Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

České banky jsou stabilní, vyvracejí šeptandu ČNB a Česká bankovní asociace

bankovní přepážka
iStock
Stanislav Šulc
sta

Kvůli specifickému případu tuzemské pobočky ruské banky Sberbank se mezi populací šíří zvěsti, že by i jiné banky mohly mít problémy se zvýšeným zájmem o výběr vkladů. České banky jsou v dobré kondici, píší ve společném prohlášení Česká národní banka a Česká bankovní asociace.

Reklama

Mezi populací se šíří zvěsti, že část tuzemských bank by mohla mít problémy s dostatkem likvidity při zvýšeném výběru vkladů v souvislosti s geopolitickou situací. „Jedná se o dezinformace, tuzemské banky jsou dostatečně chráněny,“ uvedly ve společném prohlášení Česká národní banka a Česká bankovní asociace.

„Tyto dezinformace jsou zcela nepodložené a účelově zneužívají specifické situace Sberbank ke snahám o podlomení důvěry ve stabilitu tuzemského bankovního sektoru,“ uvedla dvojice institucí. „Upozorňujeme, že šíření takových dezinformací může být vyhodnoceno jako šíření poplašné zprávy se všemi trestněprávními důsledky, které z toho vyplývají,“ připomíná centrální banka a bankovní asociace.

fronta před KB

Vyplácení klientů Sberbank CZ začalo, vybrali 6,5 miliardy. Kvůli kurzu koruny přijdou o další desítky tisíc

Ode dneška si mohou klienti končící banky Sberbank CZ přijít na vybrané pobočky Komerční banky pro své peníze. Mají nárok na 100 procent vkladů až do výše 100 tisíc eur. Během prvního dne vyřídila banka zhruba 13 300 žádostí klientů Sberbank CZ a vyplatila náhrady vkladů za 6,5 miliardy korun, uvedl mluvčí KB Pavel Zúbek.

Přečíst článek

Banky jsou stabilní, prokázaly testy

ČNB opakovaně upozorňovala, že Sberbank byla specifickým případem, vyvolaným geopolitickým vývojem, v jehož důsledku došlo k masivním výběrům vkladů klientů této banky. I na takové případy je však finanční systém připraven – důkazem podle ČNB je i zahájení výplaty zajištěných vkladů klientů Sberbank ve 100procentní výši až do částky 2,5 milionu korun.

Jak již ČNB uvedla minulý týden, tuzemské banky jsou stabilní, silné a zdravé a orientují se dominantně na financování české ekonomiky, českých firem a občanů České republiky. Jejich podnikání v Rusku je naprosto zanedbatelné a případné selhání tamních úvěrů a investic by na jejich finanční situaci nemělo takřka žádný vliv.

hypotéky, domeček, dětská kresba

Válka na Ukrajině prodraží Čechům hypotéky. Úroky z nich půjdou až k šesti procentům

Válka na Ukrajině prodraží Čechům úvěry na bydlení. Průměrná úroková sazba by se podle Fincentrum Hypoindexu mohla letos dostat až na šest procent.

Přečíst článek

Jejich stabilitu významně posiluje skutečnost, že jsou i v evropském kontextu nadstandardně dobře kapitálově vybavené. Také z pravidelných zátěžových testů ČNB vyplývá, že odolnost tuzemských bank vůči vnějším šokům je vysoká, což platí i v současné geopolitické situaci.

Česká národní banka a Česká bankovní asociace rovněž ujišťují veřejnost, že v České republice hladce fungují všechny kanály zprostředkování plateb – jak bezhotovostní s použitím platebních karet a bankovních převodů, tak hotovostní. V podmínkách České republiky tak není důvod k nestandardnímu chování například v podobě zvýšené držby hotovosti.

peníze, ilustrační foto

Inflace se v únoru přiblížila 11 procentům, shodují se ekonomové

Meziroční inflace se v únoru dostala nad 10 procent, podle ekonomů stoupla na 10,3 až 10,6 procenta z lednových 9,9 procenta. V dalších měsících by podle analytiků měla dál růst. Oficiální odhad inflace zveřejní Český statistický úřad 10. března.

Přečíst článek

Raiffeisenbank

Akcie Raiffeisenbank, UniCredit a Société Générale padají. Měly nainvestováno v Rusku

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme