Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi mají páté nejvyšší náklady na bydlení z evropské sedmadvacítky

Češi mají páté nejvyšší náklady na bydlení z evropské sedmadvacítky
iStock
 ČTK

Domácnosti v EU předloni dávaly na bydlení 25 procent výdajů, v Česku ještě o něco více. Hůř jsou na tom jen ve Finsku, Irsku, Dánsku a na Slovensku. Přes 31 procent z celkových výdajů slovenských domácností pohltí náklady na bydlení. Vyplývá to z dat Eurostatu.

Reklama

V České republice se náklady na bydlení na celkových výdajích domácnotí podílely z 28 procent, hůře si vedly už jen čtyři unijní státy. Nejhorší situace byla v tomto ohledu na Slovensku, kde na bydlení padlo více než 31 procent celkových výdajů domácností.

Kategorie nákladů na bydlení zahrnuje také vodu, elektřinu, plyn a další paliva. Ve srovnání s rokem 2020 znamená 25procentní podíl mírné zlepšení, konkrétně snížení o půl procentního bodu. Stejně se snížil i podíl výdajů na potraviny a nealkoholické nápoje, který za celou EU předloni dosáhl 14,3 procenta a který je druhou nejvýznamnější položkou na celkových výdajích domácností.

Větrné elektrárny (ilustrační foto)

Rok 2023 v energetice o moc klidnější nebude. Češi budou proto stále víc vyhledávat alternativní zdroje

Rok 2022 v energetice byl podle podnikatelských a energetických svazů pod vlivem války na Ukrajině, která ukázala závislost ČR na dodávkách energetických surovin z Ruska. Jedním z hlavních důsledků krize byl skokový růst cen energií, což podle svazů zbrzdilo i další hospodářský rozvoj. Krize naopak rozšířila využívání obnovitelných zdrojů energie, poptávka po nich by měla růst i v příštím roce. Rok 2023 bude hlavně ve znamení bezpečnosti dodávek komodit, vyplývá z komentářů svazů a komor.

Přečíst článek

Třetí nejvýznamnější kategorií z hlediska výdajů domácností byla v roce 2021 doprava, kde se náklady ale naopak o půl procentního bodu zvýšily. Poměrný nárůst souvisí s uvolňováním protipandemických opatření, která ovlivnila cestování po celé unii. Podobné tendence se projevily také u rekreace, kultury, restaurací, hotelů nebo například nákupu oblečení, kde se výdaje také zvýšily.

Levně bydlí Bulhaři a Rumuni

Domácnosti v České republice měly s podílem 28 procent páté nejvyšší výdaje na bydlení a související služby. Vedle Slovenska na tom bylo hůř ještě Finsko, Irsko a Dánsko. Na Slovensku, které vychází nejhůře z celé EU, tyto poměrné výdaje činily 31,3 procenta. V Polsku to bylo 19,3 procenta a v Maďarsku 22,4 procenta.

Bulharsko a Rumunsko, které patří k nejchudším zemím EU, vydávaly na bydlení méně než unijní průměr. V Bulharsku to bylo 19,1 procenta, zatímco rumunské domácnosti musely na bydlení vydat 18,1 procenta svých celkových výdajů.

Hypotéka (ilustrační foto)

Tvrdý sešup. Objem poskytnutých hypoték se loni propadl o tři pětiny

Banky v Česku loni poskytly hypotéky za 163 miliard korun, což bylo 40 procent objemu v rekordním roce 2021. Objem úvěrů ze stavebního spoření klesl o polovinu na 54 miliard korun, uvedl generální ředitel Hypoteční banky a ČSOB stavební spořitelny Martin Vašek. Hypoteční banka ze skupiny ČSOB je lídrem hypotečního trhu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ekonomika EU ve čtvrtém čtvrtletí stagnovala

Světlo na konci tunelu se vzdálilo. Evropská ekonomika si vede hůře, než se čekalo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme