Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Covid navzdory streamovacímu boomu spustil novou vlnu hudebního pirátství

ilustrační foto
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Nástup streamovacích hudebních serverů s relativně nízkými poplatky a co nejširším záběrem v posledních letech měl za následek výrazný úbytek nelegálního stahování hudby. Covid trend trvající do října 2020 ale změnil, upozornil server MusicBusinessWorldwide.

Reklama

Streamování se změnilo ve zdroj příjmů velkých vydavatelství a předplatné platforem pro streamování hudby roste – podle zatím posledních dostupných dat společnosti MIDIA Research za druhé čtvrtletí loňského roku vzrostl počet předplatitelů některé ze streamovacích služeb o 26,4 procenta na 523,9 milionu.

pramen: MIDIA Research Music Subscriber Market Share

Pirátství se však objevuje stále a co více, opět začalo nabývat na síle, upozornil server MusicBusinessWorldwide. Vyplývá to z nového výzkumu zveřejněného datovou společností MUSO, která spolupracuje s vydavateli a vlastníky práv na ochraně jejich obsahu před pirátstvím.

Data společnosti MUSO ukazují, že hudební pirátství od ledna 2017 do druhé poloviny roku 2020 trvale meziročně klesalo. Loni sice ve srovnání s rokem 2017 došlo k celosvětovému 65procentímu poklesu pirátských návštěv nelegálních webů souvisejících s hudbou. Zároveň však za celý rok nastal nárůst o 2,18 procenta ve srovnání s rokem 2020 a ve druhém čtvrtletí 2021 dokonce došlo k nárůstu o 18,6 procenta ve srovnání se stejným obdobím předloni.

Návštěvnost webů umožňujících nelegální stahování hudby ve světě v letech 2017 až 2021 (v milionech):

pramen: MusicBusinessWorldwide / společnost MUSO, se svolením

 

Co je tedy hnacím motorem tohoto růstu pirátství ve věku streamování hudby? Podle MUSO jsou online destinací číslo jedna pro hudební pirátství takzvané „stream-ripping“ webové stránky.

Stránky pro kopírování streamů, které uživatelům umožňují kopírovat a stahovat zvuk z YouTube, představovaly v roce 2021 39,2 procenta veškerého hudebního pirátství na celém světě, což je nárůst z 33,9 procenta v roce 2020.

Spotify

Spotify po nátlaku začíná bojovat s dezinformacemi. Roganův kontroverzní podcast ale zůstává

Hudební streamovací služba Spotify podnikne kroky proti dezinformacím o covidu-19 na své platformě. Švédský gigant to oznámil poté, co folkrockový písničkář Neil Young začal platformu bojkotovat.

Přečíst článek

Řada prominentních webů s ripováním streamů byla v posledních letech zasažena právními kroky ze strany hudebního průmyslu. Zrovna minulý měsíc například americký soud doporučil, aby provozovatelé dvou stránek s kopírováním streamů zaplatili více než 80 milionů dolarů jako odškodné za obcházení protipirátských opatření YouTube a porušování autorských práv ke zvukovým nahrávkám.

K dalším zdrojům nelegálního stahování patří podle MUSO nelicencované streamovací stránky (31,5 procenta všech návštěv hudebních pirátů v roce 2021) samotné nelegální stahování z ukládacích serverů tvořilo 24,3 procenta. Soukromé a veřejné torrenty tvořily zbývajících pět procent.

Zpěvačka Adele v roce 2021 ve Spojených státech bodovala se svým novým albem 30

Prodej starší popmusic v USA loni i díky vinylům rozdrtil novinky

Ani nové album fenomenální zpěvačky Adele označené číslovkou 30, které se dostalo do čela americké hitparády, ani celkově nejprodávanější deska Morgana Wallena s názvem Dangerous: The Double Album loni nezachránily celkové prodeje nových nahrávek v USA. Prodej fyzických a digitálních nosičů a streamování starších, takzvaných katalogových nahrávek loni ve Spojených státech podle analýzy MRC Data dosáhl podílu 74,5 procenta, o 11 procentních bodů více oproti roku 2020, zatímco u novinek ne starších 18 měsíců to loni byla čtvrtina.

Přečíst článek

Globální pohled na data MUSO ukazuje, že nejoblíbenější zemí pro hudební pirátství je Indie. Na druhém místě je Írán následovaný Spojenými státy. „Během posledních několika let jsme byli svědky stálého poklesu hudebního pirátství – což bylo způsobeno rozhodnutím streamovacích platforem ustoupit od exkluzivního obsahu,“ uvedl generální ředitel společnosti Muso Andy Chatterley.

„Údaje však ukazují, že tento trend se v roce 2020 ustálil a v roce 2021 se provoz na stránkách hudebního pirátství zvýšil, z velké části to bylo způsobeno rostoucí poptávkou po webech s ripováním streamů,“ dodal.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hudební legenda i výnosný byznys. The Rolling Stones vydávají nové album

Hudební legenda i výnosný byznys. The Rolling Stones vydávají nové album

Přečíst článek
Taylor Swift na koncertě své Eras Tour 6. května v Nashvillu.

Koncerty Taylor Swift vyvolaly oživení americké ekonomiky, v Seattlu i zemětřesení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme