Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zkrátíme čekání žadatelů o hypotéku na polovinu, slibují sdružení poradci

Zkrátíme čekání žadatelů o hypotéku na polovinu, slibují sdružení poradci
iStock
Věra Tůmová

Už jedno sezení s poradcem odhalí, zda má žadatel o hypotéku šanci úvěr získat. Nové sdružení Hyponation, ve kterém se dala dohromady šestice finančně poradenských společností, slibuje zlepšení servisu kolem hypoték. Zrychlení i zjednodušení celého procesu získávání hypotečního úvěru by měli pocítit prý všichni, kdo si přes některou z těchto šesti společností požádají o úvěr na bydlení. Výhody i nevýhody nové platformy jsme probrali s Janem Brejlem, obchodním ředitelem poradenské společnosti Partners a s Janem Lenerem, ředitelem odboru marketingu a komunikace z Broker Consulting. 

Reklama

Mezi základními principy, o které nové sdružení Hyponation usiluje je, aby se celý proces získávání hypotéky pro klienty, co nejvíce zjednodušil, eliminovaly se chyby a vše se zdigitalizovalo. Ve výsledku by pak klient mohl na jedno, či dvě setkání si celou hypotéku vybavit. Nejenže by se tak podle Jana Brejla z Partners každý žadatel dozvěděl velice rychle, za jakých podmínek má šanci hypotéku získat, ale věděl by rychle i to, že ji opravdu s největší pravděpodobností získá, pokud nezamlčel nějaké podstatné skutečnosti a pokud je správně odhadnuta i cena kupované nemovitosti. 

Minimalizovat administrativu

Žadatelé o hypotéku ovšem většinou ani podle Brejla netuší, kolik je kolem sjednávání hypotečního úvěru administrativy a jednotlivých úkonů. Pokud si tak nesjednáváte hypotéku ve své bance u privátního poradce, který za vás většinu nebo vše vybaví, zjistíte to až nejspíš v průběhu vyřizování všech dokladů kolem hypotéky. Díky nové platformě a digitalizaci procesů by za vás mohl postupně vše ale vybavit nejen bankéř, ale i finanční poradce z poradenské společnosti mimo banku. 

peníze, ilustrační foto

Překvapení. Nejen domácnosti, ale také firmy si zase začaly brát úvěry

Poptávka firem po úvěrech v letošním třetím čtvrtletí vzrostla poprvé od konce roku 2021. Druhý kvartál v řadě stoupla také poptávka domácností po úvěrech na bydlení i na spotřebu. Vyplývá to z průzkumu úvěrových podmínek bank, který zveřejnila Česká národní banka. Do konce roku očekávají banky další růst poptávky domácností po úvěrech, u podniků bude podle nich vývoj smíšený.

Přečíst článek

Urychlovat to má digitalizace

„Cílem nového sdružení proto má být vytvoření otevřené digitální platformy, která standardizuje, nikoli unifikuje, celý proces získání hypotečního úvěru,“ konstatuje Brejl a dodává, že poradenské společnosti tak společně s bankami chtějí díky nové platformě nabídnout kompletní digitální cestu získání úvěru, tedy bez nutnosti předat do banky jediný papír. Digitální cestou by měla probíhat i kompletní verifikace a také podepisování veškeré dokumentace by mělo jít online. 

„Výhody Hyponation pocítí klienti především v rychlosti, se kterou jim nově hypotéku vyřídíme. Dříve proces brzdila celková administrativa a papírové dokládání dokumentů, tahle éra ale končí. Díky digitalizaci se vše urychlí, včetně distribuce i procesu schvalování na straně banky. Stručně řečeno, jde o skvělý počin, při kterém se banky a zprostředkovatelé domluvili na společné platformě, a to s hlavním cílem špičkové služby pro klienty,“ komentuje vznik platformy také Jan Lener z Broker Consulting.

Digitalizace celého procesu posuzování a sjednávání hypotéky poradcům z poradenských společností sdružených v Hyponation má umožnit zapojení takzvaných „chytrých kontrol“, které vše nejen zjednoduší, ale mohou elimininovat i běžné lidské chyby. Tyto kontrolní mechanismy umožňují v komplikovaném procesu zpracování hypotečního úvěru dělat průběžné kontroly a vyhodnocovat jednotlivé kroky a vložená data, což minimalizuje nutnost manuálního posuzování žadatele a jeho úvěru a tím se také právě snižuje možnost, že se stane nějaká banální chyba.

„V minulosti se totiž občas stávalo, že někdo nedostal kvůli chybně vloženým informacím či překlepům úvěr nebo, že se celé posuzování velice protáhlo o řadu dní,“ poznamenává Brejl. To by se ale nyní už nemělo stávat právě díky využití chytrých dat a díky napojení na registry, rejstříky, oceňovací moduly, BankID, PSD2. A tím by se také měl navíc podle něj dále snížit i objem dokumentů, které klienti dnes musejí dokládat.

Proces posuzování udělení a získání hypotéky se má ještě zrychlit

„Pro klienta se tím může čas nutný k vyřizování hypotéky zkrátit třeba až na 40 procent oproti dosavadní praxi,“ poznamenává Brejl. A do budoucna by to mohlo být ještě efektivnější, protože se chystá ještě další zjednodušování procesu například ohledně dokladování pro katastr nemovitostí. Dnes to ale ještě podle Brejla nefunguje, protože musí dojít k určitým legislativním úpravám, které takové změny umožní. „Chci věřit, že to je otázka pár měsíců, než se schválí příslušné legislativní změny,“ konstatuje Brejl.

Ve sdružení jsou v tuto chvíli zapojeny jen finančně poradenské společnosti. Banky, které hrají hlavní roli při poskytování hypoték, by mohly do sdružení po vzoru obdobných zahraničních institucí, přibýt prý v následující době. A jedním z hlavních důvodů, proč tam zatím banky nejsou, jsou patrně zdlouhavé schvalovací procesy v bankovní hierarchii, které by vznik sdružení výrazně odsunuly do budoucnosti. „Poskytovatelé hypotečních úvěrů jsou ale nezbytnou součástí projektu a jsme s nimi v jednání o časování a procesu zapojení do platformy. Důvodem vzniku této platformy na straně zprostředkovatelů je právě efektivnější komunikace mezi bankami a zprostředkovateli,“ vysvětluje Brejl. Do této doby každá banka při napojení na své systémy musela komunikovat s každým zprostředkovatelem individuálně, nyní ale může být efektivně napojena na většinu zprostředkovatelů na trhu, a přitom může jednat jen s jednou společností, tedy s novým sdružením. 

Ve sdružení Hyponation je v současnosti Broker Consulting, Broker Trust, Gepard Finance, Oper Credits, Partners Financial Services a Sab Servis. Podobná sdružení pro zjednodušení procesu získávání hypotečního úvěru už fungují například v Německu, Nizozemí nebo ve Velké Británii. 

Malý byt

Hypomonitor: Hypoteční trh opatrně ožívá, růst táhne poptávka po velmi malých bytech

Banky a stavební spořitelny poskytly v září hypoteční úvěry za 13,6 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 90 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování klesla v září ze srpnových 5,78 procenta na 5,74 procenta, a byla tak nejníže od července 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek

Chytré tipy, jak lépe řídit své osobní finance, najdete v rubrice Zlaťák

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme