Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tereza Zavadilová: Nová česká kovbojka. V hlavní roli inflace

Česká národní banka, ilustrační foto
ČNB
Tereza Zavadilová

Babišova vláda a Česká národní banka rozehrály kolem inflace a zvyšování sazeb pořádný biják.

Reklama

Začalo to přestřelkou v televizních debatách minulou neděli - ministryně financí Alena Schillerová vzkázala do ČNB, že ji před zvýšením sazeb varuje - protože jinak zhorší životní úroveň domácnostem. Guvernér Rusnok ji odpálil s tím, že úkolem centrální banky je hlídat cenovou stabilitu. 

Po této rozehrávce následovala pořádná palba - na prvním následujícím měnovém zasedání zvýšila ČNB sazby o tři čtvrtě bodu, což je nejvyšší jednorázový zásah za pětadvacet let. Guvernér instituce, která jinak bývá velmi zdrženlivá, v odůvodnění uvedl, že kdyby „nebyla rozpočtová politika vlády tak rozpínavá, nemusel by být růst sazeb tak výrazný.“ Přeloženo, kdyby vláda tolik nerozhazovala....

Lubor Žalman

Peníze jsou jen žetony, říká bývalý bankéř Lubor Žalman

Větší banky mají větší možnosti, a proto toho mohou pro své klienty více udělat. Ne vždy to tak platí, říká spolumajitel Encor Wealth Management Lubor Žalman. Někdejší bankéř za svůj život několikrát počítal, jakou minimální velikost má mít banka, aby byla alespoň na nule. Teď se zamýšlí nad tím, zda pandemie změní chování investorů.

Přečíst článek

Reakce premiéra a jeho ministryně financí na sebe nenechaly dlouho čekat. Schillerová uvedla, že ČNB se chová jako centrální banky rozvojových zemí, protože chce zdražit lidem a firmám úvěry, zatímco celý vyspělý svět se snaží podpořit ekonomiku. Premiér si přisadl. Zvýšení sazeb podle něj poškodí hospodářství a cenový vzestup, který se do Česka přenáší z pohybu cen na světových trzích, naopak rozhodnutí ČNB nezmírní.

Takovýhle mediální souboj kolem nástrojů měnové politiky tahle země asi ještě nezažila. Nejspíš by se to nestalo, nebýt těsně před volbami. Zásah ČNB ale také svou razancí překvapil, protože faktem je, že velká část inflace je do Česka importovaná přes globální vývoj. Na inflaci je přitom nejhorší inflační očekávání - lidé ji roztáčejí svými obavami. Takže je má uklidnit tahle kovbojka?

Alena Schillerová, ministryně financí a Jan Hamáček, ministr vnitra

Rozdávání všeho všem, říkají ekonomové o návrhu státního rozpočtu. Vláda ho protlačila přes odpor ČSSD

Ministři za sociální demokracii nepodpořili návrh státního rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem bezmála 377 miliard korun.

Přečíst článek

Reklama

Související

Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Zemědělci čelí kolapsu cen. Potraviny zlevňují nejvíc od roku 2009, půjdou ještě dolů

Přečíst článek
Guvernér České národní banky Aleš Michl

Doba se mění. Sazby budou výše, než bylo poslední dekádu zvykem, uvedl guvernér Michl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme