Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ve fondech "pro bohaté" už je 235 miliard

Víno jako investice.
iStock
Tereza Zavadilová

Víno, akcie a dluhopisy. Majetek ve fondech kvalifikovaných investorů roste rychleji než zbytek trhu.

Reklama

Majetek, které spravují fondy kvalifikovaných investorů (FKI), letos opět vzrostl. Podle údajů Asociace pro kapitálový trh ČR (AKAT ČR) se objem aktiv pod správou zvýšil ve druhém kvartále o šestnáct miliard (o 7,28 procenta) na 235,47 miliardy korun. 

Podle šéfky AKAT Jany Brodani rostl objem majetku i počet fondů. "Fondy kvalifikovaných investorů se od doby svého vzniku staly zcela běžnou součásti portfolia movitějších a zkušenějších investorů. S růstem počtu těchto investorů tak narůstá i objem majetku investovaný ve fondech kvalifikovaných investorů," uvedla Brodani. 

Olga Trčková z DSC Gallery na kuchyni od Jiřího Georga Dokoupila

Sázejte na velká jména, pak se u digitálního umění nespálíte, radí galeristka Olga Trčková

Zapamatujte si datum 4. září. To se u nás otevře první virtuální galerie v takzvaném metaprostoru, která nabídne možnost nákupu digitálních originálů známých pod zkratkou NFT. "Možnosti virtuálních světů pro umělce a umění jsou takřka neomezené," říká galeristka Olga Trčková, jejíž DCS Gallery v Dlouhé otevře svou virtuální "pobočku".

Přečíst článek

FKI na rozdíl od klasických otevřených podílových fondů jsou přístupné jen pro tzv. kvalifikované investory - vstupní práh pro investice je minimálně jeden milion korun a zájemce musí prokázat základní investiční zkušenosti. Tyto fondy začaly vznikat od roku 2006, přičemž největší nárůst majetku zaznamenávají v posledních pěti letech. Největšími správci a administrátory fondů jsou Avant, Amista a Amundi. Celkem je na českém trhu více než tři sta fondů.

Alternativní investice

Fondy nabízejí různorodé investiční strategie a umístění aktiv. Podle Brodani jejich popularita plyne z podstatně menších omezení investování jejich majetku, než mají běžné fondy kolektivního investování. 

"I proto lze mezi fondy kvalifikovaných investorů najít i alternativnější typy investic, jako jsou veteráni, umění nebo víno, ale také běžné cenné papíry. Velmi populární jsou také nemovitostní fondy kvalifikovaných investorů," doplňuje výkonná ředitelka AKAT ČR.

V letošním druhém kvartále kromě FKI rostl i majetek v tradičních fondech kolektivního investování, a to zhruba o pět procent na 651 miliard korun. Celkový objem majetku svěřený správcům aktiv vzrostl podle AKAT ČR o dvě procenta na 1,73 bilionu korun. Největším správcem aktiv v ČR je Generali Investments, Česká spořitelna a ČSOB. 

Míšeňský porcelán

Desítky tisíc eur za talíř? Investice do Míšně mohou pomoci s inflací

Díky dálnici D8 jste tam za chvíli. Návštěva muzea a fabriky míšeňského porcelánu je skvělý tip na výlet. A možná i dobrou investiční příležitostí.

Přečíst článek

Damien Hirst The Currency

Nejlepší investice roku? Digitální obraz od Hirsta

První digitální dílo od kontroverzního britského umělce stálo dva tisíce dolarů. Po pár týdnech se prodává v průměru za 35 tisíc dolarů, zhodnocení tak jde do tisíců procent.

Přečíst článek

Více o alternativních investicích si můžete přečíst zde.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme