Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další zlom v historii Tesly? Musk chystá masovou výrobu náklaďáků, investuje miliardy

Továrna Tesly v Nevadě
Tesla/publikováno se souhlasem
 ČTK

Americký výrobce elektromobilů Tesla investuje přes 3,6 miliardy dolarů (zhruba 79 miliard korun) do rozšíření svého výrobního komplexu v Nevadě (na snímku). Součástí investice budou dva nové závody, jeden na výrobu nákladních elektromobilů Semi a druhý na výrobu nového typu bateriových článků. Oznámila to firma. Nové závody vytvoří kolem 3000 pracovních míst, napsala agentura Reuters.

Reklama

Plánované investice podle Reuters signalizují, že Tesla se konečně odhodlala k masové výrobě vozů Semi, které na jedno nabití ujedou zhruba 800 kilometrů. Šéf Tesly Elon Musk již v říjnu uvedl, že firma hodlá v roce 2024 vyrobit 50 tisíc vozů Semi.

Nákladní elektromobil Tesla Semi zdroj: Steve Jurvetson from Menlo Park, USA / Creative Commons / CC BY 2.0

V prosinci automobilka dodala několik těchto vozů americké nápojové firmě PepsiCo. Elektromobily Semi si objednaly i další významné podniky, například pivovar Anheuser-Busch, maloobchodní řetězec Walmart či zasilatelská společnost United Parcel Service (UPS).

Tesla čelí poklesu ceny akcií

Předsedkyně správní rady Tesly Robyn Denholmová v listopadu řekla, že za rok 2022 by firma mohla vyrobit sto vozů Semi. Lednová zpráva automobilky o produkci v loňském roce nicméně žádné údaje o výrobě těchto nákladních vozů neobsahuje.

Dobíjecího centrum pro elektromobily.

Prodeje elektromobilů loni překonaly milník, blíží se rok zvratu. Trh táhly Čína a Evropa

Každé desáté auto prodané v loňském roce ve světě mělo elektrický pohon. Trh s nimi tak překonal první milník. Světový trh táhly Čína a Evropa, zatímco ve Spojených státech, sídle kultovní automobilky Tesla, tvoří prodej elektromobilů stále jen malý zlomek, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Cena akcií Tesly v loňském roce klesla zhruba o dvě třetiny. Podle analytiků je hlavní příčinou fakt, že firma čelí rostoucí konkurenci a potýká se s problémy při výrobě ve Spojených státech i v zahraničí, zatímco její šéf věnuje až příliš mnoho času internetové firmě Twitter, kterou si koupil loni na podzim.

Tesla v loňském čtvrtém čtvrtletí dodala zákazníkům rekordních 405 278 vozů. Odbyt ale zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej v anketě společnosti Refinitiv odhadovali na 431 117 vozů. Za celý loňský rok Tesla dodala 1,31 milionu vozů, což je meziroční nárůst o 40 procent. Automobilka proto od ledna snížila ceny svých vozidel ve Spojených státech a některých evropských zemích až o 20 procent, aby podpořil poptávku. 

Elon Musk přišel o tolik majetku a tak rychle, že se stal rekordmanem.

Rekordman Musk. Vykázal největší ztrátu osobního jmění v historii

Šéf společností Tesla a Twitter Elon Musk se dostal do Guinnessovy knihy rekordů způsobem, o který nejspíš nestál. Od listopadu 2021 přišel tento donedávna nejbohatší člověk světa o tolik majetku, že překonal světový rekord v „největší ztrátě osobního jmění v historii”, napsal web The Independent.

Přečíst článek

Symbol pro Twitter se objevil na monitorech newyorské burzy v úterý 4. října 2022. Obchodování s akciemi Twitteru bylo tehdy zastaveno poté, co akcie prudce vzrostly po zprávách, že Elon Musk bude pokračovat ve své transakci v hodnotě 44 miliard dolarů.

Akcie Tesly dál rekordně ztrácí. Firma se potýká s konkurencí a s výrobními problémy

Akcie americké společnosti Tesla směřují k největšímu měsíčnímu, čtvrtletnímu i ročnímu propadu za dobu své existence. Jen za úterý odepsaly 11 procent a od začátku prosince jsou levnější o 44 procent. Podle analytiků je hlavní příčinou fakt, že Tesle vyrůstá konkurence, k tomu se potýká s problémy při výrobě ve Spojených státech i v zahraničí, zatímco šéf Tesly Elon Musk věnuje až příliš mnoho času firmě Twitter, kterou koupil na podzim.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme