Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V covidu frčel spíš silnější alkohol. Valtickému vinařství i proto klesly tržby

Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice
ČTK
 ČTK

Jedné z největších vinařských firem v Česku, Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice, loni mírně klesly tržby, meziročně o 4,5 procenta na 244 milionů korun. Zisk po zdanění se zvýšil o pět procent na 34 milionů korun. Uvádí to výroční zpráva firmy. 

Reklama

Vinařství loni zpracovalo 5208,4 tuny tuzemských hroznů, což je meziročně o 13,7 procenta více. Z toho 41 procent bylo v kategorii přívlastkových hroznů a 59 procent v kategorii jakostních hroznů. „V roce 2020 byla vyšší úroda hroznů než o rok dříve, což se dalo očekávat, protože rok 2019 byl podprůměrný. Podíl modrých hroznů nepatrně poklesl na 19,95 procenta, i nadále tedy preferujeme výrobu bílých vín,” uvedl ve výroční zprávě šéf firmy Antonín Šťastný.

Prodej lahvového vína se loni snížil o devět procent na 2,7 milionu litrů, důsledkem poklesu jsou o 4,5 procenta nižší tržby. Vinařství prodalo loni o 2,57 procenta více přívlastkových vín, prodej sektů se zvýšil o 55 procent. Naproti tomu prodej jakostních vín se snížil o 11,6 procenta. Stolní víno už v minulosti vinařství přestalo vyrábět.

„Pokles prodeje vína v roce 2020 ovlivnila světová pandemie koronaviru, kdy zákazníci preferovali spíše lihoviny s vyšším obsahem alkoholu před vínem, vládní restrikce vydané v souvislosti s koronavirem omezily volný pohyb po ČR a na Jižní Moravě tak nebyli turisté - zákazníci. Pokles přisuzujeme také zvyšující se konkurenci a neustále rostoucímu trendu obliby malých vinařství,” dodal Šťastný.

Hrozny vína - ilustrační foto

Tragický rok pro vinaře. Francouzi čekají jednu z nejhorších sklizní v historii

Francouzský ministr zemědělství Julien Denormandie letošní sezonu označil za "nejhorší agronomickou katastrofu tohoto století".

Přečíst článek

Největšími odběrateli vinařství byly obchodní řetězce. Podíl prodeje vína přes největší řetězec činil 66 procent celkových tržeb za víno a byl tak o devět procent vyšší než v roce 2019. „Řetězce působící v České republice se snaží stále intenzivněji prosazovat prodej vín z mateřských zemí svého vlastníka a preferují je tak před víny moravskými. Je čím dál těžší udržet prodej přes tyto řetězce za příznivé ceny,” poznamenal Šťastný.

V roce 2020 začala výstavba nové velké tankové haly, kde bude po dokončení možné skladovat milion litrů vína. Vinařství loni do stavby investovalo 3,1 milionu korun.

Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice mají na tuzemském trhu s vínem podíl asi dvě procenta. Pro firmu v roce 2020 pracovalo v průměru 99 lidí, tedy o dva méně než v roce 2019.

Produkce kávy v Brazílii, ilustrační foto

Zdraží espresso? Cena brazilské kávy letí nahoru, na vině jsou mrazy

Káva arabica je nejdražší za více než šest a půl roku. Od konce června ceny termínových kontraktů stouply o zhruba 35 procent. Důvod? Počasí v Brazílii.

Přečíst článek

Šneci po burgundsku v Tuctu

V Míšeňské na Malé Straně to stále žije. Nově tam připravují šneky

Do Míšeňské nedaleko Karlova mostu netáhne jen barokní architektura, do turisticky atraktivní ulice míří i milovníci dobrého piva. Už od srpna si tam přijdou na své i ti, kteří dávají přednost vínu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Francouzští vinaři zkoušejí skleněné sudy

Francouzští vinaři experimentují se skleněnými sudy. Víno z nich je jako skvělý steak bez přidaného koření

Přečíst článek
Šéf Vinařského fondu Machovec: Letošní Svatomartinské se povedlo. A je ho i rekordní množství

Šéf Vinařského fondu: Letošní Svatomartinské se povedlo. A je ho i rekordní množství

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme