Pečivo výrazně podraží, navzdory nadprůměrné úrodě obilovin

Tuzemští zemědělci letos mají lehce nadprůměrný rok. Podle odhadu výsledku letošní úrody, který zveřejnil Český statistický úřad, sklidí v roce 2021 o 2,6 procenta více obilovin a kukuřice, než jaký je průměr uplynulých deseti let.
Pečivo však přesto zdraží. Nadprůměrná sklizeň však letos neplatí pro všechny plodiny, třeba řepky se letos sklidí o bezmála dvacet procent méně, než odpovídá průměru uplynulých deseti let. Úroda řepky je letos nejslabší od roku 2006.
Žně v Česku letos trvaly nezvykle dlouho, mnohde se sklízelo ještě v polovině září. Počasí tedy nebylo ideální. Problémem byly třeba vydatné deště, kvůli nimž se zemědělci museli uchylovat třeba i k týdenním přestávkám v práci, což právě zásadně přispělo k nebývalému posunu termínu ukončení žní. Proto si také zemědělci přes hmotnostně nadprůměrnou úrodu stěžují na její slabší kvalitu. Kvalita sklizně je tedy z dlouhodobého hlediska na mnoha místech ČR spíše podprůměrná.
Spotřebitelské ceny vzrostly v září o 4,9 procenta ze srpnových 4,1 procenta. Zvýšily se náklady na vlastní bydlení, dále zdražily například pohonné hmoty, tabák, automobily, oděvy, stravování v restauracích i nábytek do domácnosti. Uvádí statistika Českého statistického úřadu.
Inflace v září zrychlila na 4,9 procenta
Money
Vrásky zemědělcům přidělávaly nejen deště, které způsobovaly podmáčení půdy, které znemožňuje vyjet na pole s technikou, ale také pozdní příchod jara. To byl letos obecnější fenomén, přítomný nejen v ČR. Celoevropsky stěžejně přispěl k probíhající plynové krizi. Po poměrně dlouhé zimě se totiž přes léto nepodařilo dostatečně doplnit dosti vyprázdněné zásobníky, takže i proto velkoobchodní cena plynu vyletěla v minulém týdnu meziročně až o 400 procent. Extrémně drahý plyn kromě jiného výrazně prodražuje, ne-li znemožňuje, výrobu hnojiv, což prodraží zemědělskou produkci v příštím roce.
I bez tohoto prodražení se ale čeští spotřebitelé už v nejbližší době musí připravit na zdražování potravin. Třeba pečivo ještě letos může podražit až o třicet procent a další cenový nárůst pak z uvedeného důvodu prodražování zemědělské výroby nastane v příštím roce. Zemědělská výroba zdražuje nejen kvůli rostoucím cenám hnojiv, ale obecně energií, dále kvůli nutnosti vyplácet vyšší mzdy pracovníkům v zemědělství, kvůli zdražování obalových materiálů nebo krmných směsí.
Potraviny se dosud držely spíše stranou velké vlny zdražování, která zalila Českou republiku. Celková inflace ale může ještě do konce letošního roku atakovat úroveň až sedmi procent, skoro nejvyšší za čtvrtstoletí, a potraviny už tak stranou nezůstanou.
Blíží se velké podzimní zdražování potravin. Postihne vše
Money
Jen částečnou úlevou je tedy to, že letošní poměrně děštivé počasí přálo plodinám, které slouží k výrobě objemných krmiv pro živočišnou produkci. Chovatelé hospodářských zvířat se proto nemusí potýkat s nedostatkem objemného krmiva jako před dvěma lety. To vyvolá tlak na pokles – nebo zmírnění jejich růstu – cen mléčných nebo masných výrobků.
>>>>>>Vše o zdražování čtěte zde<<<<<<
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.