Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Čína přitvrzuje v obchodní válce se Západem, kakao zlomilo rekord

Týden tradera: Čína přitvrzuje v obchodní válce se Západem, kakao zlomilo rekord
iStock
Kryštof Míšek

Závěr prvního čtvrtletí se nesl v klidné náladě, takzvaně do strany, a to přes negativní zprávy o tom, že Čína bude postupně odstraňovat z vládních počítačů čipy od amerických společností. Zákaz se dotkne rovněž operačního systému Windows. Obtížná doba světové deglobalizace bohužel tedy dál pokračuje. Americký index S&P 500 se pohybuje nadále nad hladinou 5300 bodů.

Reklama

Čína zavedla nové směrnice, jejichž cílem je zablokovat čipy Intel a AMD ve vládních počítačích a serverech. Cílem této strategie je rovněž vyřadit operační systém Windows společnosti Microsoft a databázový software zahraniční výroby ve prospěch čínských řešení.

Asi si všichni dokážeme představit, jak by mohl reagovat časem na podobná opatření Donald Trump. Nadcházející roky by tak mohly být ve znamení obchodních válek, uvalených sankcí a zvýšené ekonomické nejistoty. Globální obchod tak bude čím dál větší neznámou.

rakouský ekonom a člen rady ECB Robert Holzmann

Guvernéři ECB: V Evropě začnou klesat úrokové sazby dříve než v USA

Evropská centrální banka (ECB) by mohla zahájit snižování úrokových sazeb dříve než americká centrální banka (Fed). V rozhovoru s rakouským listem Kronen Zeitung to uvedl guvernér rakouské centrální banky Robert Holzmann, který je zároveň členem Rady guvernérů ECB.

Přečíst článek

Bankéř z Fedu Christopher Waller ve středu uvedl, že nedávné neuspokojivé údaje o inflaci potvrzují, že americká centrální banka by měla se snižováním cílových krátkodobých úrokových sazeb počkat, ale nevyloučil, že sazby sníží později v průběhu roku."Se snížením základní sazby nyní nespěcháme", řekl Waller ve svém projevu.

Není divu, cíl banky ve výši dvě procenta je stále v nedohlednu, a přitom americká ekonomika solidně zrychluje. To potvrdila ostatně zpřesněná data o americkém HDP.Anualizovaný HDP za 4Q podle zpřesněných údajů mezikvartálně vzrostl o 3,4 procenta, původní odhad byl 3,2 procenta.

Cena kakaa už se letos více než zdvojnásobila

Čokoláda už jen pro bohaté. Cena za tunu překonala historický rekord

Cena kakaa pokračuje v růstu na nové rekordy a poprvé překonala 10 tisíc dolarů (232 600 korun) za tunu. K hlavním příčinám patří obavy o dodávky kvůli špatné úrodě v důležitých pěstitelských zemích v západní Africe. Od začátku letošního roku už se cena zvýšila o více než 130 procent, upozornil server zpravodajské televize CNBC.

Přečíst článek

Cena kakaa pokračuje v růstu na nové rekordy a v týdnu poprvé překonala 10 tisíc dolarů za tunu. K hlavním příčinám patří obavy o dodávky kvůli špatné úrodě v důležitých pěstitelských zemích v západní Africe. Nabídkových šoků na různých komoditách bude v čase spíš přibývat (globální oteplování, deglobalizační tendence, obchodní války), komoditní trhy tak budou obecně o dost napjatější. To bude mít dozajista vliv na světovou ekonomiku, která se bude muset těmto trendům stále více přizpůsobovat.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme