Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi mají páté nejvyšší náklady na bydlení z evropské sedmadvacítky

Češi mají páté nejvyšší náklady na bydlení z evropské sedmadvacítky
iStock
 ČTK

Domácnosti v EU předloni dávaly na bydlení 25 procent výdajů, v Česku ještě o něco více. Hůř jsou na tom jen ve Finsku, Irsku, Dánsku a na Slovensku. Přes 31 procent z celkových výdajů slovenských domácností pohltí náklady na bydlení. Vyplývá to z dat Eurostatu.

Reklama

V České republice se náklady na bydlení na celkových výdajích domácnotí podílely z 28 procent, hůře si vedly už jen čtyři unijní státy. Nejhorší situace byla v tomto ohledu na Slovensku, kde na bydlení padlo více než 31 procent celkových výdajů domácností.

Kategorie nákladů na bydlení zahrnuje také vodu, elektřinu, plyn a další paliva. Ve srovnání s rokem 2020 znamená 25procentní podíl mírné zlepšení, konkrétně snížení o půl procentního bodu. Stejně se snížil i podíl výdajů na potraviny a nealkoholické nápoje, který za celou EU předloni dosáhl 14,3 procenta a který je druhou nejvýznamnější položkou na celkových výdajích domácností.

Větrné elektrárny (ilustrační foto)

Rok 2023 v energetice o moc klidnější nebude. Češi budou proto stále víc vyhledávat alternativní zdroje

Rok 2022 v energetice byl podle podnikatelských a energetických svazů pod vlivem války na Ukrajině, která ukázala závislost ČR na dodávkách energetických surovin z Ruska. Jedním z hlavních důsledků krize byl skokový růst cen energií, což podle svazů zbrzdilo i další hospodářský rozvoj. Krize naopak rozšířila využívání obnovitelných zdrojů energie, poptávka po nich by měla růst i v příštím roce. Rok 2023 bude hlavně ve znamení bezpečnosti dodávek komodit, vyplývá z komentářů svazů a komor.

Přečíst článek

Třetí nejvýznamnější kategorií z hlediska výdajů domácností byla v roce 2021 doprava, kde se náklady ale naopak o půl procentního bodu zvýšily. Poměrný nárůst souvisí s uvolňováním protipandemických opatření, která ovlivnila cestování po celé unii. Podobné tendence se projevily také u rekreace, kultury, restaurací, hotelů nebo například nákupu oblečení, kde se výdaje také zvýšily.

Reklama

Levně bydlí Bulhaři a Rumuni

Domácnosti v České republice měly s podílem 28 procent páté nejvyšší výdaje na bydlení a související služby. Vedle Slovenska na tom bylo hůř ještě Finsko, Irsko a Dánsko. Na Slovensku, které vychází nejhůře z celé EU, tyto poměrné výdaje činily 31,3 procenta. V Polsku to bylo 19,3 procenta a v Maďarsku 22,4 procenta.

Bulharsko a Rumunsko, které patří k nejchudším zemím EU, vydávaly na bydlení méně než unijní průměr. V Bulharsku to bylo 19,1 procenta, zatímco rumunské domácnosti musely na bydlení vydat 18,1 procenta svých celkových výdajů.

Hypotéka (ilustrační foto)

Tvrdý sešup. Objem poskytnutých hypoték se loni propadl o tři pětiny

Banky v Česku loni poskytly hypotéky za 163 miliard korun, což bylo 40 procent objemu v rekordním roce 2021. Objem úvěrů ze stavebního spoření klesl o polovinu na 54 miliard korun, uvedl generální ředitel Hypoteční banky a ČSOB stavební spořitelny Martin Vašek. Hypoteční banka ze skupiny ČSOB je lídrem hypotečního trhu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme