Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi příliš nespoří ani neinvestují, 27 procent z nich si měsíčně odloží nejvýše tisícovku, ukázal průzkum

Uspořit nejvýše 1000 korun měsíčně dokáže v ČR 27 procent lidí
Profimedia
 ČTK

Uspořit maximálně 1000 korun měsíčně dokáže v Česku 27 procent lidí a do 10 tisíc korun měsíčně je jich schopných šetřit 18 procent, ukázal průzkum EY Consumer Banking Survey 2023 mezi 1504 respondenty. Nejvyšší podíl v Česku a na Slovenku, 35 procent, podle průzkumu zaujímá skupina lidí, která uspoří či investuje 1000 až 5000 korun měsíčně.

Reklama

Téměř dvě třetiny Čechů podle zjištění EY dávají přednost spoření, investování preferuje 12 procent a kombinaci obojího volí 27 procent lidí v Česku.

„Významná část populace si není schopna odložit stranou dostatečný objem peněz, aby se mohla zabezpečit na důchod. Téměř polovina respondentů přiznává, že neinvestuje vůbec, a naopak pravidelnému investování se věnuje jen necelá čtvrtina,“ komentoval výsledky průzkumu senior manažer EY ČR Petr Janeček.

V Česku je nájemní bydlení hit. Ve Švédsku se dostává velký pronajímatel do obřích problémů

Společnost Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB známá pod zkratkou SBB patří k největším vlastníkům nájemního bydlení ve Švédsku, když spravuje zhruba 13 tisíc bytů. Kvůli změnám podmínek ve financování a situaci na trhu nyní SBB čelí razantnímu propadu úvěrových ratingů od prestižních agentur a stává se velkým kandidátem na první velký realitní krach v Evropě v rámci aktuální fáze cyklu.

Přečíst článek

Pro 52 procent lidí, kteří investují, je hlavní motivací lepší zhodnocení než na běžném účtu. Celkem 43 procent uvedlo, že se chtějí zabezpečit na důchod. V případě občanů, kteří vůbec neinvestují, je nejčastějším důvodem zdrženlivosti nedostatek peněz. Řeklo to 59 procent respondentů. To, že investování nerozumí, tvrdilo 31 procent lidí. Čtvrtina uvedla, že neinvestuje, protože v to nemá důvěru. Zhruba 17 procent z těch, kteří neinvestují, odpovědělo, že důvodem je vysoká rizikovost.

Nejvíce lidé investují do podílových fondů a akcií. Do fondů vkládá peníze 44 procent lidí a do akcií 33 procent. Na třetím místě jsou nemovitosti spolu s kryptoměnami, ke kterým se přihlásilo 19 procent respondentů. Následují dluhopisy s 18 procenty investujících Čechů.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Martin Pleštil: Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme