Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pečivo výrazně podraží, navzdory nadprůměrné úrodě obilovin

Kombajn, ilustrační foto
Pixabay
Lukáš Kovanda

Tuzemští zemědělci letos mají lehce nadprůměrný rok. Podle odhadu výsledku letošní úrody, který zveřejnil Český statistický úřad, sklidí v roce 2021 o 2,6 procenta více obilovin a kukuřice, než jaký je průměr uplynulých deseti let.

Reklama

Pečivo však přesto zdraží. Nadprůměrná sklizeň však letos neplatí pro všechny plodiny, třeba řepky se letos sklidí o bezmála dvacet procent méně, než odpovídá průměru uplynulých deseti let. Úroda řepky je letos nejslabší od roku 2006.  

Žně v Česku letos trvaly nezvykle dlouho, mnohde se sklízelo ještě v polovině září. Počasí tedy nebylo ideální. Problémem byly třeba vydatné deště, kvůli nimž se zemědělci museli uchylovat třeba i k týdenním přestávkám v práci, což právě zásadně přispělo k nebývalému posunu termínu ukončení žní. Proto si také zemědělci přes hmotnostně nadprůměrnou úrodu stěžují na její slabší kvalitu. Kvalita sklizně je tedy z dlouhodobého hlediska na mnoha místech ČR spíše podprůměrná. 

peníze, ilustrační foto

Inflace v září zrychlila na 4,9 procenta

Spotřebitelské ceny vzrostly v září o 4,9 procenta ze srpnových 4,1 procenta. Zvýšily se náklady na vlastní bydlení, dále zdražily například pohonné hmoty, tabák, automobily, oděvy, stravování v restauracích i nábytek do domácnosti. Uvádí statistika Českého statistického úřadu.

Přečíst článek

Vrásky zemědělcům přidělávaly nejen deště, které způsobovaly podmáčení půdy, které znemožňuje vyjet na pole s technikou, ale také pozdní příchod jara. To byl letos obecnější fenomén, přítomný nejen v ČR. Celoevropsky stěžejně přispěl k probíhající plynové krizi. Po poměrně dlouhé zimě se totiž přes léto nepodařilo dostatečně doplnit dosti vyprázdněné zásobníky, takže i proto velkoobchodní cena plynu vyletěla v minulém týdnu meziročně až o 400 procent. Extrémně drahý plyn kromě jiného výrazně prodražuje, ne-li znemožňuje, výrobu hnojiv, což prodraží zemědělskou produkci v příštím roce.  

I bez tohoto prodražení se ale čeští spotřebitelé už v nejbližší době musí připravit na zdražování potravin. Třeba pečivo ještě letos může podražit až o třicet procent a další cenový nárůst pak z uvedeného důvodu prodražování zemědělské výroby nastane v příštím roce. Zemědělská výroba zdražuje nejen kvůli rostoucím cenám hnojiv, ale obecně energií, dále kvůli nutnosti vyplácet vyšší mzdy pracovníkům v zemědělství, kvůli zdražování obalových materiálů nebo krmných směsí.  

potraviny

Blíží se velké podzimní zdražování potravin. Postihne vše

Potraviny se dosud držely spíše stranou velké vlny zdražování, která zalila Českou republiku. Celková inflace ale může ještě do konce letošního roku atakovat úroveň až sedmi procent, skoro nejvyšší za čtvrtstoletí, a potraviny už tak stranou nezůstanou.

Přečíst článek

Jen částečnou úlevou je tedy to, že letošní poměrně děštivé počasí přálo plodinám, které slouží k výrobě objemných krmiv pro živočišnou produkci. Chovatelé hospodářských zvířat se proto nemusí potýkat s nedostatkem objemného krmiva jako před dvěma lety. To vyvolá tlak na pokles – nebo zmírnění jejich růstu – cen mléčných nebo masných výrobků.   

>>>>>>Vše o zdražování čtěte zde<<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jak se vám žije? Řekněte to bagetou. Francouzský pekař nechal na zákaznících, kolik mu za ni zaplatí

Přečíst článek
Válka na Ukrajině snížila růst v Evropě a výrazně zvýšila inflaci

Válka snížila hospodářský růst Evropy, horší dopady teprve přijdou, uvádí studie švýcarské centrální banky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme