Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Nová ČNB zatím bojuje s inflací přes kurz. Týdně pálí stamiliardy rezerv

Aleš Michl
ČTK
Lukáš Kovanda

Z nových čísel k inflaci v ČR je zřejmé, že Česká národní banka bude muset nakonec i v novém složení bankovní rady přikročit k razantnímu navýšení své základní úrokové sazby, která tak letos vystoupá z nynější úrovně sedmi procent minimálně k úrovni osmi procent, ba dokonce nad ni. Je však možné, že bankovní rada si na svém prvním zasedání v novém složení dá se zvyšováním sazeb „pauzu“, jak při jmenování naznačoval nový guvernér Aleš Michl. Razance inflace však centrální banku nakonec donutí kapitulovat a sazby dále zvyšovat.

Reklama

Zatím se nová bankovní rada evidentně rozhodla bojovat s inflací mnohem agresivněji než bankovní rada Rusnokova takzvaně „přes kurz“. Proto koruna v posledních dnech vůči euru tak citelně posiluje, z bezmála 24,80 koruny za euro před týdnem na méně než 24,40 nyní. 

Za poslední zhruba dva měsíce, od 12. května, již ČNB pravděpodobně „propálila“ devizy v přepočtu v sumě kolem 500 miliard korun. Z toho zhruba 200 miliard rozhodla vydat v květnu a v červnu ještě Rusnokova bankovní rada, zatímco už zhruba 300 miliard pak během prvních dvou týdnů červencových nová rada Michlova.

ČNB nyní může sázet na to, že když dostatečně posílí kurs koruny, zlevní tím například dovážené zboží. Čímž zmírní inflaci právě „přes kurz“ a nebude tak na svém první zasedání začátkem srpna nucena přistoupit je zvýšení úrokových sazeb. Na podzim ale silná inflace centrální banku nakonec stejně „dožene“ a ta bude muset s úroky dále nahoru.

nákupy, ilustrační foto

Inflační temno pokračuje, spotřebitelské ceny v červnu stouply nejvíce za 29 let

Inflace v červnu v Česku stoupla meziročně o 17,2 procenta, což bylo o 1,2 procentního bodu více než v květnu. Meziměsíčně inflace stoupla o 1,6 procenta. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle bydlení, hlavně cenami plynu a elektřiny, a v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, uvedl Český statistický úřad. Meziroční nárůst inflace byl v červnu nejvyšší od prosince 1993. Zrychlila podvanácté za sebou.

Přečíst článek

Inflace, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Češi letos chudnou nejrychleji v historii ČR. A to nejhorší teprve přijde

Dnešní čísla k inflaci dokládají, že se růst hladiny spotřebitelských cen stále nedaří ani přibrzdit. Již tak rychle roztočená inflační spirála ještě nabírá na obrátkách. Z rapidního zdražování už je problém nejen ekonomický, ale také sociální a politický. Přitom se závažnost tohoto problému ve všech daných aspektech stupňuje a to nejhorší je nadále před námi. Podzimní inflační náraz může být značně bolestivý z důvodu nevyzpytatelné situace na energetickém trhu EU a z důvodu případných dalších sankcí Západu vůči Rusku a jeho možné odvety.

Přečíst článek

Walmart

Americká inflace ještě zrychlila na 9,1 procenta, je nejvýš za posledních 40 let

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v USA v červnu nečekaně zrychlilo na 9,1 procenta z květnových 8,6 procenta. Míra inflace se tak nachází na nejvyšší úrovni od listopadu 1981, uvedlo americké ministerstvo práce. Analytici odhadovali, že inflace vystoupá na 8,8 procenta.

Přečíst článek

Další komentáře Lukáše Kovandy čtěte zde 

Reklama

Související

Tomáš Nidetzký, viceguvernér ČNB

Viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký: Od Aleše Michla jsem nikdy neslyšel, jak mají být sazby vysoké

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme