Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dobrá zpráva: jsou tu nové léky na hubnutí. Cvičit a nejíst je ale pořád lepší

váha, obezita
iStock
Josef Tuček

Lék, který by spolehlivě, bezpečně a bez námahy zbavil lidi obezity, je svatým grálem farmaceutického průmyslu. Výsledky tu jsou, ale pořád to není ono. V poslední době se však objevily zprávy hned o dvou slibných preparátech. Výsledky z poslední fáze klinický studií totiž zveřejnila firma Novo Nordisk. A pozadu nezůstala ani Eli Lilly.

Reklama

Ve světě, kde lidí s nadváhou je víc než těch trpících podvýživou, existuje silná poptávka po štíhlé figuře. Lék pro její dosažení se hledá už dlouho.

V 19. století lékaři doporučovali arsenik, který ovšem mohl při větší dávce přivodit smrt nebo vyvolávat chronické otravy. Nic, co byste chtěli. V minulém století byl zase módní amfetamin, jenž sice potlačuje hlad, ale ovlivňuje psychiku.

Také v tomto století máme nové léky – část z nich působí na mozek, kde potlačují pocit hladu, jiné narušují zpracování potravy v zažívacím traktu. U některých se po čase projevily závažné vedlejší účinky, od psychických potíží přes choroby srdce a cév až po nádorová onemocnění, takže byly z trhu staženy. Pár těch zbylých je dostupných i v Česku, ale pokud na ně pomýšlíte, dobře se poraďte s lékařem. Obvykle jsou určeny jako prostředek „poslední záchrany“ až pro pacienty ve vysokém stadiu obezity.

Vědci vypěstovali řeřichu v měsíční půdě. Může jít o průlom v kolonizaci vesmíru

Vědci poprvé ve vzorcích měsíční půdy vypěstovali rostliny. Jde o významný krok na cestě k dlouhodobým pobytům na Měsíci, píše zpravodajský web BBC. Semínka řeřichy vědci zasadili do malých vzorků měsíčního prachu odebraných během misí Apollo v letech 1969 až 1972. K jejich velkému úžasu semínka vyklíčila do dvou dní.

Přečíst článek

Na internetu i v obchodech jistě najdete onačejší prostředky slibující úbytek váhy. Ale tento text je o opravdových lécích, které prošly náročnými a drahými klinickými testy.

Dva slibní kandidáti

V posledních měsících se na americký trh dostal jeden nový lék proti obezitě, druhý hlásí slibné výsledky z poslední fáze klinických studií.

Schváleným lékem je semaglutid, který se už čtyři roky smí v Evropě používat pro léčení závažné formy cukrovky, protože posiluje produkci inzulínu ve slinivce. Jeho týdenní dávka na lékařský předpis stojí 2 600 korun, z toho pacient hradí asi 1 800 korun. Nově je však v USA schválen i pro léčbu vážné obezity (ve vyšších dávkách než proti cukrovce). Vyrábí jej dánská farmaceutická společnost Novo Nordisk.

Právě při testech na pacientech s cukrovkou se ukázalo, že semaglutid zpožďuje zpracování potravy, a udržuje tak delší dobu pocit nasycenosti, čemuž napomáhá i vysíláním dodatečných signálů do mozku.

Sledovaná skupina 2 000 obézních pacientů ztratila během šestiletého pokusu v průměru 15 procent své hmotnosti. Lék se ovšem podává injekčně, což není příjemné. Musí se brát neustále, což je otravné pro pacienty, naopak potěšitelné pro výrobce. A může vyvolat nežádoucí účinky v podobě zažívacích potíží, poškození oční sítnice či problémů s ledvinami. Více se ukáže až po dlouhodobém sledování velkých skupin pacientů.

Vědci našli lék na stárnutí kůže. Má to ale háček

Vědcům se podařilo omladit kožní buňky o 30 let, je naděje na zpomalení stárnutí. Metoda má ale jeden velký háček. Zvyšuje riziko výskytu rakoviny.

Přečíst článek

Ještě lepší výsledky hlásí látka tirzepatid – při jejím více než ročním užívání skupinou 2 500 lidí v devíti zemích světa ti účastníci experimentu, kteří užívali nejvyšší dávku, ztratili v průměru 22,5 procenta hmotnosti. Průměrný účastník z této skupiny vážil na začátků studie 105 kilogramů, na konci pokusu pak 81 kilo.

Tirzepatid vyvíjí americká farmaceutická společnost Eli Lilly a zatím není schválený pro lékařkou praxi. I ten je v injekcích a účinky trvají jenom při stálém podávání jednou týdně.

Zmenšený žaludek

Stojí tohle tlouštíkům za to? Srovnejme. Za účinnější a dlouhodobou metodu považují lékaři takzvané bariatrické operace prováděné i v Česku. Ale ty jsou drsnější. Při nich chirurgové zmenšují velikost žaludku. Někdy z něj kus nevratně odstraní, jindy žaludek stáhnou, aby do něj mohlo přicházet míň jídla. Stále častější dnes bývá bypass žaludku. Při tomto zákroku operatér přemostí část tenkého střeva, kterou tím vyřadí z procesu vstřebávání potravy.

Další možností je dopravit (přes ústa, jícen a žaludek) na začátek tenkého střeva asi půlmetrový plastikový „rukáv“. Pokryje sliznici právě v části, kde se vstřebává nejvíc živin. Člověk tedy získá z jídla méně energie. Jenomže pokud ještě polyká nějaké léky, hrozí mu, že jejich účinné látky sklouznou po „rukávu“ ve střevě a do těla se nedostanou. Nic není dokonalé. Proto jsou tyto postupy rovněž nabízeny jen pacientům ve vysokém stupni obezity, který těžce ohrožuje jejich zdraví.

Chcete, aby vám věda předpověděla nezvratný osud? Snad ani ne

Vědci pracují na tom, aby dokázali v dlouhém předstihu zjistit, zda člověk bude v blízké či vzdálenější budoucnosti trpět Alzheimerovou nemocí. Už proto, že by tím zdravotnictví ušetřilo spoustu peněz. Jinou věcí je, jestli se budoucí pacient chce opravdu dozvědět, co ho čeká.

Přečíst článek

Zvažování rizik

Oproti bariatrickým operacím by tedy i lék v injekci byl jistě přijatelnější pro člověka, který chce zhubnout, a výhodnější pro farmaceutické firmy, protože při výrobě léků jde zisk jim, při operacích nemocnicím. Avšak rizika dlouhodobého používání nemusí být pro jinak zdravého člověka přijatelná.

Zatím tedy stále platí, že zázračnou pilulku na hubnutí ještě nemáme. A že hubnout se nejjistěji dá pohybem a omezením jídla, což ne každý rád slyší. I nové léky budou zatím možná jenom pro lidi, které těžká obezita ohrožuje natolik, že případné vedlejší účinky léčby jsou už nepodstatné.

Testování, zdraví

Biohacking: Jak zjistit své skutečné zdraví

Jak žít co nejdéle v plném zdraví, to je trend dneška. Další díl seriálu o biohackingu řeší, jak otestovat své skutečné zdraví.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dánská firma úspěšně otestovala svůj lék na obezitu, její akcie stoupají

Lék na obezitu? Dánská firma úspěšně otestovala svůj přípravek. Její akcie lámou rekordy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme