Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČNB mění strategii správy devizových rezerv. Obnoví odprodej výnosů

Česká národní banka, ilustrační foto
ČNB
 ČTK

Česká národní banka od ledna začne opět prodávat části výnosů z devizových rezerv. Program, jehož cílem je zpomalit nárůst objemu devizových rezerv ČNB, banka obnovuje po devíti letech.

Reklama

O změně strategie správy devizových rezerv ve čtvrtek rozhodla bankovní rada. Obnovení odprodeje je podle centrálních bankéřů součástí normalizace měnové politiky, kterou bankovní rada provádí od konce devizových intervencí v dubnu 2017. Program byl spuštěn v dubnu 2004 a pozastaven v listopadu 2012, aby se nedostal do konfliktu právě s intervencemi.

„Počínaje lednem 2022 bude ČNB na devizovém trhu postupně prodávat část výnosů z devizových rezerv. Transakce se budou uskutečňovat tak, aby byl jejich vliv na kurz minimální,” uvedla banka.

„O možném zahájení odprodejů se spekulovalo již delší dobu, jelikož koruna navzdory očekávanému rychlému zvyšování sazeb příliš neposiluje. Ačkoli ČNB bude mít snahu odprodeji trh příliš neovlivňovat, lze očekávat, že to bude mít pro korunu pozitivní vliv,” uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Petr Krčil, odborník na měny

Kurz 24 korun za euro je na dohled, míní odborník na měny

Výrazné sražení inflace by mohla přinést intervence na podporu kurzu koruny, uvádí šéf investiční společnosti Art of Finance a přední tuzemský odborník na měny Petr Krčil.

Přečíst článek

Vzhledem k velikosti devizových rezerv je podle něj oznámený krok žádoucí i proto, že devizové rezervy budou dále narůstat nejen samotnými výnosy, ale i přílivem evropských fondů, které jdou přes ČNB kvůli tomu, aby neovlivňovaly devizový trh.

Odprodeje výnosů od roku 2009 do roku 2012 činily v průměru 83 milionů eur měsíčně, tedy zhruba jednu miliardu eur za rok (podle nynějšího kurzu 25,62 miliardy korun). V letech 2004 až 2008 byly mírně nižší, a ne zcela pravidelné, upozornil Seidler.

Devizové rezervy centrální banky výrazně narostly v minulosti především v souvislosti s ukončováním intervencí a následným posílením kurzu koruny. Devizové intervence ukončila centrální banka v dubnu 2017 po 41 měsících. Ke konci září devizové rezervy ČNB v korunovém vyjádření činily přibližně 3,752 bilionu. V listopadu 2013 před zahájením devizových intervencí byl objem rezerv 894 miliard korun.

Mojmír Hampl

Uhlíková neutralita je větší problém než covid, říká nový člen rozpočtové rady Hampl

Bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl se v lednu stane členem Národní rozpočtové rady. Sněmovna v tajných volbách jeho nominaci schválila hlasy 173 ze 192 poslanců. Jak Hampl vnímá současný schodek vlády? A jak se staví k podpůrným covidovým programům? Na to Hampl serveru newstream.cz odpovídal letos v létě. Rozhovor se uskutečnil před Hamplovou přednáškou pro desítky mladých lidí na akci, kterou pořádal konzervativní Občanský institut.

Přečíst článek

Miroslav Singer, český ekonom, Generali CEE Holding

Exguvernér Singer: České rodiny oproti anglosaským inflace poškozuje víc

My jsme součástí skupiny zemí, kde rodiny mají významná finanční aktiva v bankách. Tudíž je inflace poškozuje víc. Zatímco v anglosaském světě má rodina především na krku úvěry, proto jim současná situace pomáhá. Nemohou se krizí prošetřit, potřebují neztratit práci a vydělávat. Jinak tu hypotéku nesplatí, vysvětluje v rozhovoru pro newstream.cz hlavní ekonom skupiny Generali CEE Holding a bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer, proč je ve střední Evropě vyšší averze k inflaci.

Přečíst článek

Veganská alternativa burger.

Analýza: Veganství je megatrend. Investice jsou zatím na začátku

Etické a udržitelné jídlo je považováno za megatrend, tedy něco, co v dalších letech přinese změnu a vyrobí miliardový byznys. Investiční příležitosti teprve vznikají.

Přečíst článek

Vít Soural, Flat Zone

Syn miliardáře Sourala expanduje na Slovensko se srovnávačem cen bytů

Vít Soural, syn miliardáře a majitele developerské společnosti Trigema Marcela Sourala, chystá vstup na slovenský trh se svým start-upem Flat Zone, který se věnuje datové analytice. Cenové mapy bytů, které tvoří, patří k nejpřesnějším z těch, jež jsou v Česku k dispozici. Ve výhledu je také Polsko. Marcel Soural se letos poprvé ocitl v žebříčku časopisu Forbes mezi sto nejbohatšími obyvateli Česka, jeho majetek Forbes odhaduje na 2,6 miliardy korun.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Aleš Michl

Lukáš Kovanda: Nová ČNB zatím bojuje s inflací přes kurz. Týdně pálí stamiliardy rezerv

Přečíst článek
Tomáš Nidetzký, viceguvernér ČNB

Viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký: Od Aleše Michla jsem nikdy neslyšel, jak mají být sazby vysoké

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme