Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Covid poznamenal střední odborné školy. Absolventi nemohou najít práci

Číšnice, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Epidemie covidu-19 urychlila nástup růstu nezaměstnanosti mezi čerstvými absolventy středních odborných škol. V případě vyučených se loni meziročně zvýšila zhruba o polovinu na devět procent a u absolventů s maturitou o třetinu na 6,2 procenta. Vyplývá to z analýzy Národního pedagogického institutu (NPI). Očekávaný pokles ekonomiky podle odborníků povede k tomu, že se stát bude muset víc zabývat potřebou modernizace systému vzdělávání a rekvalifikací. V souvislosti s nástupem nových technologií očekávají v nejbližších letech významné změny na trhu práce.

Reklama

„Výrazně se mění situace v zájmu o absolventy. Počty absolventů se začínají zvyšovat, ale očekávaný ekonomický pokles, posílený vlivem pandemie koronaviru, povede k tomu, že bude nutno řešit problémy jejich nezaměstnanosti a uplatnitelnosti na trhu práce,“ stojí v analýze NPI.

Další vývoj podle ní bude záviset mimo jiné na budoucím vývoji epidemie covidu-19. „Krátkodobý vývoj však bude mít negativní dopad na absolventy všeobecně, protože s přijímáním nových zaměstnanců budou zaměstnavatelé velice opatrní. Očekává se pokles zaměstnanosti a propouštění, a na trhu práce tedy budou absolventům konkurovat lidé s praxí a zkušenostmi,“ uvedl institut.

Podle jeho dat začala nezaměstnanost čerstvých absolventů stoupat mírně už před vypuknutím epidemie v roce 2020 a loni dál rostla. U vyučených se přitom zvedá rychleji než u lidí s maturitou. V meziročním srovnání se zvětšila u absolventů s výučním listem předloni o 2,2 procentního bodu na 5,9 procenta. Loni trend růstu pokračoval na devět procent. V případě absolventů středních odborných škol s maturitou se předloni nezaměstnanost zvýšila meziročně o 0,9 procentního bodu na 4,7 procenta a loni na 6,2 procenta.

Nezaměstnanost v Česku dál klesá

Lidí bez práce bude přibývat. Česko je na tom ale nejlíp z EU

Česká republika si v červnu udržela nejnižší míru nezaměstnanosti ze všech zemí EU. Zatímco průměr unijních zemí se drží na šesti procentech, v ČR se nezaměstnanost oproti květnu snížila o desetinu procentního bodu na 2,4 procenta. Vyplývá to z údajů Eurostatu.

Přečíst článek

Nezaměstnanost vzrostla v gastronomii

Nejnižší míra nezaměstnanosti vyučených byla v minulém roce ve stavebních, elektrotechnických, zemědělských a strojírenských oborech. Její hodnoty činily 3,4 až 6,5 procenta. Naopak rychlý nárůst nezaměstnanosti absolventů s výučním listem byl patrný v oborech potravinářství, gastronomie a hotelnictví, obchodu a provozních službách, kde se míra pohybovala mezi 11,7 a 15,3 procenty. Jedná se často o obory služeb, které nejvíce zasáhla opatření proti covidu-19, podotkl institut.

Co se týče čerstvých absolventů odborných škol s maturitou, nejvíc nezaměstnaných jich v dubnu 2021 bylo hlavně v oborech gastronomie a hotelnictví nebo polygrafie. Hodnoty nezaměstnanosti v nich byly 9,3 a 8,8 procenta. Nízkou míru nezaměstnanosti, a to mezi 4,1 a 4,7 procenty, vykazovali absolventi pedagogických oborů, sociální péče a strojírenství.

Institut ve své další analýze připomněl, že odborníci v souvislosti s vývojem nových technologií předpovídají už v letech 2025 až 2030 významnou změnu potřeb trhu práce. Současné vzdělávání podle nich přitom neodpovídá dovednostem, které lidé budou v práci potřebovat. „Probíhající průmyslové změny představují výzvu nejen pro vzdělávací systém, ale i pro řadu zaměstnanců, kteří budou do budoucna potřebovat rekvalifikace nebo zvýšení kvalifikace pro nově vznikající pracovní místa,“ upozornil NPI. Stěžejní podle něj bude schopnost učit se celý život a přizpůsobovat se novým podmínkám.

Biden

USA díky vysoké zaměstnanosti nespadly do recese

Míra nezaměstnanosti v USA v červenci klesla o desetinu bodu na 3,5 procenta. Vrátila se tak na úroveň před pandemií, uvedlo americké ministerstvo práce. Ekonomika vytvořila asi 528 tisíc nových pracovních míst, což je více než v červnu a více než dvojnásobek proti očekávání analytiků.

Přečíst článek

Menší zaměstnanost se podle odborníků očekává hlavně na pozicích s nízkou a střední kvalifikací, jakou mají třeba výrobní dělníci či administrativní pracovníci. Snadněji se podle nich v posledních letech hledá uplatnění tam, kde je potřeba vysokoškolské vzdělání, nebo naopak u méně kvalifikované práce, kde je obtížná automatizace úkonů. Potíže s náborem zaměstnanců jsou podle NPI zejména na pozici datový analytik, specialista na umělou inteligenci a softwary nebo vývojář aplikací.

průmyslová výroba, ilustrační foto

Vysoká inflace dusí českou průmyslovou výrobu. Firmy už propouštějí

Nejlepším lékem na inflaci je inflace samotná. Tak by se dala vystihnout aktuální situace v českém průmyslu. Rapidní inflace uplynulých měsíců vede k takzvané destrukci poptávky, protože nahlodává kupní sílu odběratelů. Nižší zájem o průmyslové zboží ovšem nutí podniky už i propouštět. Inflační tlaky však zmírňují, právě kvůli klesající poptávce.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

V Česku pracuje nejvíce žen v historii. Nutí je k tomu i rapidní inflace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme