Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Euro nebo koruna? Je to skoro jedno. Češi i Slováci čelí inflaci kolem 15 procent

Kaufland ve slovenském Prešově
ČTK
 ČTK

Tempo meziroční míry inflace na Slovensku v říjnu zrychlilo na 14,9 procenta z 14,2 procenta v září, uvedl to slovenský statistický úřad. Inflace dosáhla nového maxima od června roku 2000, kdy přesáhla 15 procent. V Česku inflace v říjnu naopak zpomalila, byla ale mírně vyšší než na Slovensku.

Reklama

Inflaci na Slovensku nejvíce ovlivnily ceny potravin a nealkoholických nápojů, jakož i bydlení a energií, které dohromady tvoří téměř polovinu výdajů domácností. Potraviny v porovnání s loňskem zdražily o 26,8 procenta, a to hlavně kvůli vyšším cenám chleba a obilnin, ale také masa, mléka, sýrů a vajec.

Bydlení a energie v porovnání s loňskem zdražily o téměř šestinu, a to například kvůli cenám pevných paliv a tepla. Regulované ceny elektřiny a zemního plynu pro domácnosti se naposledy změnily tradičně v úvodu letošního roku, zatím se tak do nich nepromítlo dřívější zdražení energií na burzách.

Inflace na Slovensku v meziročním srovnání zrychluje nepřetržitě od loňského února, kdy dosáhla 0,9 procenta. Od letošního března pak spotřebitelské ceny v zemi rostou dvouciferným tempem.

V Česku spotřebitelské ceny v říjnu meziročně stouply o 15,1 procenta. Tempo inflace výrazně zpomalilo, v září byly ceny meziročně vyšší o 18 procent. Výsledek inflace ovlivnilo započítání vládních opatření na snížení cen energií.

Reklama

Statistici uměle snížili inflaci a vláda díky tomu ušetří miliardy na dluhopisech

Lukáš Kovanda: Statistici uměle snížili inflaci a vláda díky tomu ušetří miliardy na dluhopisech

Říjnová inflace v Česku opět takřka všechny zaskočila. Tentokrát ovšem tím, jak je nízká. Vykázala v meziročním vyjádření nárůst pouze o 15,1 procenta. Přitom analytici oslovení agenturou Bloomberg ve střední hodnotě svých odhadů počítali s údajem 17,9 procenta. ČNB pak počítala s hodnotou 17,4 procenta. Jediné ministerstvo financí s plus minus takovou inflací počítalo, předpokládalo nárůst o 15,3 procenta. Je v tom háček, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Vše k energetické krizi čtěte zde

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dalibor Martínek: Vláda hraje ruskou ruletu. Pošklebovat se plebsu se může vymstít

Přečíst článek
Premiér Petr Fiala při novoročním projevu v Kramářově vile

Lukáš Kovanda: Fiala v novoročním projevu slíbil zlevňování. To však letos určitě nenastane

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme