Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Energošmejdi opět útočí, varuje úřad. Porušují zákaz podomního prodeje

Nepoctiví prodejci či zprostředkovatelé energií, tzv. energošmejdi, začali znovu častěji porušovat zákaz podomního prodeje.
iStock
 ČTK

Nepoctiví prodejci či zprostředkovatelé energií, tzv. energošmejdi, začali znovu častěji porušovat zákaz podomního prodeje. Úřady a obce tak evidují nárůst počtu stížností. Upozornil na to dnes v tiskové zprávě Energetický regulační úřad (ERÚ). Ten společně s energetickými firmami varoval i před dalšími postupy podvodníků. Ti v posledních týdnech zintenzivnili své aktivity.

Reklama

„Na obcích opět řešíme stížnosti na podomní prodej. Za mnohými z nich se přitom schovávají tzv. energošmejdi, kteří v posledních měsících znovu obnovili své aktivity. Vydávají se za zaměstnance dodavatelů nebo distributorů energií, schovávají se za nejrůznější úřady, zkrátka z lidí mámí podpisy pod smlouvy pod nejrůznějšími lživými záminkami,” uvedla výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR Radka Vladyková.

ČEZ od dubna nabídne tarif s cenou elektřiny pod vládním stropem. Činí se i další firmy

ČEZ od dubna nabídne tarif s cenou elektřiny pod vládním stropem. Činí se i další firmy

Energetická společnost ČEZ od dubna upraví svůj fixovaný tarif s cenami pod vládním stropem. Nabídne v něm nově ceny elektřiny a plynu pod stropem i pro tento rok, v dalších letech pak budou ceny dál klesat. V rozhovoru pro Blesk.cz to řekl šéf ČEZ Daniel Beneš. Mluvčí společnosti Roman Gazdík pro ČTK dodal, že ČEZ poprvé reagoval na snižování cen energií na trhu již v únoru a že firma bude ceníky pravidelně vylepšovat, pokud to situace dovolí. Dodávky elektřiny a plynu pod cenový strop postupně snižují i další společnosti.

Přečíst článek

Porušování zákazu podomního prodeje musí řešit zejména obce. Dozor nad zprostředkovateli energií sice vykonává od loňska ERÚ, ten ovšem pokutovat porušování zákazu podomního prodeje nemůže. „ERÚ může postihnout například zprostředkovatele, který by nabízel energie bez potřebné registrace. Jestliže ale poruší zákaz podomního prodeje, který je dán obecním předpisem, je potřeba primárně volat městskou policii. Pokutu na energošmejda totiž v takovém případě může uvalit jen samotná obec,” vysvětlila členka rady ERÚ Markéta Zemanová. Zdůraznila, že v podobných případech je kontaktování městské policie vhodnější i kvůli rychlosti, s jakou mohou strážníci zasáhnout a která je zásadní také kvůli zajištění důkazů.

Stropy jako záminka k podpisu

Obce, které chtějí zakázat podomní prodejce energií ve svých ulicích, musí podle loňské novely energetického zákona nově postupovat právě podle této normy. Nelze tak postupovat podle živnostenského zákona, jako tomu bylo v minulosti. Vladyková proto upozornila, že obce, které tak dosud neučinily, musí v případě prosazování zákazu upravit své předpisy.

Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu.

Plynu je dost, Česko zvládlo zimu, pochlubil se ministr Síkela

Česko z energetického hlediska zvládlo zimu, hlavní roli přitom hrálo snížení spotřeby plynu. Zásobníky jsou nyní naplněné více než z poloviny, asi třikrát víc než loni touto dobou. Při zopakování loňské spotřeby budou na příští zimu opět plné, řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Zdůraznil také, že od začátku roku do Česka nepřitekl žádný zemní plyn z Ruska.

Přečíst článek

Zemanová vzhledem k nedobrým zkušenostem s praktikami podomních prodejců zákaz podomního prodeje obcím doporučuje minimálně ke zvážení. „Spotřebitel tím o nic nepřijde. Pokud chce využít služeb zprostředkovatelů, vždy je může oslovit sám, po řádném uvážení a porovnání nabídek, nikoliv pod nátlakem, kterým jsou podomní prodejci proslulí,” podotkla.

EU se shodla na razantním zvýšení plánovaného podílu energie z obnovitelných zdrojů do roku 2030

EU se shodla na razantním zvýšení plánovaného podílu „zelené“ energie do roku 2030

Evropská unie by měla v roce 2030 produkovat 42,5 procenta celkové spotřeby energie z obnovitelných zdrojů. Shodli se na tom dnes nad ránem zástupci členských států a Evropského parlamentu, jejichž dohoda zvýšila dosavadní závazek z 32 procent. Závazek se týká unie jako celku, řada členských zemí včetně Česka má národní cíle výrazně níže. Směrnice o obnovitelných zdrojích je součástí balíku návrhů, které mají přispět k výraznému snížení emisí skleníkových plynů do konce desetiletí.

Přečíst článek

V posledních měsících se Českem šíří i další nepoctivé postupy podvodníků. Podle výsledků loňských kontrol České obchodní inspekce zneužilo zhruba 87 procent zprostředkovatelů energií důvěry spotřebitelů. Nejčastěji používali klamavého konání, nekalých obchodních praktik nebo neinformovali o možnostech reklamace. Energetické firmy nedávno také varovaly před zneužíváním vládních cenových stropů, které energošmejdi používají jako záminku k podpisu často nevýhodných smluv.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme