přizpůsobit?

Vytvořili jsme například novou společnost BC21, se kterou se vrháme na nové projekty. Pracujeme na nových gastro konceptech pro klienty, investujeme čas a částečně i peníze do zajímavých projektů, a to nejen v gastru. 

Antonio Pasquale, Mattoni

Ano, budeme muset zdražit. Všichni musí zdražovat, říká šéf Mattoni Alessandro Pasquale

„To se tak ráno probudíte a zjistíte, že nemáte třetinu byznysu,“ reaguje šéf Mattoni 1873 Alessandro Pasquale na otázky o pandemii. Lídr trhu s minerálními vodami a dalším nealkem si poradil, díky čemuž má i v pandemické době skvělé výsledky. A dokonce i rozšířil své aktivity v Rakousku a na Slovensku.

Přečíst článek

Budou podle vás přibývat další podniky?

Ano. Například my v Plzni v roce 2022 otevřeme dva nové podniky. Pracujeme na několika příležitostech i v Praze. Zároveň se nejspíše podaří zrealizovat několik konceptů, na kterých pracujeme pro naše klienty.

Jak moc se bude ještě zdražovat?

V celém gastru je nová realita. Nejvíce se zdražilo už před rokem. My určitě závody ve zdražování rozbíhat nebudeme, ale stejně jako ostatní budeme reagovat na růst cen vstupů.

Pavel Maurer, food kritik a zakladatel Prague Food Festivalu

Co považujete za letošní největší výzvu pro gastropodnikatele?

Počítat, předvídat, hledat správné lidi, profíky do personálu.

Jeff Bezos

Jeffu Bezosovi se vysmáli lidé na sociálních sítích. Za to, jak vypadá

Začíná vypadat jako rapper Pitbull, smějí se lidé na Twitteru miliardáři za novou image.

Přečíst článek

Budou podniky razantně přibývat nebo ubývat? 

Myslím, že těch asi 30 procent podniků, které padly během pandemie trochu vyčistilo gastronomický trh. Naše země, statisticky vzato, nepotřebuje větší počet restaurací a hospůdek. Potřebujeme kvalitní personál. Vzhledem k obrovskému přesunu pracovních sil, lidí, kteří si během posledních dvou let našli jinou a bezpečnější práci, je dost jasné, že otevírání nových podniků bude velmi riskantní. Že má někdo volné peníze, aby pronajal, koupil, otevřel, vybavil novou restauraci, to je méně podstatné. Nejsou lidi, kteří by v ní pracovali. To je rozhodující faktor.

Budou Češi dál chodit do restaurací i navzdory plánovanému zdražování?

Budou chodit méně, budou jíst lacinější pokrmy a ti, kteří budou chodit stále, tak budou pít jedno pivo dvakrát déle než před pandemií.

Ikea

Bohužel musíme zdražit, přiznala IKEA. Prohrává boj s inflací

V průběhu roku se IKEA snažila čelit rostoucím nákladům na dopravu a suroviny proměnou procesů. Nyní přiznává, že již musí část nákladů převést na koncové zákazníky.

Přečíst článek

ilustrační foto

Trendy v jídle pro rok 2022. Co nám bude chutnat, jak, kde a co se bude vařit

Jsme zase o rok starší, zkušenější a nejspíš i o rok tlustší. Gastronomie a jídlo obecně patří mezi oblasti, na nichž se takřka dvouletá pandemie podepsala nejcitelněji. Změnili jsme svoje stravovací návyky i způsob nakupování. Více vaříme, častěji jíme doma, více o jídle přemýšlíme. Co nám to v příštím roce přinese? Na co bude zaměřená pozornost a o čem se mluví nejen mezi šéfkuchaři? Nechte se inspirovat deseti trendy pro letošní rok.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Fastfood Burger Service otevřel v Revoluční ulici.

Už nikdy do McDonald´s? V Praze otevřeli novou burgrárnu, mají i lanýžové hranolky

Přečíst článek
V Karlíně se otevřela nová restaurace.

Rychlokvaška, cukety i řebříček. V Karlíně je nový podnik, láká na českou tradici

Přečíst článek
Takto se vaří v nové restauraci Marie B.

Další hvězda pro Prahu? Michelinský tým otevřel hospodu. A bez jídelního lístku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme