Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

kakao - informace o tématu

Ceny kakaa spadly. Čokoláda však nezlevní

Čokoláda levnější nebude. Cena kakaa po chvilkovém propadu zase stoupá

Ceny za tunu kakaových bobů na chvíli sestoupily za svých maxim, ale tento týden už zase rostou. A analytici připomínají, že jsou stále násobně vyšší než před rokem. Čokoláda tak rozhodně levnější nebude.

Přečíst článek

Týden tradera: Čína přitvrzuje v obchodní válce se Západem, kakao zlomilo rekord

Přečíst článek
Čokoláda má zdražit, cena kakaa stále roste

Velikonoce se prodraží. Cena čokolády může skokově stoupnout, na vině je i sucho

Cena kakaa se od začátku letošního roku zhruba zdvojnásobila a dostala se na rekordních více než 8400 dolarů (195 500 korun) za tunu. Za poslední dva roky vzrostla čtyřnásobně. Žádná globálně obchodovaná komodita letos nezdražuje rychleji, což se v nejbližších měsících začne podle analytiků naplno projevovat i v maloobchodní síti. Ceny čokolád a jiných kakaových produktů by se tak mohly zvýšit až o desítky procent.

Přečíst článek

Velikonoce zhořknou, čokoláda zdraží. Ceny kakaa se vyhouply na násobky

Kakaové boby se v Londýně prodávají za trojnásobek toho, co před rokem. Úrodu v Ghaně a na Pobřeží slonoviny decimují efekty El Niña.

Přečíst článek
Valentýnské sladkosti zhořknou. Kakao je rekordně drahé

Valentýnské sladkosti zhořknou. Kakao je rekordně drahé

Světové ceny kakaa dosáhly na nový rekord, když cena za tunu ve čtvrtek na komoditní burze v New Yorku vystoupala na dosud nevídaných 5874 dolarů (zhruba 138 tisíc korun). Klíčová surovina pro výrobu čokolády tak od začátku loňského roku zdražila na zhruba dvojnásobek. Na vině je suché počasí, které poškodilo úrodu v západní Africe. Píše o tom zpravodajský server BBC.

Přečíst článek
ruda niklu

Komoditám se letos nedařilo, zatím odepsaly v průměru přes osm procent

Ceny komodit na světových trzích letos většinou klesly, o desítky procent zlevnil plyn, elektřina, nikl, kukuřice či pšenice. Naopak výrazně zdražilo zlato, cukr nebo kakao. Komoditní index agentury Bloomberg od začátku roku vykazuje pokles o 8,5 procenta.

Přečíst článek

Hořká prognóza. Čokoláda zase zdraží

Kakao je kvůli obavám z nedostatečné produkce nejdražší za 44 let. Cena termínového kontraktu na tunu kakaa se splatností v prosinci se podle agentury Bloomberg a zpravodajského serveru CNBC v pondělí na komoditní burze v New Yorku vyšplhala na 3786 dolarů (téměř 88 tisíc korun), což je nejvýše od roku 1979. Meziročně stoupla o zhruba 60 procent.

Přečíst článek
Ghanský farmář suší kakaové boby pod sluncem na plantáži ve východní oblasti v Ghaně 15. listopadu 2021.

Cena kakaa se žene do astronomických výšin. Čokoláda ještě podraží

Ceny čokolády, které se už delší dobu zvyšují, by podle analytiků mohly pokračovat v růstu. Pro jejich další vývoj bude klíčová sklizeň kakaa v Západní Africe. V uplynulém roce se ceny kakaa zvýšily téměř o polovinu kvůli obavám, že nepříznivé počasí a choroby rostlin zasáhnou produkci v Pobřeží slonoviny a Ghaně. Tyto dvě země se na celosvětových dodávkách kakaa podílejí zhruba dvěma třetinami. Informuje o tom agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Reklama

News box

Podílové fondy v dubnu spíše ztrácely, ale za čtyři letošní měsíce vesměs dále vydělávají. Akciové fondy do konce dubna vynesly 6️⃣,5️⃣ procenta, dluhopisové fondy 0,3 procenta a smíšené fondy 2,7 procenta. Fondy byly převážně ve výrazném plusu i za rok 2023.
Americká administrativa prezidenta Joea Bidena se chystá uvalit 📈 vysoká cla na čínské elektromobily a další zelené technologie vyrobené v této asijské zemi. Píše to agentura AP s odkazem na nejmenované zdroj z americké vlády. 
Prezidenti Německa, Rakouska a Itálie ve společném článku  vyzvali voliče k ochraně společných hodnot v červnových volbách do Evropského parlamentu. Pluralismu či právní stát čelí ve světě zpochybňování, píší ve společném článku, který dnes vydal deník Tagesspiegel, Frank-Walter Steinmeier, Alexander Van der Bellen a Sergio Mattarella. 
Nejméně 3️⃣ lidé zemřeli a dalších sedm je zraněných po zásahu zásobníku ropy u obce Roveňky ve východoukrajinské Luhanské oblasti anektované Ruskem. Podle agentury TASS to uvedlo proruské vedení takzvané Luhanské lidové republiky (LNR), které úder připsalo ukrajinským silám.
Reklama
Reklama
Doporučujeme