Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká ekonomika letos poroste jen pozvolna, doléhá na ni špatný stav té německé

Nová prognóza bankovní asociace snížila pro letošek odhad růstu HDP na 1,2 procenta
ČTK
 ČTK

Nová prognóza České bankovní asociace (ČBA) snížila pro letošní rok odhad růstu tuzemské ekonomiky na 1,2 procenta. Pro příští rok jej přehodnotila k silnějším hodnotám a očekává jej 2,8 procenta. Inflace podle ní letos klesne na 2,7 procenta, v příštím roce pak dále na 2,2 procenta. Vyplývá to z makroekonomické prognózy, kterou ČBA představila. V podzimní prognóze předpokládala letos růst HDP 1,8 procenta a inflaci 2,5 procenta. Zhoršený výhled pro českou ekonomiku představila i Evropská komise.

Reklama

Nominální mzdy v letošním roce podle ČBA porostou kolem 6,5 procenta, v reálném vyjádření téměř o čtyři procenta, což představuje první růst reálných mezd po dvouleté přestávce. I tak však vzhledem k propadu v posledních dvou letech setrvají na úrovni roku 2018. V příštím roce by měl růst reálných mezd pokračovat, ale stále v relativně mírném tempu kolem tří procent. Svou dosavadní nejvyšší úroveň z roku 2021 tak nepřekonají dříve než v roce 2027, uvádí prognóza.

„Tuzemská ekonomika bude letos růst jen pozvolna. Jednou z příčin je nadále slabý vývoj v zahraničí, zejména Německa, na které stejně jako v případě tuzemské ekonomiky doléhá vysoká citlivost na zahraniční obchod, výrazná energetická náročnost průmyslu a také pesimismus domácností, které následkem nárůstu nákladů posledních dvou let citelně snížily svou spotřebu,“ uvedl ekonom asociace Jakub Seidler.

Meziroční růst cen v lednu zpomalil

Inflace i nadále klesá. Je na nejnižších hodnotách za poslední dva roky

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v lednu výrazně zpomalil na 2,3 procenta z prosincových 6,9 procenta. Inflace je tak nejnižší od března 2021, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Přečíst článek

Na určité oživení poptávky domácností díky nižší inflaci se může česká ekonomika nyní spolehnout, řekl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Na trh práce ekonomický pokles loňského roku dopadl omezeně a míra nezaměstnanosti setrvává na nízkých úrovních, ačkoli určité známky ochlazování na trhu práce viditelné již jsou, uvádí ČBA.

Úrokové sazby České národní banky budou nadále klesat a v letošním roce by se měla její základní sazba dostat ke čtyřem procentům, v příštím roce poblíž třem procentům. „Období vysoké inflace skončilo a s ním i doba relativně vysokých úrokových sazeb. Existuje velká šance na udržitelné dosažení dvouprocentního cíle inflace už na začátku příštího roku. Inflačním rizikem je vedle cen energií i komplikovaná situace v mezinárodní námořní dopravě,“ uvedl analytik Banky Creditas Petr Dufek.

Zhoršení predikuje i Evropská komise

Zhoršený výhled růst české ekonomiky představila i Evropská komise. Ta na letošní rok počítá s růstem 1,1 procenta, zatímco dosud to bylo o 1,4 procenta. Ekonomika se však zotaví z loňského poklesu, který činil 0,4 procenta. Podpoří ji vysoká míra úspor domácností, předpokládané zmírnění inflace, růst reálných mezd a další uvolnění podmínek pro financování. 

Na příští rok počítá komise s dalším zrychlením tempa růstu, hrubý domácí produkt (HDP) se podle ní zvýší o 2,8 procenta. I to ale bude zhoršení proti podzimní prognóze, kdy EK čekala růst o tři procenta.

Komise také upozornila, že nedávné ukazatele spotřebitelské a podnikatelské důvěry jsou stále pod historickým průměrem. Naznačují tak jen pozvolný návrat k vyššímu tempu soukromé poptávky. Domácí poptávka a uvolnění podmínek financování by ale měly podpořit zrychlení růstu investic koncem letošního roku i v roce příštím.

Čistý vývoz by ale měl přispívat k růstu HDP méně než v uplynulých dvou letech. Oživení zahraniční poptávky, zvláště v automobilovém odvětví, bude pomalejší než růst dovozu.

Zpracování oceli ve společnosti Nordic Steel

EU velí dekarbonizovat české ocelářství. Na to nemáme technologie, ani peníze, tvrdí odborníci

České ocelářství není připravené na dekarbonizaci nejen technologicky, ale i finančně. Plány Evropské komise bude obtížné naplnit. Je třeba mít zelenou elektřinu, vodík a další zdroje, které státu chybí, shodují se odborníci. Ocel je přitom klíčovým materiálem pro výrobu větrných elektráren, fotovoltaiky, vlaků a podobně, uvedl předseda představenstva Ocelářské unie Daniel Urban. Ocelářství produkuje přibližně pět procent emisí skleníkových plynů v Česku.

Přečíst článek

Koruna posílí

Kurz koruny ke konci letošního roku by se měl podle ČBA pohybovat u 24,70 koruny za euro a v příštím roce koruna dále mírně posílí. Rozptyl odhadů kurzu pro příští rok však zůstává stejně jako v dřívějších prognózách značný, a pohybuje od 23,50 po 25 koruny za euro.

Deficit hospodaření státu pro letošní rok odhaduje prognóza ČBA 2,7 procenta HDP a ve srovnání s předchozím rokem se tak deficit sníží o téměř jeden procentní bod. Pokles deficitu v letošním roce je podle ní dán kombinací odeznění jednorázových výdajů spojených s kompenzacemi vysokých cen energií, mírného oživení tuzemské ekonomiky a dopadu konsolidačního balíčku.

ČNB před týdnem odhadla, že letos HDP v ČR vzroste o 0,6 procenta, předpověď inflace ponechala na 2,6 procenta. Ministerstvo financí koncem ledna zhoršilo letošní výhled ekonomiky na 1,2 procenta, inflaci očekávalo 3,1 procenta.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme