Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Euro nebo koruna? Je to skoro jedno. Češi i Slováci čelí inflaci kolem 15 procent

Kaufland ve slovenském Prešově
ČTK
 ČTK

Tempo meziroční míry inflace na Slovensku v říjnu zrychlilo na 14,9 procenta z 14,2 procenta v září, uvedl to slovenský statistický úřad. Inflace dosáhla nového maxima od června roku 2000, kdy přesáhla 15 procent. V Česku inflace v říjnu naopak zpomalila, byla ale mírně vyšší než na Slovensku.

Reklama

Inflaci na Slovensku nejvíce ovlivnily ceny potravin a nealkoholických nápojů, jakož i bydlení a energií, které dohromady tvoří téměř polovinu výdajů domácností. Potraviny v porovnání s loňskem zdražily o 26,8 procenta, a to hlavně kvůli vyšším cenám chleba a obilnin, ale také masa, mléka, sýrů a vajec.

Bydlení a energie v porovnání s loňskem zdražily o téměř šestinu, a to například kvůli cenám pevných paliv a tepla. Regulované ceny elektřiny a zemního plynu pro domácnosti se naposledy změnily tradičně v úvodu letošního roku, zatím se tak do nich nepromítlo dřívější zdražení energií na burzách.

Inflace na Slovensku v meziročním srovnání zrychluje nepřetržitě od loňského února, kdy dosáhla 0,9 procenta. Od letošního března pak spotřebitelské ceny v zemi rostou dvouciferným tempem.

V Česku spotřebitelské ceny v říjnu meziročně stouply o 15,1 procenta. Tempo inflace výrazně zpomalilo, v září byly ceny meziročně vyšší o 18 procent. Výsledek inflace ovlivnilo započítání vládních opatření na snížení cen energií.

Statistici uměle snížili inflaci a vláda díky tomu ušetří miliardy na dluhopisech

Lukáš Kovanda: Statistici uměle snížili inflaci a vláda díky tomu ušetří miliardy na dluhopisech

Říjnová inflace v Česku opět takřka všechny zaskočila. Tentokrát ovšem tím, jak je nízká. Vykázala v meziročním vyjádření nárůst pouze o 15,1 procenta. Přitom analytici oslovení agenturou Bloomberg ve střední hodnotě svých odhadů počítali s údajem 17,9 procenta. ČNB pak počítala s hodnotou 17,4 procenta. Jediné ministerstvo financí s plus minus takovou inflací počítalo, předpokládalo nárůst o 15,3 procenta. Je v tom háček, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Vše k energetické krizi čtěte zde

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Vláda hraje ruskou ruletu. Pošklebovat se plebsu se může vymstít

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala při novoročním projevu v Kramářově vile

Lukáš Kovanda: Fiala v novoročním projevu slíbil zlevňování. To však letos určitě nenastane

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme