Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Celkový majetek ČR loni byl 6,59 bilionu korun, meziročně skoro o 13 procent více

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí
ČTK
 ČTK

Celkový majetek České republiky měl ke konci loňského roku hodnotu 6,59 bilionu korun a proti předchozímu roku se zvýšil o 12,8 procenta. Vyplývá to z nejnovější konsolidované účetní závěrky České republiky, o které informovalo ministerstvo financí. Majetek státu tvoří zejména stavby, pozemky, movité věci a peníze na účtech.

Reklama

Vlastní zdroje pokrývaly 29,1 procenta majetku státu, cizí zdroje 70,9 procenta. „Cizími zdroji se rozumí především vydané dlouhodobé dluhopisy a státní pokladniční poukázky v celkové hodnotě 2473,9 miliardy korun,“ uvedl náměstek ministra pro finanční řízení a audit Jiří Fojtík.

Hlavním cílem konsolidované účetní závěrky je poskytnout informace o finanční situaci a výkonnosti všech subjektů státní správy a samosprávy České republiky, jako kdyby šlo o jednu ekonomickou jednotku. Závěrka zahrnuje ministerstva a další úřady, kraje, obce, zdravotní pojišťovny nebo významné majetkové účasti držené státní správou a samosprávou.

Zlom v prezidentských průzkumech? Nerudová je první před Babišem a Pavlem

Zlom v prezidentských průzkumech? Nerudová je poprvé první před Babišem a Pavlem

Ekonomka Danuše Nerudová se v aktuálním volebním modelu agentury Median poprvé dostala na první místo mezi prezidentskými kandidáty. Získala by 28 procent hlasů a oproti říjnu si polepšila o 13 procentních bodů. Na druhém místě se umístil předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš, kterému model přisoudil 26,5 procenta hlasů. Třetí by podle průzkumu z přelomu listopadu a prosince skončil někdejší vysoký představitel armády Petr Pavel se ziskem 23,5 procenta. V hypotetickém druhém kole by Babiše porazili Nerudová i Pavel, zhruba pětina respondentů ale zůstává v těchto duelech nerozhodnutá.

Přečíst článek

Z účetní závěrky podle ministerstva financí vyplývá, že se v roce 2021 výrazně zvýšily krátkodobé pohledávky a závazky, stejně jako finanční náklady a výnosy. Souvisí to zejména s rychlým růstem cen elektřiny a plynu v rámci obchodních operací největší tuzemské energetické společnosti ČEZ, v níž má stát většinový podíl.

Účetní závěrku loni ovlivnila opatření přijatá v souvislosti s pandemií covidu-19, především podpory vyplacené na podporu sektorů postižených pandemií. Česká republika jako konsolidační celek vykázala v roce 2021 v důsledku covidové pandemie ztrátu ve výši 194 miliardy korun.

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí

Stanjura: Na daních letos stát vybere o 15 procent víc. Jeho výdaje ale kvůli inflaci rostou rychleji

Daňové příjmy podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) letos vzrostou o 15 procent a příští rok o deset procent, jejich vývoj tak bude kopírovat inflaci. Stanjura ale zároveň ale upozornil, že inflační výdaje státního rozpočtu rostou rychleji než příjmy.

Přečíst článek

Elektrárna, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Česko je eldorádem pro energetické firmy. Drahé energie jako nůžky rozšmiknou společnost

Máme tady jednu aktuální poplašnou zprávu. Rozeslala ji Asociace poskytovatelů sociálních služeb. „Poskytovatelé sociálních služeb v České republice by měli být připraveni na rozsáhlý a déletrvající výpadek elektrické energie,“ praví se v úvodu. Následují doporučení, co v takové situaci dělat. Zapnout generátor a tak dále.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Češi jsou nejbohatší z bývalého východního bloku, mají více majetku než Rusové a Číňané

Češi jsou nejbohatší z bývalého východního bloku. Mají více majetku než Rusové a Číňané

Přečíst článek
ČEZ

Lukáš Kovanda: Proč vláda nyní couvá se svým plánem znárodnit ČEZ a klíčové elektrárny v ČR?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme