Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČNB opět intervenuje proti oslabování koruny

ČNB opět intervenuje proti oslabování koruny
ČNB
Veronika Kudrnová
vku

Česká národní banka (ČNB) reaguje na výrazné oslabení koruny měnovými intervencemi. Podle ČNB je cílem nepřipustit dlouhodobější oslabení kurzu koruny v situaci vysoké inflace. Banka zároveň po dobu intervencí pozastavila program odprodeje části výnosů z devizových rezerv.

Reklama

Bankovní rada České národní banky na čtvrtečním mimořádném měnovém zasedání rozhodla kvůli výraznému oslabení kurzu koruny z posledních dní zahájit intervence na devizovém trhu. Banka o tom informovala na webu.

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Lukáš Kovanda: Michl zavelí k „holubičí“ rotaci. Lidem zlevní hypotéky, ale zdraží dovolené

Jmenováním Aleše Michla guvernérem České národní banky dává prezident Miloš Zeman signál, že je přesvědčen o tom, že české ekonomice nyní prospěje více „holubičí“ přístup k monetární politice – případně méně „jestřábí“ přístup –, než jaký zastává bankovní rada pod vedením končícího guvernéra Jiřího Rusnoka. Je tak pravděpodobné, že další personální obměny, které prezident v bankovní radě provede letos a příští rok, budou tento signál potvrzovat. Tedy prezident Zeman jmenuje odborníky zastávající rovněž spíše „holubičí“ pohled na současné dění v ekonomické oblasti.

Přečíst článek

ČNB vzhledem ke konfliktu na Ukrajině, výprodejích na akciových trzích a poslední rétorice Aleše Michla neměla na výběr než začít intervenovat. Měnový kanál působil v posledních týdnech vyloženě proinflačně,“ okomentoval rozhodnutí členů bankovní rady hlavní ekonom společnosti Colosseum Kryštof Míšek. Slabší koruna působí inflačně například tak, že zdražuje zboží z dovozu.

Centrální banka v souvislosti s intervencemi upozornila, že má k dispozici velké devizové rezervy, a to i v mezinárodním srovnání. Konkrétnější sdělení ale neposkytla. „Bližší informace k prováděným operacím na trhu nebude ČNB sdělovat,“ uvedla její mluvčí Markéta Fišerová. Banka tak nezveřejnila objem své intervence, tedy velikost balíku deviz, které vrhla na trh, aby skoupila korunu a učinila ji tak silnější.

Guvernér ČNB Aleš Michl

Nový guvernér ČNB Michl: Musíme pracovat a šetřit

Nově jmenovaný guvernér České národní banky Aleš Michl řekl, že na svém prvním zasedání bankovní rady v srpnu navrhne ponechání úrokových sazeb.

Přečíst článek

Okamžitý efekt

Koruna začala před malou chvílí citelně posilovat poté, co Česká národní banka de facto intervenovala proti svému nadcházejícímu guvernérovi. Prodejem části devizových rezerv se totiž snaží zvrátit trend znatelného oslabování koruny, který nastal v souvislosti se včerejším jmenováním ´holubičího´ radního Michla guvernérem a spekulacemi, jež jmenování předcházely,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Koruna vůči oběma hlavním světovým měnám oslabovala několik dní. Jedním z důvodů byly mimo jiné informace o jmenování guvernérem ČNB Aleše Michla, který je odpůrcem současného cyklu zvyšování úrokových sazeb. Ještě v úterý večer kurz koruny byl zhruba 25 korun za euro a před týdnem se česká měna obchodovala kolem 24,60 koruny za euro.

Po intervencích ČNB koruna nakonec zpevnila pod hranici 25 korun. Oproti středečnímu závěru posílila vůči euru o 31 haléřů na 24,98 koruny za euro. K dolaru stagnovala na 23,98 koruny za dolar. 

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Dalibor Martínek: Aleš Michl je originál. Rozhodně to nebude pohroma pro ČNB. On ji miluje

Tento text je víc osobní, než bych si přál. Aleše Michla jsem poznal před víc než dvaceti lety, kdy při studiu Vysoké školy ekonomické psal do Hospodářských novin. Psal pěkně, přemýšlel originálně. Vím o tom své, jeho texty šly mýma rukama. Možná mu tato osobní vzpomínka jako budoucímu guvernérovi nebude příjemná. Nicméně i v nové pozici bude muset unést názory novinářů, bude to součástí jeho profese.

Přečíst článek

ČNB intervenovala na devizovém trhu proti oslabování koruny již na počátku března. Tehdy koruna oslabovala mimo jiné kvůli vypuknutí války na Ukrajině.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ČNB

Analytik: Centrální banky dnes nepřekvapí. ECB přidá k dobru 0,5 procenta, ČNB ponechá sazby beze změny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme