Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Investiční vína zažívají boom. Nahrávají jim obavy z inflace

víno - ilustrační obrázek
Pexels

Svět se probouzí z pandemie, a to platí i pro investiční vína.

Reklama

Obchodování s investičními víny v posledních měsících výrazně roste i přes končící „en primeur” kampaň (nákupy vysoce kvalitních vín za příznivé ceny před jejich nalahvováním - pozn. red.) v Bordeaux.

Trh investičních vín se podle obchodovaných objemů dostává na maxima a cenové indexy jsou na úrovních před koronavirovou krizí. Index Liv-ex 1000, který sleduje hodnotu tisíce vzácných vín, si za první pololetí připsal 5,5 procenta a za posledních 12 měsíců devět procent, uvedl spoluzakladatel fondu Wine Management Martin Nejedlý.

„Aktuální situace na trzích alternativním investicím nahrává. Extrémně nízké úrokové sazby nutí investory hledat nové příležitosti. Vlivem lockdownů zpočátku trhy utichly, ale následně nastoupily on-line aukce a například veteráni jen za posledních 12 měsíců zhodnotili o šest procent,” uvedl analytik Portu Gallery Vratislav Zámiš.

Za vzrůstající popularitou alternativních investic stojí zvyšující se bohatství společnosti, nízké úrokové sazby a rostoucí obava z inflace, doplnil ředitel Raiffeisen investiční společnosti Jaromír Sladkovský. Výhodou investování do vína je podle něj skutečnost, že ceny vína se pohybují odlišně od pohybu cen standardních investic, tedy dluhopisů akcií.

vinná réva

Aukce Tornádové víno. Peníze z ní půjdou na větrnou smrští poničené vinice

RSBC a Nadace Via spouští projekt na obnovu malých moravských vinic zničených tornádem.

Přečíst článek

Nejluxusnější investicí byly kabelky Hermès

Z pohledu luxusních investic uplynulý rok patřil podle něj kabelkám Hermès, jejichž cena stoupla o 17 procent, dařilo se i vínu (13 procent), především starším supertoskánským vínům (18 procent). Mírně naopak zaostávalo umění (minus 11 procent) nebo whisky (minus čtyři procenta). Naopak ceny se skoro neměnily u vzácných diamantů, kde omezení v dopravě zmrazilo obchodování, dodal.

Významně podle Nejedlého roste cena vín především z oblastí Rhôny, Burgundska a Itálie. Zvýšený zájem trhů zaznamenává Německo. Tento nárůst bude s nejvyšší pravděpodobností pokračovat i v následujících kvartálech, dodal.

Na jaře přitom situace nevypadala tak pozitivně. Zájem investorů ochladl a ceny vín klesly o jedno až dvě procenta. To pocítil i Wine Management, který zaznamenal o polovinu nižší mezikvartální nárůst aktiv, o osm milionů korun. To ale plně vynahradilo druhé čtvrtletí, kdy do fondu přiteklo rekordních 25 milionů korun, upozornil Nejedlý.

Šneci po burgundsku v Tuctu

V Míšeňské na Malé Straně to stále žije. Nově tam připravují šneky

Do Míšeňské nedaleko Karlova mostu netáhne jen barokní architektura, do turisticky atraktivní ulice míří i milovníci dobrého piva. Už od srpna si tam přijdou na své i ti, kteří dávají přednost vínu.

Přečíst článek

Vedle vína nakupují i whisky

Kromě vína se fond zaměřil i na nákup vzácných whisky, jejichž portfolio rozšířil o 643 lahví, mezi něž patřila i soukromá sbírka. „Lahve whisky kupujeme z velké většiny přímo z palíren. Když se ale naskytne zajímavá příležitost, rozhodneme se i pro sbírku od soukromého sběratele. Na začátku léta jsme tak koupili jednu od českého pilota, který od Sametové revoluce se svým otcem sbíral vzácné whisky doslova z celého světa. Za více než třicet let tak vytvořili kolekci čítající přes 600 lahví v celkové hodnotě několika milionů korun,“ říká Martin Kovář, který společně s Martinem Nejedlým fond Wine Management v roce 2018 založil. 

Portfolio investičního fondu kvalifikovaných investorů Wine Management koncem června obsahovalo 19 115 láhví investičních vín a 663 lahví investiční whisky v celkové hodnotě 170 milionů korun. Fond zhodnotil svá aktiva za druhé čtvrtletí o 1,72 procenta. Za tři roky od svého založení tak jeho hodnota vzrostla o 27,89 procenta.

Kromě investic do whisky se Wine Management věnuje i kultuře spojené s tímto ušlechtilým nápojem. Pravidelně sponzoruje Skotské hry na zámku Sychrov, které se tento rok konaly 21. srpna. Letos akce oslavila své dvacáté narozeniny a nabídla křest stařené whisky z palírny Old Well u Českého Krumlova. 

Víno jako investice.

Ve fondech "pro bohaté" už je 235 miliard

Víno, akcie a dluhopisy. Majetek ve fondech kvalifikovaných investorů roste rychleji než zbytek trhu.

Přečíst článek

Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice

V covidu frčel spíš silnější alkohol. Valtickému vinařství i proto klesly tržby

Jedné z největších vinařských firem v Česku, Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice, loni mírně klesly tržby, meziročně o 4,5 procenta na 244 milionů korun. Zisk po zdanění se zvýšil o pět procent na 34 milionů korun. Uvádí to výroční zpráva firmy. 

Přečíst článek

>>>>>> Zajímají vás investice? Čtěte naši rubriku Money. <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ilustrační foto

Investiční vína porážejí zlato i akcie. Zhodnocení se počítá v desítkách procent

Přečíst článek
Jan Bejšovec

Jan Bejšovec: Doby, kdy jsem na aukcích soutěžil s Vladimírem Železným, jsou pryč

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme