Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny komodit na trzích jsou letos rozkolísané, jejich index přidal 0,5 procenta

Ocelové svitky
Profimedia
 ČTK

Ceny komodit na světových trzích byly v prvním čtvrtletí velmi rozkolísané a jejich pokles z počátku roku vystřídalo v březnu zdražování. Nejvíce zlevnil plyn, elektřina, železná ruda, kukuřice či pšenice. Naopak výrazně zdražil cukr, ropa a hlavně kakao. Hlavní komoditní index agentury Bloomberg od začátku roku do 28. března vykazoval nárůst 0,5 procenta.

Reklama

"Komoditní trhy od počátku roku stagnují, ovšem pohyby jsou velmi výrazné. Ještě v polovině února zaznamenávaly komodity masivní ztráty. Prudký březnový růst však poklesy zlikvidoval. Trhy táhnou vzhůru ropa a kakao, naopak zemní plyn, kukuřice a železná ruda ztrácí," řekl analytik XTB Jiří Tyleček.

Kakaové boby

Lukáš Kovanda: Za astronomickým růstem cen kakaa jsou i finanční spekulace

Obchodníci s kakaovými boby zpravidla využívají termínových kontraktů coby zajištění proti riziku nežádoucích pohybů ceny bobů. Tito obchodníci, kteří mají boby na skladě a další jim či jejich dodavatelům právě rostou na plantážích či se právě sklízí, pochopitelně doufají, že cena půjde nahoru. Zároveň se ale právě zajišťují pro případ, že cena bobů klesne. Zajišťují se tak, že spekulují na pokles ceny bobů. Takto spekulují prostřednictvím právě termínových kontraktů.

Přečíst článek

Cena severomořské ropy Brent letos podle něj vzrostla o 12,5 procenta. Texaská ropa WTI přidala dokonce 14,5 procenta. Za tímto růstem stojí především geopolitické napětí. Zároveň trh pociťuje utažené kohoutky organizace OPEC+. Rostou také velkoobchodní ceny paliv v Rotterdamu. Cena nafty přidala osm procent a cena benzinu se zvýšila o 25 procent.

Ceny dalších energetických komodit se však už nevyvíjely zcela jednoznačně. Cena ročního kontraktu na plyn v Nizozemsku, který je určující pro cenový vývoj pro konečné zákazníky, klesá v tomto roce o 21 procent. Cena elektřiny na burze v Lipsku k dodání v příštím roce letos klesá o 11 procent. Cena uhlí v Rotterdamu s dodáním v tomto roce roste o sedm procent. Ještě v průběhu února však uhlí zaznamenalo více než desetiprocentní ztrátu.

Diverzita vývoje na kovech

Ve skupině průmyslových kovů nejvíce zlevnil hliník. Jeho cena letos klesá o 3,6 procenta. Cena niklu letos stagnuje. Naopak cena mědi se začala zvyšovat. Tento kov roste od začátku roku o 3,5 procenta. Investoři čím dál více sázejí na hospodářské oživení v Číně. Ztráty však stále předvádějí železná ruda s propadem o 21 procent a ocel s poklesem o 16 procent v Číně. Tyto poklesy souvisejí s nejasnými vyhlídkami tamního sektoru nemovitostí.

Cena zlata za první čtvrtletí letošního roku stoupla o zhruba šest procent, uvedl analytik Golden Gate Pavel Ryba. Cenu žene podle něj nahoru silná maloobchodní poptávka a rekordní nákupy centrálních bank. Stříbro od začátku roku zdražilo o tři procenta. Cena platiny se propadla téměř o desetinu. Podobně letos kleslo i palladium, které ztratilo deset procent.

"Ve skupině zemědělských komodit je jednoznačnou hvězdou kakao," upozornil Tyleček. Jeho cena letos vzrostla o 137 procent. Jde o největší zisky z globálně obchodovaných komodit v tomto roce. Ještě v minulém měsíci se kakao obchodovalo s poloviční cenou. Cena cukru roste o 8,5 procenta kvůli suchu v Indii a Brazílii. A daří se také bavlně, která přidává 13 procent. Cena kávy letos stagnuje. Nejvíce ze všech skupin komodit se v roce 2024 zatím nedaří obilovinám. Pšenice klesá o 12,5 procenta, kukuřice ztrácí 9,3 procenta a sójové boby osm procent.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme