Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi volí jistotu, rekordně investují do státních dluhopisů

Alena Schillerová (ANO), ministryně financí
ČTK

Zájem o státní dluhopisy v čase covidu ještě posílil, v právě skončené 12. emisi Dluhopisů Republiky si Češi objednali státní dluhopisy za 5,6 miliardy korun. To je vůbec nejvíce od zahájení jejich prodeje na konci roku 2018. Uvedlo to ministerstvo financí.

Reklama

V předchozí 11. emisi si lidé koupili státní dluhopisy za 4,4 miliardy korun. Dnes ministerstvo financí (MF) zahájilo prodej 13. emise dluhopisů určených pro občany, tzv. Dluhopisů Republiky. Ty bude možné koupit do 23. prosince.

„Rekordní výsledek právě skončeného dvanáctého úpisu Dluhopisu Republiky potvrzuje dlouhodobě vysoký zájem Čechů o státní dluhopisy, které nabízí bezpečné zhodnocení úspor a také atraktivnější výnos díky zrušené 15procentní dani z příjmů. Stejně jako v předchozích obdobích byl pro občany drtivě nejoblíbenějším dluhopisem ten protiinflační, který dnes v době celosvětově dočasně zvýšené inflace nabízí atraktivní způsob, jak chránit své úspory,” uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Dále uvedla, že v následujících dnech dojde k drobným zpřesněním výsledku 12. emise. „Předpokládáme nicméně, že půjde o historicky nejlepší čísla od konce roku 2018, kdy jsme Dluhopis Republiky občanům poprvé nabídli,” dodala. Během 11 předchozích upisovacích období lidé nakoupili dluhopisy za zhruba 33 miliard korun.

Víno jako investice.

Ve fondech "pro bohaté" už je 235 miliard

Víno, akcie a dluhopisy. Majetek ve fondech kvalifikovaných investorů roste rychleji než zbytek trhu.

Přečíst článek

Pojistka proti inflaci

V nové emisi MF nabízí opět dva typy dluhopisů, a to reinvestiční a protiinflační se splatností šest let. Výnosy obou dluhopisů jsou osvobozené od daně z příjmů.

Reinvestiční spořicí dluhopis má stejně jako předchozí emise rostoucí roční výnosy. Průměrnou roční úrokovou sazbu ministerstvo financí stanovilo u nové emise na 1,8 procenta, zatímco u předchozí byl 1,5 procenta. „Průměrný výnos tohoto dluhopisu koresponduje s výnosy státních dluhopisů obchodovaných na finančním trhu k datu zahájení úpisu dluhopisu,” uvedlo MF. U tzv. protiinflačního dluhopisu je nadále jeho výnos stanovený podle vývoje spotřebitelských cen. Minimální úroková sazba v každém výnosovém období je stanovená na nula procent ročně.

„Vyšší výnos reflektuje nárůst tržně obchodovaných vládních dluhopisů. Jde o zajímavý bezrizikový produkt. Nicméně investor může realizovat atraktivnější výnos prostřednictvím investice do korporátních dluhopisů velkých a stabilních emitentů. Zde však musí vybírat pouze dluhopisy velkých bezpečných firem s akceptovatelnou mírou kreditního rizika,” uvedl Tomáš Pfeiler ze společnosti Cyrrus.

Všechny nabízené dluhopisy, tedy reinvestiční a protiinflační, je možné pořídit prostřednictvím elektronického přístupu ke správě majetkového účtu nebo také na vybraných pobočkách České spořitelny a ČSOB.

Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky

Jana Brodani: V junk dluhopisech a kvazifondech může být až sto miliard

Většina nabídek pochybných investic cílí na vyšší střední třídu, na vzdělané lidi, lékaře, podnikatele, daňové poradce, vlastně specialisty, kteří si peníze vydělali tvrdou prací. „Problémem je, že když při nabídce člověk slyší ČNB, tak na to skočí. Ti lidé nejsou hamižní. Oni odevšad slyší, že čtyři procenta bude inflace, takže slibovaný výnos sedm procent je nezarazí,“ říká v rozhovoru pro server newstream.cz šéfka Asociace pro kapitálový trh ČR Jana Brodani. Největší smysl přitom podle ní mají tradiční, pravidelné a dlouhodobé investice.

Přečíst článek

Supreme

Móda ulice za miliardy. Mikina za tisíce eur je taky výnosná investice

Když se prochází londýnským obchodním domem Selfridges nebo Dubai Mall ve Spojených arabských emirátech, upoutá Středoevropana na první pohled jedna zvláštnost: velká část lidí, kteří nakupují v těchto top obchoďácích světa, nosí teplákové soupravy a tenisky. Jde často o produkty slavných fashion brandů jako Gucci či Louis Vuitton. Svět se mění a ani svět módy nezůstává na místě. Proměnil se, nabízí oblečení ulice. Proč se tak stalo, kolik stojí třeba takové tenisky Gucci a lze na tom i nějak vydělat?

Přečíst článek

Burza cenných papírů Praha

Na pražské burze se bude obchodovat s uměním. Vstoupí na ni fond Pro arte

Fond kvalifikovaných investorů Pro arte, který se zabývá investicemi do umění, vstupuje na regulovaný trh pražské burzy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Alena Schillerová

NKÚ vystavilo účet ministerstvu financí: 14 milionů korun vyplacených za účtenkovou loterii bylo zbytečných

Přečíst článek
Alena Schillerová

Rozhodnutí Schillerové prominout DPH u plynu a elektřiny bylo nezákonné, říká rezort financí

Přečíst článek
Alena Schillerová, ministryně financí

Vláda chce nulovou DPH na energie po celý příští rok. Rozhodne nová sněmovna

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme