Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Český pojistný trh prudce sešlápl plyn, oproti loňsku roste dvakrát rychleji

Zásah hasičů v Českém Švýcarsku. Armádní vrtulník shazuje vodu z bambi vaku
ČTK
 ČTK

Český pojistný trh v prvním pololetí letošního roku výrazně rostl. Pojišťovny během něj vybraly na pojistném 80,1 miliardy korun, což je meziročně o 7,8 procenta více. V roce 2021 trh vzrostl o 4,4 procenta. Informovala o tom Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 97 procentním podílem na trhu.

Reklama

„Ve srovnání s prvním čtvrtletím jde o mírné zpomalení tempa růstu, ale i tak je nadále překonáno navýšení dosažené ke konci roku 2021. Za pozitivní vývoj aktuálně vděčíme především neživotnímu pojištění, nicméně i životní pojištění posiluje. Za pozornost stojí výjimečný růst v podnikatelském pojištění, ale stále nelze pominout ani nižší srovnávací základnu roku 2021, kterou ovlivnila pandemie covid-19,“ komentovala čísla asociace.

vysoké účty

Analytik Gavor: Vláda by měla drahou elektřinu víc kompenzovat, v tom patří na chvost Evropy

Stát příliš otálí s řešením drahých energií pro domácnosti. Všechny nestandardní řešení jako nízký tarif, sektorová daň či odchod z Lipské burzy nedávají smysl, jsou složitá a pomalá, říká expert na energetiku Jiří Gavor, výkonný šéf Asociace nezávislých dodavatelů energií a řídící člen poradenské skupiny ENA. Jediným dobrým řešením by podle něj v současné době byla plošná pomoc.

Přečíst článek

Trh táhne neživotní pojištění

Předepsané pojistné v životním pojištění meziročně stouplo o 3,1 procenta na téměř 25 miliard korun. V dominantní skupině produktů s běžně placeným pojistným, které reprezentují 95 procent všech smluv životního pojištění, se dynamika růstu zvýšila na čtyři procenta. Objem jednorázově placeného pojistného meziročně klesá, aktuálně o téměř 31 procent. „Nadále se snižuje počet smluv životního pojištění. Ve srovnání s prvním pololetím 2021 jich je o 1,7 procenta méně, což odpovídá poklesu o 85 tisíc. Aktivních tak aktuálně zůstává 4,89 milionu smluv,“ doplnil pojistný analytik asociace Jaroslav Urban.

zleva Jiří Přibyl, ředitel KB SmartSolutions; David Musil, spoluzakladatel společnosti Upvest; Patrik Nový, ředitel KB SmartSolutions; Petr Volný, spoluzakladatel společnosti Upvest

Český fintech Upvest plně ovládla Komerční banka. A netají se ambiciózními plány

Sázka Komerční banky na fintechovou platformu Upvest před dvěma lety se dnešní optikou jeví jako tutovka. Platforma, která propojuje developery s drobnými investory, hladce překonala vytyčené cíle a její úplné začlenění do struktury Komerční banky tak probíhá dříve, než bylo původně v plánu.

Přečíst článek

Reklama

Předepsané pojistné v neživotním pojištění dále roste. Meziročně stouplo o 10,1 procenta na 55,1 miliardy korun. Dominantní je i nadále pojištění vozidel, které má na neživotním pojištění více než 52 procentní podíl. V pojištění odpovědnosti z provozu vozidla dosáhlo předepsané pojistné téměř 15 miliard korun, o 3,5 procenta více než ve stejném období minulého roku. Dynamika se ale snížila. V havarijním pojištění vozidel naopak pokračuje růst a navyšování dokonce postupně zrychluje. Předepsané pojistné rostlo o 8,9 procenta na 13,9 miliardy korun.

V podnikatelském pojištění rostlo předepsané pojistné o výrazných 14,6 procenta na 13,3 miliardy korun. Retailovému majetkovému a odpovědnostnímu pojištění se nadále daří a tento trend má navíc stoupající tendenci. Předepsané pojistné se meziročně navýšilo o 10,9 procenta na 7,7 miliardy korun.

Zdražování hypoték v srpnu ustalo. Možná ne na dlouho

Úroky u hypoték začínají podle Fincentrum Hypoindexu stagnovat. Průměrná nabídková sazba v srpnu vzrostla pouze o 0,04 procentního bodu na 6,28 procenta. Některé hypoteční úvěry dokonce zlevnily. Už v září ale může být vše jinak. Záleží, zda bankovní rada České národní banky (ČNB) zvedne sazby. Vyloučené to není. Tuto možnost již připouští i Aleš Michl, nový guvernér ČNB a vrchní odpůrce zvyšování sazeb.

Přečíst článek

Škodám na majetku, které jsou způsobeny přírodními živly i činností člověka, dominují požáry s průměrnou škodou přes 500 tisíc korun. Těch nebývá na počet nejvíce, v prvním pololetí jich nastalo přibližně 2700, ale celkové náhrady překonaly 1,4 miliardy korun. „Tyto ukazatele prozatím nijak neovlivňují aktuální ničivé požáry v národním parku Českosaské Švýcarsko a dá se tedy očekávat, že do příštích výsledků ještě značně narostou nad rámec standardního čtvrtletního vývoje,“ upozornil Urban.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme