Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanjura: Klasickou sektorovou daň zavádět nebudeme

Zbyněk Stanjura (ODS), ministr financí
ČTK
 ČTK

Dividendy z energetické společnosti ČEZ, které budou vyplaceny za letošní rok, stát opět použije na zmírnění energetické krize. Radiožurnálu to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Vyloučil, že by vláda zavedla sektorovou daň pro některá odvětví. Jak získat peníze z nadměrných zisků některých firem, vláda podle Stanjury rozhodne zhruba do 10. září.

Reklama

Energetická skupina ČEZ měla za letošní první pololetí čistý zisk 33,6 miliardy korun, meziročně o 32 miliard korun vyšší. Čistý zisk pro letošní rok očekává mezi 60 a 65 miliardami korun. Stát jako majoritní akcionář by tak na dividendách mohl získat 34 až 36 miliard korun.

vysoké účty

Analytik Gavor: Vláda by měla drahou elektřinu víc kompenzovat, v tom patří na chvost Evropy

Stát příliš otálí s řešením drahých energií pro domácnosti. Všechny nestandardní řešení jako nízký tarif, sektorová daň či odchod z Lipské burzy nedávají smysl, jsou složitá a pomalá, říká expert na energetiku Jiří Gavor, výkonný šéf Asociace nezávislých dodavatelů energií a řídící člen poradenské skupiny ENA. Jediným dobrým řešením by podle něj v současné době byla plošná pomoc.

Přečíst článek

Podle Stanjury se stejně jako letos počítá s tím, že peníze z dividend půjdou na pomoc lidem s vysokými cenami energií. Vláda už dříve oznámila, že celkem na tuto pomoc vyhradí 66 miliard korun, z toho čtvrtinu (asi 16,5 miliardy korun) pošle lidem letos.

„Letošní pomoc pokryly dividendy z ČEZ a stejně tak počítáme, že dividendy, které budou vyplaceny za letošní rok, stát použije na těch slíbených 50 miliard pomoci domácnostem a firmám příští rok,” řekl Stanjura Radiožurnálu. Valná hromada, která o vyplacení dividend za letošek rozhoduje, bude příští rok v červnu.

Zhruba 34 až 36 miliard korun může stát získat při výplatě asi osmdesátiprocentní dividendy. Stanjura nevyloučil, že stát bude uvažovat o jejím zvýšení. „To je zatím předběžné, ale ve výplatě dividend jsme na hranici 80 až 100 procent,” poznamenal.

Vláda také uvažuje o zavedení mimořádné daně z neočekávaného zisku, která by se mohla týkat třeba bank i dalších sektorů. Banky i energetické společnosti v prvním pololetí oznámily výrazný nárůst zisků. Stanjura vyloučil, že by se jednalo o sektorovou daň. Rozhodnutí podle něj padne zhruba do 10. září.

Willi Cernko, CEO Erste Group

Sektorová daň je špatná. Banky nejsou od toho, aby podporovaly vlády, apeluje šéf Erste

Mateřská společnost největší české banky dle počtu klientů, České spořitelny, v pondělí podle agentury Bloomberg vyzvala vlády zemí střední a východní Evropy, včetně Česka, aby nezaváděly daň z mimořádných zisků.

Přečíst článek

Stát podle ministra financí bude kromě odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje kompenzovat zvýšené výdaje na energie firmám i jinak. Podporu by mohly získat například firmy, které jsou energeticky mimořádně náročné, vyžaduje to ale schválení v EU. „Vím, že v této chvíli jsou notifikovány například ocelářství nebo chemický průmysl,” řekl Stanjura. Menším firmám a živnostníkům pak podle ministra dorazí platba za obnovitelné zdroje ve výši zhruba 600 korun za jednu kW hodinu.

Dukovany

Lukáš Kovanda: Sektorová daň vrací Česko k socialismu. Gottwald by návrhu tleskal

V Česku ožil přízrak sektorové daně. Po jejím zavedení v oblasti energetiky volají hned čtyři z pěti vládních stran, kromě ODS. V čele šiku za zavedení sektorového zdanění stojí Piráti, nečekaně se ovšem přidává také Národní rozpočtová rada. Její nový šéf Mojmír Hampl žádá sektorovou daň nejen na energetiku, ale také na banky. Zdůvodňuje to věru marxistickým slovníkem. Energetické společnosti a banky prý mají za současné válečné situace „nezasloužené žně“, tedy pochopitelně ziskové žně.

Přečíst článek

Reklama

Související

Premiér republiky Petr Fiala v Evropském parlamentu

Lukáš Kovanda: „Válečná“ daň je boudou na voliče. Fialův kabinet porušuje předvolební slib

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme