Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny energií pro odběratele se ještě sníží, míní experti. Ale na úroveň roku 2020 už neklesnou

Ceny energií pro koncové odběratele budou během tohoto roku zřejmě ještě klesat.
iStock
 ČTK

Ceny energií pro koncové odběratele budou během tohoto roku zřejmě ještě klesat. A to i přesto, že situace na energetické burze se ustálila a velkoobchodní ceny se už příliš měnit nebudou. Na úroveň z období před energetickou krizí se ovšem ceny energií nevrátí. I proto budou lidé pokračovat v úsporách ve spotřebě. Shodli se na tom zástupci oborové asociace a dodavatelů.

Reklama

Ceny elektřiny i plynu se na energetické burze v posledních týdnech poměrně ustálily. Podle analytika společnosti ENA a výkonného ředitele Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE) Jiřího Gavora se už v následujících týdnech ani příliš měnit nebudou. Očekává, že megawatthodina (MWh) elektřiny bude na trhu stát kolem 130 až 160 eur (zhruba 3060 až 3770 korun), a ceny plynu budou v rozmezí od 45 až 65 eur za MWh (1060 až 1530 korun).

Nízkopříjmové domácnosti budou moci od května žádat o dotaci na instalaci solárních systémů pro ohřev vody.

Nově i na soláry na ohřev vody. Senioři a domácnosti s nízkými příjmy získají od státu dotace

Nízkopříjmové domácnosti budou moci od května žádat o dotaci na instalaci solárních systémů pro ohřev vody v programu Nová zelená úsporám (NZÚ) Light. Na dotace budou mít stejně jako v první fázi NZÚ Light nárok senioři, lidé ve třetím stupni invalidity nebo pobírající příspěvek na bydlení.

Přečíst článek

Další výraznější pokles velkoobchodních cen energií už nepředpokládá ani Michal Kulig, šéf energetické společnosti Yello ze skupiny Pražská energetika (PRE). „Na úroveň cen z roku 2020 se už nedostaneme,” připomněl Kulig období před začátkem energetické krize, kdy byly ceny energií výrazně nižší než v současnosti. V delším časovém horizontu naopak mohou na ceny podle něj působit například aktivity v rámci transformace energetiky v Evropě. Na přetrvávající nejistotu v době pokračující války na Ukrajině upozornil i Gavor.

Temelín překonal rekord ve výrobě za první čtvrtletí od svého spuštění před 23 lety

Temelín překonal rekord ve výrobě za první čtvrtletí od svého spuštění

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila za letošní první čtvrtletí 4,75 milionu megawatthodin (MWh) elektřiny, což je nejvyšší výroba za všechna první čtvrtletí od spuštění Temelína v roce 2000. Je to o 4882 MWh víc než v dosud rekordním loňském prvním čtvrtletí, což odpovídá roční spotřebě téměř 1500 českých domácností. Vysoká výroba na začátku roku je výhodná i kvůli přenosové soustavě, kryje se s velkou spotřebou energií typickou pro zimní měsíce, uvedl temelínský mluvčí Marek Sviták.

Přečíst článek

Ceny elektřiny loni rekordně zdražovaly

I přesto se podle Gavora dají očekávat od dodavatelů další nabídky se sníženými cenami energií pro koncové odběratele. Postupně se totiž podle něj budou projevovat nákupy energií na trhu za snížené ceny. Upozornil, že dodavatelé nakupují energie na burze s předstihem, proto se snížené ceny projevují v nabídkách často se zpožděním. Podle Gavora lze očekávat nárůst nových nabídek například před začátkem nové topné sezony, kdy se může projevit vyšší konkurenční boj.

Dalším tématem dnešní diskuse byly také úspory energií. Šetření ve spotřebě bude podle Gavora i přes příznivější ceny na trhu nadále pokračovat. „Ta cenová úroveň je pořád dost vysoká. Když si lidé uvědomili, kde lze ušetřit, tak už v tom nastavení zůstanou,” podotkl. Neočekává však už další dramatický pokles ve spotřebě. Odběratelé se podle něj nyní zaměří spíše na dlouhodobé investice, jako jsou například zateplení domu nebo pořízení zařízení na obnovitelné zdroje.

Nepoctiví prodejci či zprostředkovatelé energií, tzv. energošmejdi, začali znovu častěji porušovat zákaz podomního prodeje.

Energošmejdi opět útočí, varuje úřad. Porušují zákaz podomního prodeje

Nepoctiví prodejci či zprostředkovatelé energií, tzv. energošmejdi, začali znovu častěji porušovat zákaz podomního prodeje. Úřady a obce tak evidují nárůst počtu stížností. Upozornil na to dnes v tiskové zprávě Energetický regulační úřad (ERÚ). Ten společně s energetickými firmami varoval i před dalšími postupy podvodníků. Ti v posledních týdnech zintenzivnili své aktivity.

Přečíst článek

Ceny elektřiny v loňském roce na evropském trhu rekordně zdražovaly. V létě cena za megawatthodinu elektřiny atakovala až 1000 eur (24 700 Kč). V současnosti stojí MWh elektřiny 150 eur (3705 Kč). Vláda proto pro letošní rok stanovila strop pro ceny energií. Ten činí 5000 korun za MWh elektřiny bez DPH a 2500 korun za MWh plynu. K tomu je potřeba připočítat distribuční poplatky. Takzvané stropy platí pro domácnosti, firmy i veřejné instituce.

Vláda letos v prvním čtvrtletí hospodařila s historicky rekordním schodkem.

Stát se musel vypořádat s energetickou krizí. A schodek rozpočtu je rekordní

Vláda letos v prvním čtvrtletí hospodařila s historicky rekordním schodkem, který ještě o více než 40 miliard korun překonal dosud rekordní schodek za první čtvrtletí, ten z pandemického roku 2021.

Přečíst článek

Velkoobchodní ceny energií se ovšem už několik měsíců pohybují pod vládním stropem. Cena elektřiny je v současnosti 147 eur (asi 3460 Kč) za MWh bez DPH. MWh plynu pak nyní stojí 58 eur (zhruba 1365 Kč). Většina tuzemských dodavatelů energií tak už v předchozích týdnech představila nabídku tarifů se sníženými cenami.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Evropský parlament

Nepoužitelný, příliš vysoký a kontraproduktivní. Státy EU kritizují Brusel za návrh cenového stropu u plynu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme