Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Část Hondurasu přijala bitcoin jako legální platidlo. Chystá i kryptoměnové dluhopisy

Bitcoin, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Obchodní zóna Honduras Prospera vznikla před dvěma lety, aby přilákala investory. Nyní umožní platby v bitcoinech a dalších kryptoměnách.

Reklama

Zvláštní ekonomická zóna ve středoamerickém Hondurasu přijala bitcoin a další kryptoměny jako zákonné platidlo. Uvedli to její představitelé.

Speciální zóna s názvem „Honduras Prospera“ byla založena v roce 2020, aby pomohla podpořit investice. Má správní, fiskální a rozpočtovou autonomii.

„Flexibilní regulační rámec společnosti Prospera umožňuje kryptoinovaci a používání bitcoinů obyvateli, podniky a úřady,“ uvedl Honduras Prospera v prohlášení.

Ekonomická zóna také umožní obcím, místním samosprávám a mezinárodním firmám vydávat bitcoinové dluhopisy z jurisdikce oblasti.

Bitcoin, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Kreml s prodejem plynu a ropy za bitcoiny blufuje

Rusko by si prodejem plynu a ropy za bitcoiny nepomohlo, vždyť bitcoin za poslední dobu propadl podobně jako rubl. Moskva zmiňováním bitcoinu buď blufuje, nebo je zoufalá.

Přečíst článek

Salvador jako vzor

Honduras Prospera pokrývá části malebného ostrova Roatán a také město La Ceiba na honduraském pobřeží Karibského moře.

Salvador, který s Hondurasem sousedí, přijal bitcoin jako zákonné platidlo jako první země na světě loni v září. Zavádění možnosti platit bitcoiny tam ale nebylo bez problémů. Naráželo na veřejnou skepsi i na nevoli Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Honduraská centrální banka uvedla, že za transakce s kryptoměnami nemůže ručit. „Jakákoli transakce provedená s tímto typem virtuálního aktiva spadá do odpovědnosti a rizika osoby, která ji provádí,“ uvedla banka v prohlášení, které agentuře Reuters zaslala.

Za dogecoiny prý bude možné kupovat doplňky k Tesle, prohlásil její šéf Elon Musk.

Krypto v době války: Na Ukrajině kupují zbraně, v Rusku obcházejí sankce

Virtuální měny během válečného konfliktu na Ukrajině sehrávají důležitou roli. Klíčová je rychlost transakcí a flexibilita.

Přečíst článek

Jan Palaščák

Jan Palaščák: Nikdo pro Putina neudělal tolik, jako spekulanti na trhu s energiemi

V energetice se pohybuje již 15 let. Je dlouhodobým odpůrcem spekulací na trzích s energiemi. V současnosti se Jan Palaščák věnuje budování skupiny Amper, v níž mimo jiné vyvíjí fintechové energetické start-upy CO2IN či Amper Meteo. V roli poradce je členem klimatické komise hlavního města Prahy, které se nyní potýká s problémy při nákupu energií. „Už je to téměř rok, co začaly dramaticky růst ceny plynu. Kdo neměl nakoupeno 90 až 100 procent budoucí spotřeby dopředu, má dneska velký problém,“ upozorňuje Palaščák.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Přečíst článek
Kybernetický zločin - ilustrační foto

Praní špinavých peněz i financování terorismu. Zločinci rekordně zneužívají kryptoměny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme