Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cenový sprint světových akcií letos přejde v poklus, shodují se analytici

Burza, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Ceny akcií ve světě letos opět porostou, ale nižším tempem než loni, kdy stoupaly o desítky procent. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Uklidnění pandemické situace by podle nich mělo prospět firmám z maloobchodu či restauračním řetězcům, růst úrokových sazeb pomůže bankám. Posilující dolar negativně ovlivní akcie na rozvíjejících se trzích, odhadují.

Reklama

„Za rok 2021 vzrostl americký index S&P 500 o 27 procent, panevropský index STOXX Europe 600 o 22 procent. Lze čekat, že by americké i evropské akcie mohly na růst navázat, avšak takových zisků jako loni s největší pravděpodobností nedosáhnou,” říká analytik Wood & Company Vojtěch Boháč. „Možná indexy nedosáhnou na vysoké zhodnocení, které jsme viděli v 2021, ale přesto by se měly prezentovat růstem i v roce 2022,” míní analytik Komerční banky Bohumil Trampota .

Z pohledu ocenění se podle Boháče zdají být o něco lákavější investicí evropské akcie, které by mohly začít ty americké dohánět. „Regionálně předpokládáme, že vyspělé trhy překonají ve výkonnosti trhy rozvíjející. Rozvíjejícím trhům totiž příliš nesvědčí silnější dolar a rostoucí sazby v USA. Ty obvykle vedou k odlivu kapitálu z této oblasti,” dodává analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

Dařit by se podle něj mělo sektorům, které v uplynulých letech citelně zasáhla koronavirová pandemie. Letos se totiž v těchto odvětvích očekává určitý návrat k normálu s tím, jak je pandemie na ústupu. Růst by tak měly zaznamenat firmy z cestovního ruchu a profitovat z ústupu pandemie by měly i podniky ze spotřebitelských služeb, například restaurační řetězce. Naopak by se nemělo dařit mladým a perspektivním technologickým firmám, jejichž hospodaření je ve ztrátě, dodal Pfeiler.

Burza cenných papírů Praha

Zlatá sázka na pražskou burzu. Vydělává nejvíc z burz vyspělého světa

Na pražské burze letos akcie a výnosy rostou jako nikde jinde v Evropě a v celém vyspělém světě. Parketu pomáhá růst úroků ČNB, poměrně silná koruna i rekordní zdražování energií a povolenek. A během dneška navíc pražský trh vystoupal na nejvyšší hodnotu od roku 2008.

Přečíst článek

Investiční hity? Akcie bank a nemovitostní fondy

V příštím roce bude trhy ovlivňovat zejména inflace, hrozba šíření koronaviru a růst sazeb americké centrální banky Fed, uvedl investiční stratég Jan Sušánka ze společnosti Sušánka & partneři. Dařit se podle něj bude titulům, které profitují z inflace a růstu úrokových sazeb. Porostou akcie bank, které budou těžit z růstu sazeb, dále také nemovitostní akcie či akcie společností, které mají malé zadlužení a jsou ziskové. Velký potenciál a příležitost vidí v akciích menších amerických firem. Z hlediska regionů stále očekává větší příležitost a stabilitu v USA proti Evropě.

Analytik Capitalinked.com Radim Dohnal v roce 2022 předpokládá postupné posilování amerického dolaru proti všem měnám, takže hlavním motivem podle něj bude korekce na rozvíjejících se trzích. Hlavně pak těch, které se financují v dolarech, tj. v Jižní Americe, Asii a Africe. Myslí, že i Rusko si projde korekcí značných zisků, a to i v důsledku očekávaného napadení Ukrajiny. V případě konfliktu si projdou korekcí i satelity Ruska, Ukrajina, Kazachstán a menší středoasijské země. Prostředí vyšších sazeb a inflace bude pozitivní pro společnosti z maloobchodu, negativní bude pro velké technologické firmy z USA, uzavírá Dohnal.

nákupy, ilustrační foto

Češi čím dál více řeší cenu potravin

Inflace a koronavirus nutí více Čechů dívat se u potravin na cenovku, vyplývá z průzkumu KPMG. Většina lidí neutratí za jídlo více než čtyři tisíce měsíčně.

Přečíst článek

dort

Bitcoin slaví třináct let. Otec stále neznámý a budoucnost? Ta je pořád nejistá

Dnes je to přesně třináct let od chvíle, kdy kryptograf a programátor vystupující pod pseudonymem Satoshi Nakamoto spustil blockchainovou síť a vytěžil prvních 50 bitcoinů. Ve své době se tak stalo stranou pozornosti široké veřejnosti. Z dnešního pohledu šlo ale o zrod celého odvětví kryptoměn. Jakou cestu už nejznámější kryptoměna ušla a jakou budoucnost jí věští analytici?

Přečíst článek

Návrhářka Janine Řezáčová

První na „lidské burze“ Ikiseq je návrhářka Janine

Platforma na investice do talentů Novotného z Oktagonu, Stýbla a Václavka má první přírůstek: sedmadvacetiletou fashion návrhářku Janine.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Index S&P 500 vzrostl v pololetí o 16 procent

Americké akciové trhy letí vzhůru. Nasdaq si za pololetí připsal téměř 33 procent

Přečíst článek

Karin Šoóšová z J&T: Hysterie škodí. Úspěšní investoři ignorují krátkodobé výkyvy trhu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme