Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Martin Křivánek z KPMG: Ozelení Michl ČNB? Zatím máme víc otázek než odpovědí

Uhlený důl - ilustrační foto
Stanislav Šulc / Newstream
 nst
nst

Zatím se nemluví o tom, jestli ČNB pod novým guvernérem uskuteční detailní klimatický stres test bankovního sektoru, ke kterému už přistoupila Evropská centrální banka a centrální banky Francie, Británie, Nizozemska a Hongkongu. Vhodná kalibrace testu by byla pro ČNB výzvou, píše ve svém komentáři Martin Křivánek, expert na udržitelnost v bankovním sektoru z poradenské společnosti KPMG.

Reklama

Česko je totiž v evropském srovnání více závislé na fosilních palivech a bude tedy více ovlivněno takzvaným přechodovým rizikem, které se odvíjí od předpovědí, jak dobře zvládneme přerod na bezemisní ekonomiku.

Bez ohledu na případný stres test bude ČNB pravděpodobně muset už během podzimu zohlednit rizika plynoucí z dopadů změny klimatu v rámci každoročního hodnocení bankovních rizik (SREP), a to v závislosti na rychlosti dokončení odpovídajících pravidel Evropskou bankovní autoritou (EBA). Českým bankám tak možná ČNB v budoucnosti několika málo let doměří vyšší kapitálové požadavky. 

Změní ČNB své směřování v oblasti dopadů klimatických změn a ESG? Stane se členem mezinárodního uskupení přibližně 100 centrálních bank ozeleňujících finanční sektor? Zavede zelenou politiku a programy financování jako některé centrální banky v Evropě? Také na tyto otázky se možná s příchodem nového guvernéra dozvíme v nejbližších měsících odpovědi.

Jak přežije ESG v krizové době?
video

Ekologické chování může nyní výrazně odlehčit účtu za energie

Fenomén ESG rozhodně neskončí v důsledku současné geopolitické situace ani případné ekonomické krize. Kritéria udržitelného byznysu a nefinanční reporting se postupně stanou běžnou součástí výročních zpráv téměř všech firem, shodli se na odborné konferenci Jak přežije ESG v krizové době zástupci firem i státu. Akci pořádal byznysový server newstream.cz.

Přečíst článek

ESG, ilustrační foto
video

Jak přežije ESG v krizové době? Sledujte záznam debaty odborníků na udržitelnost

Snaha po udržitelnosti mění byznys. Zkratka ESG se tak stává hybatelem současného investování i každodenního fungování firem. Ty se snaží fungovat ekologičtěji, snižují vlastní energetickou zátěž, snaží se narovnávat podmínky svých zaměstnanců, dodavatelů či vztahy k místním komunitám. Jak se změnila kritéria ESG pro firmy a co bude nutné nově uvádět ve výročních zprávách představí odborný seminář s názvem „Jak přežije ESG v krizové době“, který se koná ve středu 4. května od 09:00 v hotelu Courtyard by Marriot Prague city. Seminář pořádá byznysový zpravodajský server newstream.cz, který nabízí on-line přenos.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme