Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

energetická burza - informace o tématu

Jaroslav Míl

Jaroslav Míl: Česko nemá povinnost být na energetické burze

Funkční trh s energiemi v Evropě nikdy neexistoval. A to je velký problém. Uvedl to bývalý šéf energetické společnosti ČEZ Jaroslav Míl v pořadu CNN Prima NEWS Svět financí. Podle Míla není povinné mít burzovní cenu elektřiny jako referenční. Změna by přitom mohla přinést zlevnění elektřiny pro české domácnosti.

Přečíst článek

Ceny energií pro odběratele se ještě sníží, míní experti. Ale na úroveň roku 2020 už neklesnou

Přečíst článek

Nepoužitelný, příliš vysoký a kontraproduktivní. Státy EU kritizují Brusel za návrh cenového stropu u plynu

Přečíst článek
Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Drahý plyn drtí i giganty: Německý Uniper si musel nouzově půjčit miliardy

Evropa zažila nejdivočejší rok s plynem, velké firmy si půjčovaly, mnohé malé se položily. Nouzově si musel vypůjčit 10 miliard eur také německý energetický gigant Uniper, aby nebyl vyhozen z obchodování na komoditní burze, píše Bloomberg.

Přečíst článek
Elektrárna Počerady

Doba levné elektřiny a tepla končí. Kdo včas zareaguje, bude ve výhodě

Do konce tohoto desetiletí bude v Česku odstavena pětina všech provozovaných elektráren. Do roku 2040 pak zmizí až 40 procent aktuálně instalovaného výkonu. Bez nových zdrojů se Česko z exportéra elektřiny stane jejím dovozcem.

Přečíst článek
energie

Velkoobchodní ceny elektřiny se urvaly z řetězu. Padl rekord z roku 2008

Megawatthodina elektřiny se na pražské energetické burze obchoduje vůbec nejdráž v historii.

Přečíst článek
Reklama

News box

Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození  energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 
V oblíbené počítačové 🎮 hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. 
Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 3️⃣6️⃣ syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště.
Reklama
Reklama
Doporučujeme