Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kvůli cenám energií může být inflace dlouhodobý jev, říká bankéř Růžička

Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha
iStock
Stanislav Šulc

Repo sazba České národní banky by podle očekávání trhů měla vystoupat z aktuálních 0,75 procenta na 2,5 procenta. „Dostat bychom se tam mohli zhruba za osm měsíců, tedy koncem května,” uvádí šéf Treasury Trinity Bank Karel Růžička.

Reklama

Na svém pravidelném zasedaní již tento čtvrtek Česká národní banka zvedne sazby. Vzhledem k růstu inflace a dalších ukazatelů na tom panuje shoda. Shoda mezi analytiky pak panuje také nad tím, že ČNB nejspíš poprvé od devadesátých let přistoupí k razantnějšímu zvýšení než doposud a namísto o 25 bazických bodů svou základní sazbu zvýší rovnou o 50 bazických bodů. Krátce před zasedáním se však ozvali politici a ČNB nepřímo ovlivňují, aby nárůsty nebyly tak razantní. Mezi těmi hlavními odpůrci se objevili premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

S čím tedy počítají trhy? „Do konce roku trhy počítají, že repo sazba bude mírně nad 1,5 procenta a spíše až 1,75. Oproti stávajícímu stavu to je navýšení o 100 bazických bodů, tedy trhy počítají s jedním zvýšením o 50 a poté dvakrát po 25 bodech,” říká šéf Treasury Trinity Bank Karel Růžička. „Tím to však samozřejmě nekončí. Očekává se další zvyšování i v příštím roce. Vrchol by mohl nastat někdy za osm měsíců na úrovni 2,5 procenta,” dodává Růžička.

Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady

Zamrazilová: ČNB musí na inflaci reagovat razantnějším zvýšením sazeb

Inflace v Česku je sice dovezená, ale už se přelila i do domácího prostředí, na což musí ČNB reagovat. V nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce to řekla předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. Podle ní by se sazby ke konci roku mohly dostat ke dvěma procentům. To by podle ministryně financí Aleny Schillerové citelně zdražilo obsluhu státního rozpočtu.

Přečíst článek

Zda aktuální zvyšování sazeb ze strany centrální banky pomůže zarazit rychle rostoucí spotřebitelské ceny, není podle bankéře snadné jednoduše vyhodnotit. U nás i ve světě panuje ohromná nejistota a existují dva názorové tábory, jak se bude inflace vyvíjet. Část odborníků se domnívá, že půjde o dočasný jev, druhá část naopak že jde o dlouhodobější změnu.

„V Evropě rozhodně bude hlavním proinflačním rizikem ceny energií, které už nyní vidíme. A pokud by na těchto úrovních zůstaly, tak se budou postupně projevovat v koncových cenách zboží i služeb. A to delší dobu,” myslí si Růžička.

Budova ČNB

Analytici: ČNB ve čtvrtek zvýší úrokové sazby

Bankovní rada České národní banky na svém čtvrtečním zasedání zvýší základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu, shodují se analytici oslovení ČTK. Důvodem je především rostoucí inflace, která v srpnu překonala čtyři procenta.

Přečíst článek

Korunu ovlivní hlavně volby

Zároveň ale připomíná, že růst produkčních cen se nemusí vždy přímo promítnout do cen spotřebitelských. Naráží tak na skutečnost, že produkční ceny vzrostly o více než devět procent. Ale právě tyto negativní vlivy na koncové ceny mohou v průběhu nadcházejících měsíců odeznít, protože jsou do velké míry ještě dány nabídkovými šoky pandemické ekonomiky.

„Ale právě ceny energií budou hrát významnou roli, a to i v souvislosti s Green Dealem,” dodává bankéř.

Zvyšování sazeb se odráží na atraktivitě koruny pro investory a její kurz postupně sílí. „Ten takzvaný úrokový diferenciál mezi korunou a eurem se bude nadále rozšiřovat, což by mělo síle koruny nahrávat. A bude to tak přinejmenším do voleb. Ale je samozřejmě otázka, jak poté trhy zareagují na povolební jednání a případné ustavení vládní koalice,” předpovídá Karel Růžička z Trinity Bank.

Dukovany

Lukáš Kovanda: Energetická chudoba hrozí více než třem milionům Čechů

V Evropě se objevuje hrozba plošných blackoutů, podle odborníků hrozí i v Česku. Navíc nás čeká citelné zdražení energií. A co víc? Odborníci hlásí konec levného cestování.

Přečíst článek

Karel Růžička, ředitel Treasury v Trinity Bank

Růžička: Koruna kvůli sazbám posílí, ale ne skokově. Firmy to zvládnou

Koruna bude v důsledku růstu sazeb České národní banky nadále posilovat. Firmy silnější korunu zvládnou. Ale kurz 24 korun za euro by mohl být problém, říká šéf Treasury Trinity Bank Karel Růžička.

Přečíst článek

>>>>>>Fenomén zdražování. S naší rubrikou inflace už vám nic neunikne<<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ČNB

Karel Růžička: Co čekat od červnového zasedání ČNB? Zvýšení sazeb to nebude

Přečíst článek
Ivan Šramko, bývalý guvernér Slovenské národní banky a člen dozorčí rady Trinity Bank

Exguvernér slovenské centrální banky Šramko: Představa, že by nějaká země EU zbankrotovala, je již nereálná

Přečíst článek
Bankéř Ivan Šramko: V Česku se inflace láme, na Slovensku bude příští rok mnohem horší

Bankéř Ivan Šramko: V Česku se inflace láme, na Slovensku bude příští rok mnohem horší

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme