Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bez jádra to nepůjde. Dukovany a Temelín téměř vyrovnaly rekordní výrobu elektřiny

Temelín
iStock
 ČTK

Díky modernizaci stávajících bloků českých jaderných elektráren se povedlo zvýšit výrobu jaderné energie stejně, jako by přibyl celý nový blok Dukovan, uvedl šéf ČEZ Daniel Beneš.

Reklama

Jaderné elektrárny Dukovany a Temelín zvýšily meziročně výrobu o tři procenta, dosáhly druhé nejvyšší výroby od svého zprovoznění. Do přenosové soustavy dodaly 30,73 terawatthodin (TWh) elektřiny. Téměř tak vyrovnaly dosud rekordní výrobu z roku 2013, kdy oba české jaderné zdroje vyrobily 30,75 terawatthodiny energie, uvedl mluvčí Skupiny ČEZ Ladislav Kříž. Temelín loni vyrobil 15,86 TWh, Dukovany 14,87 TWh.

Provozního milníku 30 terawatthodin elektřiny za rok dosáhly české jaderné elektrárny 23. prosince, o osm dní dříve než v předchozím roce. Od té doby zůstalo v plném provozu pět ze šesti výrobních bloků. V dukovanské druhé výrobní jednotce je nyní odstávka kvůli plánované výměně paliva spojené s kontrolami a investicemi.

Elektrárna, ilustrační foto

EU bude asi považovat jadernou energii za zelenou. Lepší příslib si Fialova vláda nemohla na Nový rok přát

České ekonomice – a nové Fialově vládě – se na Nový rok dostává jednoho z nejlepších příslibů, jaký si vůbec mohla přát. Evropská unie by totiž mohla začít posuzovat jadernou energetiku a některé druhy energetiky založené na zemním plynu jako zelenou aktivitu. Zprávu o tom, že Evropská komise chce zařadit jádro a zemní plyn mezi obnovitelné zdroje energie, dnes přinesl The Financial Times.

Přečíst článek

„Klíčový byl stabilní a spolehlivý provoz a také dobře zvládnuté modernizace v minulých letech. Díky nim od zahájení provozu bezpečně vzrostl výkon našich bloků o přibližně 500 megawatt, tedy jako bychom postavili další blok Dukovan,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Temelín pokryje spotřebu českých domácností

Temelín loni vyrobil 15,86 TWh. Jde o druhou nejvyšší výrobu od spuštění elektrárny v roce 2000. Nejvíc to bylo 16,48 TWh v roce 2017. „Za loňským výsledkem se skrývá bezpečný provoz se spolehlivostí přes 99 procent, zvládnutí obou odstávek a kvalitní práce našich lidí i dodavatelů,“ uvedl ředitel temelínské elektrárny Jan Kruml.

Loňská výroba odpovídá roční spotřebě českých domácností. Pro letošek naplánoval Temelín dvě dvouměsíční odstávky. V polovině dubna odstaví první blok, ve druhé polovině července druhý blok.

Alexandr Vondra

Zpackaný Green Deal vytvoří z Evropy zónu chudoby, to nesmíme dopustit, říká Alexandr Vondra

Drakonické povinnosti při přechodu na bezemisní zdroje elektřiny nejsme schopni zvládnout, tvrdí místopředseda ODS Alexandr Vondra, europoslanec a člen výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Rozhovor vznikl krátce po projevu prezidenta Miloše Zemana, který vyzval k odstoupení od Zelené dohody. A krátce předtím, než by mohla Evropská komise rozhodnout, zda bude jádro uznáno jako součást evropského mixu. Na jádru přitom podle Vondry stojí a má stát česká energetika.

Přečíst článek

Dukovany v roce 2021 vyrobily téměř 14,87 TWh elektrické energie. Meziročně o 571 megawatthodin energie víc. V Dukovanech byly loni čtyři odstávky pro výměnu paliva.

„I přesto se nám díky zaměstnancům elektrárny i našim dodavatelům podařilo zajistit bezpečný a spolehlivý provoz všech čtyř bloků a dosáhnout čtvrté nejvyšší výroby bezemisní elektrické energie v šestatřicetileté historii provozu elektrárny,“ řekl Roman Havlín, který řídí elektrárnu Dukovany. Od loňského listopadu je v Dukovanech odstavený druhý blok, což potrvá asi do začátku února. Letos pak ještě budou odstávky kvůli výměně paliva na blocích číslo jedna, tři a čtyři.

Dodržet cíle je v pandemii složité

Konkrétní výrobní cíle elektráren společnost ČEZ nesděluje. Divize jaderná energetika spustila v roce 2017 program zaměřený na stabilní výrobu přes 30 terawatthodin ročně.

„V novém roce se soustředíme především na stabilní provoz a dobré zvládnutí odstávek, což nebude s ohledem na ochranná opatření proti covidu i na rozsah investic jednoduché,“ řekl člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek. České jaderné elektrárny čeká letos pět odstávek pro výměnu paliva.

Premiér Petr Fiala (ODS) při novoročním projevu 1. ledna 2022

Lukáš Kovanda: Fialův nepříjemný vzkaz pro Německo

Český premiér svým novoročním projevem připomněl Havla, důležitým vzkazem je – i pro sousední Německo –, že Česko hodlá rozvíjet jadernou energetiku.

Přečíst článek

Případ Roubal

Netflix, HBO i Disney chtějí české diváky. Jak zareaguje Nova a ostatní?

Do Česka v nadcházejících měsících zamíří tři globální streamovací služby. Doplní tak nabídku interaktivních televizí v čele s Netflixem. Reagovat na to musí také tuzemské stanice. Nova proto tlačí své Voyo a má s ním velké plány. Jaký bude boj o diváka, který se stale více odklání od tradiční televize a zábavu hledá aktivně sám?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Petr Brzezina, šéf českého Westinghouse

Není čas na experimenty, náš reaktor jako jediný funguje, říká Petr Brzezina, šéf českého Westinghouse

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme