Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

České banky by přečkaly propad ekonomiky, ukázaly testy ČNB

Hlavní budova České národní banky
ČNB
Stanislav Šulc

Sektor v současnosti disponuje odpovídajícím kapitálovým polštářem, který umožňuje absorbovat i silně negativní šoky, uvádí centrální banka. ČNB zároveň mění pravidla pro povinné rezervy. 

Reklama

Aktuální testy českého finančního sektoru prokázaly, že tuzemský bankovní sektor má dostatek prostředků, aby přečkal i výrazné propady ekonomiky. Vyplývá to z výsledků testů představených Českou národní bankou.  

„Ukázaly odolnost vůči hypotetickému nepříznivému ekonomickému vývoji díky silnému výchozímu kapitálovému poměru. Ten ke konci roku 2020 dosahoval 22,6 procenta. Kapitálový poměr testované části bankovního sektoru by se v případě nepříznivého scénáře, který předpokládal silný pokles ekonomické aktivity v ČR i zahraničí, snížil na 18 procent,“ uvedla mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Podle ní tak přiměřenost testované části bankovního sektoru zůstala výrazně nad regulatorním minimem 8 procent. 

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

0,75 procenta. ČNB zvýšila sazby nejrazantněji za poslední čtvrtstoletí

Bankovní rada České národní banky výrazně zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta. Informovala o tom mluvčí centrální banky Markéta Fišerová. Ekonomové čekali zvýšení sazby o 0,5 procentního bodu.

Přečíst článek

Pro dohledový zátěžový test bank byla využita metodika Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA) přizpůsobená podmínkám bankovního sektoru v České republice. Pro test bylo vybráno 15 tuzemských bank, které reprezentují zhruba 90 procent aktiv bankovního sektoru ČR. Testováno bylo úvěrové, tržní a operační riziko, úrokové a neúrokové výnosy, náklady a kapitál v základním a v nepříznivém scénáři. Data byla z konce roku 2020, tedy roku, kdy tuzemskou i globální ekonomiku negativně ovlivnila pandemie covidu-19 a řada restriktivních omezení vlád. 

Testem prošly také tuzemské pojišťovny. A také ty uspěly. „Pojišťovací sektor byl ke konci roku 2020 dostatečně kapitálově vybaven a byl schopen absorbovat relativně významné změny rizikových faktorů,“ popisuje dále Fišerová. „Celkový solventnostní poměr za testované pojišťovny by činil v případě aplikace šoků pro tržní i pojistná rizika 173 procent a nacházel by se tak relativně vysoko nad úrovní regulatorního minima ve výši 100 procent,“ dodává mluvčí České národní banky. Nejvýznamnější dopad ze sledovaných rizik mělo dle Fišerové na pojišťovny riziko spojené s investicemi do akcií a riziko poklesu cen státních dluhopisů. 

Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha

Kvůli cenám energií může být inflace dlouhodobý jev, říká bankéř Růžička

Repo sazba České národní banky by podle očekávání trhů měla vystoupat z aktuálních 0,75 procenta na 2,5 procenta. „Dostat bychom se tam mohli zhruba za osm měsíců, tedy koncem května,” uvádí šéf Treasury Trinity Bank Karel Růžička.

Přečíst článek

Změna pravidel pro banky 

Česká národní banka zároveň mění pravidla pro banky. ČNB bude nově omezovat rizika spojená se systémovou významností finančních institucí stanovením kapitálové rezervy pro jiné systémově významné instituce namísto dosud uplatňované kapitálové rezervy ke krytí systémového rizika.  

Celkem se to dotkne pěti finančních ústavů, jimž centrální banka stanovuje rezervu v rozsahu 0,5 – 2,5 procenta jejich celkové rizikové expozice. Změna je platná od 1. října letošního roku. 

Jedná se o ČSOB (ve výši 2,5 procenta), Českou spořitelnu a Komerční banku (2 procenta), Unicredit Bank (1,5 procenta) a Raiffeisenbank (0,5 procenta). „U všech institucí je sazba aktuální rezervy nižší oproti dříve uplatňované,“ uzavírá Markéta Fišerová z ČNB. 

Česká národní banka, ilustrační foto

Tereza Zavadilová: Nová česká kovbojka. V hlavní roli inflace

Babišova vláda a Česká národní banka rozehrály kolem inflace a zvyšování sazeb pořádný biják.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hlavní budova České národní banky

Stres testy ČNB: Banky ustojí i silnou recesi. Limity pro hypotéky jsou však nezbytné

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme